Gündem CHP’li vekilden yaz saati uygulamasına tepki

CHP’li vekilden yaz saati uygulamasına tepki

Paylaş
CHP’li vekilden yaz saati uygulamasına tepki

CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı, yaz saati uygulamasının yıl boyunca devam ettirilmesi kararıyla elektrik tüketiminde tasarruf sağlanamayacağını öne sürerek hükümete yeniden düzenleme çağrısı yaptı

CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı, yaptığı yazılı açıklamada yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesiyle elektrik tasarrufu sağlanamayacağını, aksine elektrik tüketiminin artacağını ileri sürdü.
Hükümeti uygulamayı yeniden gözden geçirmeye çağıran Basmacı, "İlkbaharda başlayıp sonbaharın ortasında biten 7 aylık uygulama ile 800 milyon- 1 milyar kw arasında elektrik tasarrufu yapıldığı tahmin ediliyor. Bu tasarruf miktarı, orta ölçekli bir hidroelektrik santralin yıllık üretimine karşılık geliyor. Yazın günler uzun olduğu için ileri saat uygulaması devam ettirilmelidir. Enerji tasarrufu için yaz saati-kış saati uygulamasının devam ettirilmesi gerekli. Ayrıca enerji tasarrufu açısından bir değerlendirme yapılacaksa Türkiye için en uygun dilimi, buçuklu saat dilimleri olan GMT+2.30 ve GMT+3.30’dur" dedi.

BATIDA VE DOĞUDA AYRI SAAT UYGULAMASI
Batı illerinde yeni uygulamanın faturaları kabartacağını da belirten CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı, "Yaz ve kış saati için belirlenecek noktanın tespitinde yüzölçümü dağılımıyla birlikte bölgesel olarak enerji tüketim miktarları da dikkate alınmalı. Hatta sektörel gelişmeler de değerlendirilmeli. Örneğin sanayinin gelişmiş olduğu batı ile tarım ve tarımsal sulamanın önemli olduğu doğu arasında elektrik tüketim zamanları açısından da farklılıklar bulunuyor.

Elektrik Mühendisi Odaları’nın çalışmalarına göre, yaz saatinin kalıcılaştırılması, kış aylarında mesainin başladığı sabah saatlerinde elektrik kullanım ihtiyacını artıracak. Ayrıca güneşin geç doğacağı batı illeri aynı zamanda elektrik tüketiminin yoğun olduğu iller olması, hanelerin elektrik faturasının artmasına neden olacak. Vardiyalı çalışan sanayi sektörü bir yana bırakılırsa yapılan uygulama ancak akşam saatlerinde aydınlatma ihtiyacı ortaya çıkan küçük işyerleri ve ticarethaneler için görece sınırlı bir olumlu etki sağlayacak" diye konuştu. Basmacı, ülkenin boşa enerji tüketiminin önüne geçmek, cari açık üzerinde olumsuz etkiye sahip olan enerji yükünü artırmamak, yurttaşların cebini yakan elektrik faturalarının kabarmasını önlemek için yapılan yanlıştan geri dönülmesi gerektiğini belirtti.

Osman Nuri BOYACI/ DENİZLİ/DHA