Siyaset CHP: Köprü'ye bilim adamları karar vermelidir
Paylaş
CHP: Köprü'ye bilim adamları karar vermelidir

CHP: Köprü'ye bilim adamları karar vermelidir

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın dün açıkladığı 3. Köprü güzergahına, CHP’den bugün itiraz geldi. CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, 3. köprü güzergahına ilişkin eleştirilerini düzenlediği tekne gezisi ile güzergah olarak açıklanan Garipçe-Poyrazköy açıklarında dile getirdi. Tekin, açıklanan güzergahta bir değişikliğin olmadığını belirterek, köprünün ayaklarının Sarıyer-Beykoz istikametinden, Garipçe-Poyrazköy istikametine geçirildiğini kaydetti.

Haberin Devamı

PLANLARDA, ’3. KÖPRÜYE İHTİYAÇ VARDIR’ DİYEN ÇIKMADI

Köprü'nün ayaklarının nerede olduğunun öneminin olmadığını söyleyen Tekin, "Doğrusu bizi ilgilendiren İstanbul’dan İzmit’e yani Adapazarı’na kadar olan bir güzergah var. Bu güzergaha baktığımızda önemli bir kısmı orman alanı, yani sit alanı ve su havzalarının olduğu bir bölge. Ben Sayın Çevre Bakanımız'ın da orada olmasını beklerdim, isterdim. Çünkü kensini ilgilendiren bir sorun. Bu 150-200 kilometrelik güzergahta ormanlık alanlar ve su havzaları nasıl korunacak. Bakan ’En az zarar’ diyor. En az zararın limitinin ne olduğunu bilmiyoruz. İkincisi İstanbul’u ilgilendiren bir projenin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından konuşulması ya da gündeme getirilmesi gerekiyordu. Sayın Topbaş, Sayın Bakan'a teşekkür etti, bizi üzdü. Belli ki İstanbul’u Ankara yönetiyor. Bir tarafta TOKİ ve bakanlıkların planları, bir tarafta görüldüğü gibi 3. Köprü'yle ilgili" diye konuştu.

Haberin Devamı

100 binlik planlar yapıldığını belirten Tekin, "100 binlik planlarda Sayın Topbaş’ın başında olduğu planlamanın 3. köprü ile ilgili herhangi bir öngörüsü yok. Yüzlerce bilim adamının çalıştığı kurulda ’3. köprüye ihtiyaç vardır, 3. köprüyü de plana işleyelim’ diyen bir tek adam yoktur. Hatta bu planda çalışan insanların başındaki Hüseyin Kaptan dahil olmak üzere Sayın Topbaş’ın da 3. Köprü'yü istemediğini biliyoruz. Ama ne gariptir ki, Sayın Başbakan'ın ve Ulaştırma Bakanımız'ın özel nedenleri, gerekçeleri nedir tam bilemediğimiz, sebeplerle 3. Köprü tartışmasını bu noktaya getirdi" dedi.

’BU BÖLGELERDE YAPILAŞMA OLMAYACAK’ DEMEDİLER

Tekin, 3. Köprü'nün planlara işlenmediğini, konunun belediye meclisine gelmediğini vurgulayarak, "İstanbul’un odaları, üniversiteleri var. Hiçbir teknik adamın ya da kent bilimcilerinin ’evet’ dediğini duymadım. Bütün odalara sorduğunuzda 3. Köprü'nün İstanbul’a ciddi yük getireceği, İstanbul’un bu yükü kaldıramayacağı belirtiliyor. İstanbul mevcut yükü kaldıramazken, yeni bir nüfus yükünün yüklenmesini anlayamıyorum. Dün Sayın Bakanım'ın da, Sayın Belediye Başkanım'ın da, ’Bu bölgelerde yapılaşma olmayacak’, sözü ağızlarından çıkmış değildir. Bu bölgelerde yapılaşma olacak mı olmayacak mı? Bakan, Köprü'nün yapılacağı alanın yüzde 70’inin kamuya ait olduğunu söylüyor. Niye bu projeyi gizli yapıyorsunuz? Ranta sebebiyet vermesin diye gerekçeleri var. ’Bu bölgede yapılaşmaya müsaade etmeyeceğiz’ dediğiniz zaman, ranta müsaade etmemiş olursunuz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Köprü projesini durdurmak için CHP’nin öngörüsünün sorulması üzerine Tekin, "Bu projenin uygun olup olmaması, siyasilerin verebileceği bir karar değildir. Dünyada yapılmış 10 köprüye gidelim. Bu köprülerin yapım kararını siyasiler mi vermiş, teknik adamlar mı vermiş? 3. Köprü'yle ilgili gerekli direnci, İstanbul halkı verecektir. Bizim gideceğimiz bir tek yer hukuktur" diye yanıt verdi.

SİLİVRİ VE ARNAVUTKÖY’DE KİMLERİN ARAZİLERİ VAR?

Tekin, "Köprünün yapılmasına mı, orman içinden geçmesine mi karşısınız? sorusuna ise "3. Köprü'nün yapılacağı yer, İstanbul’un en önemli su havzalarının olduğu bölgedir. Buralarda yeterince sorunlar var, zaten kaçak yapılaşmalar var. Bütün buna rağmen köprü bu güzergahtan geçtiği zaman İstanbul’daki havzalar ciddi zarar görecek. Bölgenin önemli bir kısmı orman alanı. Bakan Yıldırım diyor ki, ’En az zararı vereceğiz’. Az zararın ölçüsü nedir? Köprü ormanlık alanı götürecek mi, götürmeyecek mi?" dedi.

Haberin Devamı

Köprünün yapılacağı alanlara yönelik rant söylentilerinin olduğu, bundan dolayı rahatsızlık duyup duymadıklarının sorulması üzerine de Tekin, "Sadece belli bir kısmı ötelenmiş. Onun dışında güzergahın tamamı aynı. Benim rant olacağını iddia ettiğim bölgelerin hiçbirinde bir değişiklik yok. Silivri’de kimlerin arazileri var? Arnavutköy’de kimlerin arazileri var, bunları kimler aldı? Herkesin arazisi olabilir. Ama bu planlar açıklandıktan sonra bunları kimler almış, açıklansın" dedi.

Dilhun GENÇDAL/İSTANBUL, (DHA)