Siyaset CHP 'iptal' için başvurdu
Paylaş
CHP 'iptal' için başvurdu

CHP 'iptal' için başvurdu

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Anayasa değişikliğiyle ilgili olarak Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunduklarını belirterek, "Bu, tek partinin Anayasa’da değişiklik yapmasına ilişkin Türkiye Cumhuriyeti’ne ilk kez bir önermeydi" dedi.

Haberin Devamı

CHP Grup Başkanvekilleri Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu ile DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi, Anayasa değişikliğinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle 111 milletvekilinin imzasını taşıyan dilekçeyi Anayasa Mahkemesine verdi.

Daha sonra gazetecilere açıklamada bulunan Okay, şunları söyledi:

"Adalet ve Kalkınma Partisi mutfağında hazırlanan ve bir hükümet tasarısı içeriğini taşıyan Anayasa’nın bazı maddelerinde değişiklik yapılmasını öngören bu yasa, aşağı yukarı TBMM’nin 1 ayı aşkın bir süresini işgal etti. Bu, tek partinin Anayasa’da değişiklik yapmasına ilişkin Türkiye Cumhuriyeti’ne ilk kez bir önermeydi. İçeriğinde yer alan tüm maddelerin Anayasa’nın birçok hükmüne aykırı olduğunu Genel Kurul görüşmelerinde ifade ettik.

Haberin Devamı

Bu süreçte Sayın Cumhurbaşkanı’nın AKP’nin isteğine uygun bir şekilde, olası 18 Temmuz’da referandum yapılabilir düşüncesine uygun bir şekilde, kısa süre içerisinde imzalayacağı hem bizlerin hem de tüm kamuoyunun malumuydu. Çünkü Cumhurbaşkanı makamında bir inceleme yapılmayacak, sadece evrak gidiş geliş süresi içerisinde 2-3 günlük bir zaman kaybı olacaktı. Sayın Cumhurbaşkanı da çekirdek kadrodandı ve siyasal iktidarla birlikte hareket edecekti. Nitekim bu gerçekleşti."