Siyaset CHP kurultayında görülmemiş sahneler...
Paylaş
CHP kurultayında görülmemiş sahneler...

CHP kurultayında görülmemiş sahneler...

CHP’nin 33. Olağan Kurultayı için delegeler ve partililer sabahın erken saatlerinden itibaren Atatürk Spor Salonu’nu doldurdu. Yorumcular 'Sol'da bir barışma kurultayı" olarak yorumluyor.

Haberin Devamı

İşte kurultaydan notlar...

- Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığı kesinleşti. Teşekkür konuşması yapıyor.

- Tüzük gereği delegeler aday için imza veriyor.

- Kılıçdaroğlu, Önder Sav ve 1200 delege tarafından aday gösterildi.

-Salona giremeyen binlerce CHP'li de salonun dışında kurulan dev ekranlardan gelişmeleri izliyor.

- CHP Genel Başkanlığına adaylığını açıklayan Kemal Kılıçdaroğlu, halkın kendi sorunlarına kilitlenen bir siyasi lidere susadığını belirterek, "Biz de buna tercüman olacağız. Tek hedefimiz var, CHP'yi iktidar yapmak" dedi. Kılıçdaroğlu, kurultay salonunundaki coşkunun bunun ifadesi olduğunu söyledi.

- CHP Genel Sekreteri Önder Sav ise uzun süredir böyle coşkulu bir kurultay görmediğini ifade etti. Sav, "Kısa süre önce
CHP’lileri umutsuzluğa iten günlerin geride kaldığını görüyorum. CHP ailesinin bir bütün olarak bu salonda bütünleştiğini görüyorum. İnanıyorum ki CHP’lilerin bu birlikteliği, bu kararlılığı ve bu coşkusu çok kısa süre sonra CHP’yi iktidar koltuğuna oturtacaktır" dedi. Aile içinde tartışmalar olabileceğini kaydeden Sav, "Bunları geride bıraktık. Ümit ediyorum ki bunlar birer tatlı anı olarak kalacaktır" diye
konuştu.

Haberin Devamı

- Kurultaya katılan sanatçı Arif Sağ, "Bu çıkışı bir 1974'te Ecevit zamanında görmüştüm. Bir de bugün görüyorum" dedi.

-Kemal Kılıçdaroğlu, Önder Sav ve Gürsel Tekin İstanbul delegeleri için ayrılan bölümde yan yana oturuyor. Kemal Kılıçdaroğlu, kendisi için ayrılan bölüme geçmedi, burada oturmayı tercih etti.

- İstiklal Marşı'nın okunmasıyla kurultay başladı. Genel Başkan Vekili Cevdet Selvi kısa bir konuşma yaptı. Konuşmanın ardından divan Başkanı seçilecek. Divan Başkanı olarak Kemal Anadol'un seçilmesi bekleniyor.

- Tek başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Önder Sav ile birlikte büyük bir izdihamla salona girdi. Öyle ki bir ara Kılıçdaroğlu düşme tehlikesi geçirdi. Tüm salon "Başbakan Kemal" sloganıyla inlerken, Murat Karayalçın, Çiğdem Toker gibi Sol'un simge isimleri ayakta alkışladı.

- Dün CHP ve Kılıçdaroğlu'na destek mesajı veren Rahşan Ecevit de kurultaya katıldı. Ecevit'in salona girişinde yine bir anons karmaşası yaşandı ve Rahşan Ecevit yerine "Kelema Kılıçdaroğlu'nun salona girdiği anonsu yapıldı. Salonda büyük heyecan ve karmaşa yaşanırken, yanlışlık kısa süre sonra düzeltildi.

Haberin Devamı

- Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç de partililerin yoğun alkışları arasında kurultay salonuna geldi.

- CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin de sanatçılar Yavuz Bingöl ve Edip Akbayram’la salona geldi. Coşkulu bir kurultay yaşadıklarını belirten Tekin, kurultayın CHP Genel Başkanı değil, Türkiye’nin Başbakanını seçeceğini savundu. Bingöl ve Akbayram da kurultaya yoğun ilginin kendilerini sevindirdiğini ifade ettiler.

- Kemal Kılıçdaroğlu, evinden çıkarken gazetecilere "Torunumdan uğur öpücüğünü aldım" dedi. Evinden 5 dakikada kurultay salonu önüne gelen Kılıçdaroğlu'nun aracı, yoğun izdiham nedeniyle yarım saattir salon kapısına yanaşamadı. "Başbakan Kemal" sloganları atılıyor.

- CHP 33. Olağan Kurultayı 2 gün sürecek. Kurultay'da bin 250 delege genel başkan ve partinin yetkili kurulları için oy kullanacak. Kurultay'ın ilk gününde genel başkan seçimi yapılacak.

