Siyaset CHP'de derin kriz!
Paylaş
CHP'de derin kriz!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Önder Sav arasında derin ayrılık yaşanıyor

Partide iki ayrı Merkez Yönetim Kurulu bulunuyor. Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı yeni Merkez Yönetim Kurulu'nda Önder Sav ve Hakkı Suha Okay bulunmuyor.

Partide şu anda hemen herşey belirsiz. Kılıçdaroğlu Parti Meclisi'ni toplamadan yeni yönetimi belirlerken, Sav ve ekibi Parti Meclisi'ni toplayarak 27-28 Kasım'da kurultay kararı aldı. Kılıçdaroğlu tarafı ise kurultaya gerek olmadığını belirtiyor.

>> BAŞSAVCILIĞA İKİ AYRI YAZI GÖNDERİLDİ

CHP Genel Sekreteri Önder Sav, "CHP kimsenin babasının malı değildir. CHP Genel Başkanı disiplin suçu işlemiştir. Hukuku bilmeyenlere hukuku bildirmek bizim görevimizdir" dedi.

Kılıçdaroğlu'da bir basın açıklaması yaparak yeni yönetimi açıkladı.

Kılıçdaroğlu: Koltuklar kimsenin babasının malı değildir

KURULTAY 27- 28 KASIM'DA

CHP’li Hakkı Suha Okay, Parti Meclisi’nde 27-28 Kasımda olağanüstü kurultay yapılmasının kararlaştırıldığını söyledi. Okay, PM toplantısının yapıldığı salonda Önder Sav, Faik Öztrak ve Tekin Bingöl ile gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Okay, Kılıçdaroğlu’nun 28 Ekim 2010 tarihli yazısında PM’yi toplantıya çağırdığını, Kılıçdaroğlu’nun katılmaması üzerine de PM’nin kendisi başkanlığında toplandığını söyledi. Üyelerin bir kısmının tüzük kurultayı yapılması yönünde 57 üyenin imzası ile gündeme ek madde eklettiklerini, 59 üyenin kabul, 2 çekimser, 2 red oyu ile olağanüstü kurultayın 27-28 Kasımda saat 10.00’da Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonunda yapılmasının kararlaştırıldığını kaydetti.

KILIÇDAROĞLU LİSTESİNİ AÇIKLADI

Kemal Kılıçdaroğlu'nun 16.30'da yapacağı duyurulan basın toplantısı, yazılı açıklama ile duyurduğu MYK listesindeki üç ismin görevi kabul etmemeleri ve ikna çabaları nedeniyle 17.20'de başlayabildi. Kılıçdaroğlu, toplantının yapılacağı salona gelirken partililer tarafından alkışlar ve “Başbakan Kemal” sloganlarıyla karşılandı.

İşte Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları:

GENEL BAŞKANIN TOPLAMADIĞI PM KARAR ALAMAZ

Yargıtay cumhuriyet Başsavcılığı bir yazı göndererek tüzüğün gereğinin yerine getirilmesini istedi ve 15 gün verdi. Biz bir hukuk devletiyiz. CHP öteden beri hukuksa saygılı bir partidir ve biz bugün Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, MYK’yı yüne tüzüğe göre belirledik ve teslim ettik. Şunun altını özenle çizmek isterim. Genel Başkanın toplamadığı bir Parti Meclisi karar alamaz. Tüzük çok açık.

Hukuka aykırılığa hepimizin karşı çıkması lazım. İnsanlarımızı, partililerimizi seviyoruz. Toplanan arkadaşlarımızı da seviyoruz. Ama hep hukuka bağlı kalmak zorundayız. Parti içi çekişmelerden ne istiyoruz arkadaşlar? Koltuklar hiçbirinin babasının malı değildir.

Beni buraya örgütüm getirdi. Ama birileri hayır ben koltuğumdan oturacağım, ben başka işler yaparım derse buna izin vermem Adımız belli. Biz Cumhuriyet Halk Partisi’yiz. Halkın partisiyiz. Birilerinin partisi değiliz. Koltuklar insanlara sürekli otursunlar diye verilmez, halka hizmet için verilir. Oralar ne benim ne de birilerinin babasının malıdır. O koltukların hakkını vereceğiz. Bana verilen bir yetki var, görev var. Görevi veren kurultaydır. Bana deniyor ki sen tüzüğün verdiği yetkiler çerçevesinde görevini yapacaksın. Tüzük meydanda, başsavcının yazısı meydanda, tespitimizi yaptık. Başsavcılığa konuyu ilettik.

