Gündem CHP'nin seçim güvenliği raporu AK Parti'ye sunuldu

CHP'nin seçim güvenliği raporu AK Parti'ye sunuldu

Paylaş
CHP'nin seçim güvenliği raporu AK Parti'ye sunuldu

CHP Grup Başkanvekili Özel, partisinin hazırladığı seçim güvenliği raporunu, AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş'a sundu.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, partisinin Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu ve Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan ile AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ı ziyaret etti.

AK Parti Aydın Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Başkanvekili Abdurrahman Öz ile AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca'nın da katıldığı görüşmede Özel, Elitaş'a CHP olarak siyasi partilerle yaptıkları görüşmeler sonucu hazırladıkları seçim güvenliği raporunu sundu.

Yaklaşık 40 dakika süren görüşme sonrası, Elitaş ve Özel, gazetecilere ortak açıklama yaptı.

CHP Grup Başkanvekili Özel, TBMM Anayasa Komisyonunda görüşmeleri süren, kamuoyunda ittifak yasa teklifi olarak bilinen düzenlemenin siyasi tercih ve seçim güvenliği olmak üzere iki kısımdan oluştuğunu belirterek, seçim güvenliği ile ilgili bölümlerin tüm siyasi partileri ilgilendirdiğini söyledi.

Seçimlerin yapılması planlanan tarihlerde seçime girmesi muhtemel 11 parti bulunduğuna işaret eden Özel, bu 11 siyasi partiden; CHP ile teklifi hazırlayan iki parti dışındaki 8 partiyi ziyaret ettiklerini aktardı.

Bu ziyaretler sonrasında bir rapor hazırladıklarını aktaran Özel, raporu Elitaş başkanlığındaki AK Parti heyetine teslim ettiklerini, bilgi verip değerlendirme aldıklarını vurguladı.

"SİYASETTE DİYALOG ÖNEMLİ"


Siyasette diyaloğun önemine işaret eden Özel, AK Parti heyetine görüşme nedeniyle teşekkür etti.

İttifak teklifinin altında MHP'nin de imzası olduğunu, raporu onlara da vermek için talepte bulunduklarını anımsatan Özel, "Çünkü biz bir siyasi partinin yok sayılmasını, bir siyasi partinin bir başka siyasi partinin yan bileşeni gibi gösterilmesini o siyasi partinin seçmenlerine duyduğumuz tavırdan dolayı doğru görmedik. MHP'ye de siyasi partilerin taleplerini iletmek istediğimizi söyledik. Kendilerinden bu konuda olumlu bir görüş olmadı. Bu olumlu olmayan görüşü de kamuoyuyla kendilerinin paylaştığını görüyoruz." dedi.ÜÜ


ÖZEL'DEN MHP'YE ELEŞTİRİ


Özel'in MHP'ye yönelik eleştirilerini sürdürmesi üzerine Elitaş, bu görüşlerin ortak basın toplantısında yer almaması konusunda uyarıda bulundu.

MHP'yi yok saymayı düşünmediklerini ifade eden Özel, "Ama Adalet ve Kalkınma Partisiyle yapacağımız görüşmeyi kendileri için yeterli görmüş olacaklar ki böyle bir açıklama yapmışlar. O da onların takdiridir. Biz MHP'nin seçmenlerine saygımızdan kendilerini bir siyasi parti olarak yapılacak ilk seçime kadar görmeye devam edeceğimizi ifade etmek istiyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Talebimiz; verdiğimiz raporun incelenmesine müteakip, bugün yapılması beklenen komisyon toplantısının pazartesi gününe ertelenmesi. Pazartesi günü görüşlerini raporumuzda ifade ettiğimiz sekiz siyasi partinin davet edilerek, tüm siyasi partilerin görüşlerini ifade ettikleri bir komisyon çalışması önerdik. Ayrıca kendi tekliflerine itirazda ortaklaştığımız 11 maddeyi içeren bir rapor verdik. Tekliflerinde olmayan ama Türkiye'de güvenli bir seçim yapılması için 7 mevzuat değişikliği talep ilettik. Toplam 18 maddeyi ilettik, kendileri raporumuzu aldılar. Bu konuyla ilgili değerlendirmeyi de kendileri yapacaklar."

AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ ELİTAŞ: TEKLİFİ DEĞERLENDİRECEĞİZ


Mustafa Elitaş, muhalefet partisinin, seçim ittifakı ile ilgili teklif hakkındaki görüşlerini ifade etmek üzere kendilerinden talepte bulunduğunu aktardı.

Mustafa Elitaş, görüşmede CHP'nin kendilerine ilettiği 11 maddelik teklifi değerlendireceklerini, gelecek pazartesi günü de teklifin TBMM Genel Kurulunda görüşülmesine başlanacağını söyledi.

Mustafa Elitaş, "MHP grup başkanvekilleriyle mi bir araya geleceksiniz?" sorusuna, "CHP'nin teklifini, ittifak teklifini hazırlayan komisyondaki arkadaşlara vereceğiz. Teklifin hazırlanmasında imzası bulunan arkadaşlarımız bunların değerlendirmesini yaparlar." yanıtını verdi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Edip Semih Yalçın'ın, "Teklif geldiği gibi aynen geçer" sözlerinin anımsatılması üzerine Elitaş, "MHP, 'teklif aynen geçsin' derse aynen geçer, isterlerse aynen geçer. Biz de aynen geçsin dersek onlar da aynı şekilde kabul ederler." ifadesini kullandı.


"MECLİS İRADESİNE NASIL AMBARGO KONULUR?"


Elitaş, bir gazetecinin, "Teklif öncesi böyle bir yorumun gelmesi, Meclis iradesine ambargo şeklinde de yorumlandı, eleştirildi." sözleri üzerine, "Meclis iradesine nasıl ambargo konulur? Milletvekilleri her şeyini söylerler. Zaten komisyon da bitti, son 3 madde kaldı; yürürlük, yürütme ve çıkarılan hükümler. O işin Meclis iradesi ile ne alakası var?" diye konuştu.

Elitaş, "CHP'nin önerileri liderlere gidecek mi?" sorusuna, "Biz onları inceledikten sonra... Sadece özetine baktık. Uygun görmediğimiz takdirde zaten liderlere götürmeye ihtiyaç kalmayabilir." yanıtını verdi.

Mustafa Elitaş, seçim barajı ile ilgili başka bir soru üzerine, "İttifak zaten barajı sıfırlaştırmıştır. Bütün siyasi partilerin uzlaşma kültürüne sahip olmaları gerekir. İsterseniz onu, biz burada görüşlerimizi açıkladıktan sonra, Sayın Özel veya biz ayrıca basın toplantısı ile bu konuyu değerlendiririz." dedi.


İLK TALEP MADDESİ BARAJIN SIFIRA İNDİRİLMESİ


Aynı soruya yanıt veren Özgür Özel ise görüştükleri tüm siyasi partilerin üzerinde ortaklaştıkları en önemli hususun seçim barajının sıfıra indirilmesi olduğunu ifade ederek, bunu, raporlarında da ilk talep maddesi olarak yer aldığını aktardı.

Bunun üzerine Elitaş, "Ezilmemek için uzlaşmak gerekir." dedi.

Elitaş, "Erken seçim gündemde mi?" sorusuna da "31 Mart 2019 yerel seçimlerin tarihidir, 3 Kasım 2019 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin tarihidir. Kesin ve net." karşılığını verdi.