Haberin Devamı

YOĞUN GÜVENLİK

Kurultay salonuna gelen delegeler ve partililer, güvenlik kontrolünden geçerek içeri alındı. Salonda tribünler delegeler ve protokol için ayrılırken, salon zemininde ise gazetecilerin çalışması için düzenleme yapıldı. Salonda konuşmaların yapılacağı sahnenin üst bölümüne Atatürk ve eski Genel Başkan Deniz Baykal’ın büyük boy posterleri asıldı. Posterlerin altına ve sahnenin iki yanına ise dev ekranlar kuruldu. Ekranlarda, halk ozanı Aşık Mahsuni Şerif’in türküleri eşliğinde Anadolu’dan görüntüler yansıtıldı.

Atatürk ve Deniz Baykal’ın posterlerinin tam karşısına Genel Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun büyük boy iki posteri asılırken, Kılıçdaroğlu posterlerinin yanında ise "CHP Türkiye’nin zaptedilmeyen kalesidir" yazısı dikkati çekti.

Tribünlerin üst bölümlerine de "Bir ülkede namuslular en az namussuzlar kadar cesur olmak zorudadırlar-İsmet İnönü", "Önder’imiz Kemal, hedefimiz iktidar", "Bu kurultaydan başbakan çıkacak", "Kılıçdaroğlu dar etmeye geliyor", "Baykal, Kılıçdaroğlu kardeş, komplocular kalleş" ve " Sakin güç, çelik yumruk arkandayız" yazılı pankartlar asıldı. CHP Zeytinburnu Gençlik Kolları’na ait, üzerinde Mustafa Kemal Atatürk ile Kemal Kılıçdaroğlu’nun fotoğraflarının bulunduğu “Anadolu’nun ne zaman başı sıkışsa, biri güneş gibi doğar, adı hep Kemal!” yazılı pankart dikkat çekti. Salonda lazer ve ışık gösterisi de yapılıyor.

Haberin Devamı

Salonda bulunanlar ellerinde CHP bayrakları ve Genel Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun resimleriyle çalan müziklere eşlik ediyorlar.
Kurultaya gazetecilerde yoğun ilgi gösteriyor. Akredite olan 860 gazeteci kendileri için salonda ayrılan bölümde çalışmalarını sürdürürken, televizyon kanalları salon dışından da canlı yayınlar yapıyorlar.

Atatürk Spor Salonu’nun dışında da yoğun kalabalık yaşanıyor. Kalabalık nedeniyle bazı delegeler salona girmekte zorlanıyor. Salona giremeyen partililer salon dışında davul zurna eşliğinde halaylar çekiyorlar. Salon dışına seyyar satıcılar satış yaparken, seyyar tuvaletlerde hizmet veriyor.

Emniyet güçleri yoğun güvenlik önlemleri alırken kurultay nedeniyle 2 bin 500 polis görev yapıyor.

Bu arada il başkanlarından oluşturulan bir heyet Anıtkabir’e gitmek üzere yola çıktı. Heyet Atatürk ve İsmet İnönü ’nün kabirlerini ziyaret ettikten sonra Devlet Mezarlığına geçerek CHP’nin 3. Genel Başkanı Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit’in de kabrini ziyaret edecekler.

BAYKAL'IN EVİNİN ÖNÜ SAKİN

Önceki günlerde eski Genel Başkan Deniz Baykal’ın evinin önündeki insan yoğunluğundan bugün eser yoktu. Baykal’ın evinin önünde sessizlik hakim olurken, bu tablo, partililerin kurultaya yoğunlaştığının göstergesiydi.

SELVİ: "BU BİR İKTİDAR KURULTAYIDIR"

CHP Genel Başkan Vekili Cevdet Selvi, partisinin 33. Olağan Kurultayı için "Bu bir iktidar kurultayıdır" değerlendirmesini yaptı.

Kurultayın yapıldığı Atatürk Spor Salonu’na gelen Cevdet Selvi, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Selvi, tarihi bir kurultay yaşadıklarını
belirterek, "Bu bir iktidar kurultayıdır. Kimse kaygı duymasın. Arkasından bir şey bekleyenler umutlanmasın" dedi.

Selvi, bir gazetecinin Kılıçdaroğlu’nun "Kurultay stadyumda olsa dahi iyi olurdu" sözünü hatırlatması üzerine "Öyle bir enerjimiz var ki kurultaydan sonra bütün Türkiye stadyum olacak " diye konuştu.

Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş de Kılıçdaroğlu’nu destekleyip desteklemeyeceğinin sorulması üzerine "Tek aday var artık" yanıtını verdi.