KORKU İMPARATORLUĞUNU YIKTIK

Halkımı seviyorum, gücümü onlardan alıyorum. Gücünü bir yerden alanlar bu partide olmak zorunda değiller. Size yeni MYK üyelerimizin isimlerini ve görevlerini bilgilerinize sunmak istiyorum. Bize statükocu yaftası yapıtırmaya çalışıyorlar. Bundan en çok şikayet eden benim. Partideki korku imparatorluğunu da yıktık ülkedeki korku imparatorlugunu da yıkacağız:

İŞTE YENİ YÖNETİM LİSTESİ

Size yeni yönetim listesini açıklamak istiyorum.Yeni Genel Sekreter Süheyl Batum...

-Örgütlenme ve Örgüt Yönetimleri Gürsel Tekin,

-İdari ve Mali İşler Hurşit Güneş,

-Seçim ve Hukuk İşleri Mesut Değer,

- Tanıtım, Basın ve Propaganda İsa Gök

-Yerel Yönetimler Alaattin Yüksel,

-Meslek Kuruluşları, Sendikalar ve STK'lar İzzet Çetin,

-Dış İlişkiler ve Yurt Dışı Örgütlenmeler Oğuz Oyan,

-Kadın Örgütlenmesi ve Kadın Kolları Didem Engin

-Gençlik Örgütlenmesi ve Gençlik Kolları Mehmet Zeki Gündüz

-Ekonomik ve Mali Politika Umut Oran,

-Halkla İlişkiler Mehmet Ali Özpolat,

-Ar-Ge BYK Platformu Sencer Ayata,

-Parti İçi Eğitim Melda Onur oldu.

BAŞARISIZ OLURSAK GİDERİZ

Halkımıza şu vaatte bulunuyoruz. CHP yeni yönetimi, tek ses tek yürek olacaktır. Başarısız olduğumuz zaman hiç endişe etmesinler. Koltuklarımıza saplanıp kalmayacağız. Başarısız olduğumuz zaman alnımızın akıyla gideceğiz. Yerimize yeni arkadaşlarımızı getireceğiz. O koltuklar bize sürekli oturalım diye verilmedi ve biz yeni bir anlayışla halka gideceğiz. Hiç kimseyi ötekileştirmeyeceğiz. Buradan örgütlerime de sesleniyorum. Yeni yönetimin desteklenip desteklenmediğini, komşularına esnafa sorsunlar, emekliye işçiye sorsunlar. Ömür boyu koltuklara oturanların CHP’ye ne verip ne vermediğini sorsunlar.

YENİ BİR TÜZÜK İÇİN SÖZ VERDİM

Biz halkımıza güveniyoruz, inanıyoruz. Hizmet etmek istiyoruz. Hiç kimse bir partinin içinde korku kanalları korku koridorları yaratmamalı. Herkes özgürce düşüncesini söyleyecek. Buna izin verdiğimiz zaman bu parti, demokrasiyi getiren parti, demokrasinin önündeki engel olarak ortaya çıkar. Parti içi demokrasiyi de sağlayacağız. Yeni bir tüzük için söz verdim. Partiye de demokrasiyi getireceğiz. Var olan tüzükteki bütün eksikliklerimizi gidereceğiz.

BLOK DEĞİL ÇARŞAF LİSTE

Öyle blok liste değil, çarşaf liste getireceğiz. İnsanın hakkına düşüncesine özgürce düşüncesini dile getirmesine hep olanak vereceğiz. Kararlıyım kararlılığımı ve bunun desteğini halktan alıyorum. İzin verin diyorum, yetki verin diyorum. Delegelerime de söylüyorum. CHP’yi, Mustafa Kemal’in özgürlükçü CHP’si haline getireceğim.

Özgürlükten yana olacağız ve ben CHP’ye geçmiş seçimlerde oy vermemiş seçmenlerime de seslenmek istiyorum. Yeni CHP’yi bilin, tanıyın. Yeni CHP halka hizmet için yola çıkan bir partidir. Biz hiçbir zaman sırça köşklerde oturmadık. Halk gibi yaşıyoruz, onları kucaklayacağız. Onların desteğini istiyoruz. Çünkü Türkiye’nin demokrasiye ihtiyacı var.

ÖNDER SAV'IN AÇIKLAMASI

CHP’li Önder Sav, "CHP kimsenin babasının malı değildir. CHP Genel Başkanı disiplin suçu işlemiştir. Hukuku bilmeyenlere hukuku bildirmek bizim görevimizdir" dedi.

Sav, Parti Meclisi’nin yapıldığı toplantı salonunda gazetecilere açıklamalarda bulundu. Sav, Parti Meclisi için yurdun dört bir yanından Parti Meclisi üyesi kişilerin toplantı için geldiklerini söyledi.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun parti genel merkezinde sekiz kat aşağıya inerek Parti Meclisi’ni yönetmekten imtina ettiğini belirten Sav, "Kendisi Parti Meclisi’ni yönetmezse Parti Meclisi’nin toplanamayacağını sanmıştır. 81 kişilik Parti Meclisi 61 kişiyle toplanmıştır. Gündemine sahip çıkmıştır. Genel Başkan Yardımcısı toplantıyı idare etmiştir" dedi.

Parti Meclisi’nin olağanüstü ve önemli bir konuyla toplandığını ifade eden Sav, şunları kaydetti:

"Bir tek maddenin görüşülmesi için toplandı. Parti Meclisi, o maddenin görüşülmesinden imtina edip, bu Parti Meclisi’nin yok saydığı, gündemden çıkardığı bir konuda, ’ben bu yetkileri kullanırım. Merkez Yönetim Kurulu’nu da ilan ederim’ mantığı, başka partilerde yürüyebilir ancak CHP’de yürümez. CHP şimdiye kadar yaşamadığı bir Genel Başkan tasallutu ile yürütülüyor. Bu Genel Başkan tasallutunu CHP Parti Meclisi ile görevi devam eden MYK ile örgütleriyle, meclis grubuyla püskürtecektir.

CHP kimsenin babasının malı değildir. ’Ben istediğim kuralı kafama göre uygularım’ mantığına teslim olacak bir parti değildir. Bugün Parti Meclisi böyle bir kuralsızlığa direnmiştir. Kuralsızlığı Parti Meclisi’nin kuralları içerisinde tedavi etmiştir. Bundan sonra Genel Başkan’ın bu sorumsuz, hukuk tanımaz, aşiret devletlerinde olacak anlayışının sürüp sürmeyeceğini hep beraber görüyoruz. Ama, hukuku bilmeyenlere hukuku bildirmek de bizim görevimizdir. Genel Başkan bu davranışıyla CHP Tüzüğü’nün disiplin hükümlerini de ihlal etmiş olmaktadır."

Sav, bir gazetecinin "Disiplin Kurulu’na mı sevk edilecek?" sorusuna, "Disiplin Kurulu’na sevk edilecek, demiyorum. Disiplin suçu işlemiştir, diyorum" yanıtını verdi.

"Tüzük Kurultayı CHP’deki krizi çözer mi?" şeklindeki soru üzerine de Sav, "CHP çok krizler atlatmış bir partidir. Bu krizler CHP’ye hafif gelir. Bunu da çok kolay rahatlıkla atlatır. Eğer elimizde bu Parti Meclisi’nin seçimli kurultay yapma imkanı olsa biz gündeme onu da alırdık. Maalesef olağanüstü kurultaylarda, seçim isteme yetkisi sadece Genel Başkan’a ait oluyor" dedi.

Sav, bir gazetecinin, "Eğer Genel Başkan ’Ben seçimli kurultaya gidiyorum’ derse ne yaparsınız?" sorusu üzerine de "Çok memnun oluruz. Biz öyle bir karar alamıyoruz, keşke alabilsek ve seçimli bir kurultaya gidebilsek" diye konuştu.

4

Haberin Devamı