Siyaset CHP'de merkez sağ isimler
Paylaş
CHP'de merkez sağ isimler

Önder Sav ve ekibini tamamen silen Kemal Kılıçdaroğlu, Baykal'a yakın isimlerin de üzerini çizdi. Baykal Ankara'da tek başına kaldı

CHP'nin milletvekili aday listesinde gerçekleştirilen büyük tasfiye, partiyi üçe böldü.

Önder Sav ve ekibini liste dışı bırakan Kılıçdaroğlu, Deniz Baykal'a yakın birçok ismi de aday göstermedi. 80 kişilik Parti Meclisi üyelerinden 48'i milletvekili adayı gösterilirken, mevcut vekillerden sadece 35'i listelerde yer bulabildi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, kendisine genel başkanlık yolunu açan eski Genel Sekreter Önder Sav'ı iki aşamalı bir planla partiden tamamen tasfiye etti.

29 ilde önseçimle 110 adayı belirleyerek parti içi demokrasi açısından önemli bir adım atan Kılıçdaroğlu, milletvekili aday listelerinde de kadın ve gençlerin önünü açtı. CHP’nin 2 numaralı ismi Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’in de merkez sağdan gelen 11 isimin aday listelerine girmesinde etkili olduğu öğrenildi.

Aday listesinde eski Genel Başkan Deniz Baykal’a yakın isimler ile eski Genel Sekreter Önder Sav ve ekibinin de içinde yer aldığı 64 milletvekilinin üzeri çizilirken, CHP Meclis grubunu oluşturan vekillerin 9’u seçilmesi zor yerlerden olmak üzere sadece 37’si listelere girebildi.

Haberin Devamı

Ekipler değişti

Kılıçdaroğlu ve Tekin’in yönlendirdiği CHP aday listelerinde “Baykalcı” ya da “Savcı” olarak nitelendirilen ekiplerden isimler yer almadı. Kılıçdaroğlu, Mayıs 2010’da Baykal sonrasında kendisini Genel Başkanlığa taşıyan süreçte desteğini aldığı Sav ile 3 Kasım 2010’da yollarını ayırmıştı. Kılıçdaroğlu Sav’a çok yakın olan 10’u aşkın ismi aday göstermezken, Baykal’a çok yakın isimleri de çizdi.

CHP listelerinde 101 milletvekilinden aday olmayacağını açıklayan 8’i dışında kalan 93 milletvekilinden sadece 37’si listelere taşınırken, bunların da sadece 28’inin seçilebilecek noktada olduğu görüldü. Öte yandan 80 kişilik PM’den 48 isme de listede yer verilmedi.

CHP adaylarının yaş ortalamasının 40-45, gösterilen 109 kadın adaydan 40’ının seçilebilecek noktada olduğu belirtildi. Bu durumda halen 10 olan CHP’li kadın vekil sayısının 40’a çıkarak, sayının 4’e katlanabileceği öngörüldü.

CHP’de 14 engelli isim milletvekili adayı gösterilirken, bu gruptan 5’inin TBMM’ye girmesi hedeflendi. 25 yaş civarındaki 10 ismin de CHP’den parlamentoya girecek yerlerden aday gösterildiği kaydedildi. İstanbul’da Musevi cemaatinden Mari Gormezano isimli kadının da listede yer alması dikkat çekti.

10 ay önceki kurultayda net biçimde kendisinin PM’ye girmesine karşı çıkan Sav ve ekibinin CHP’deki etkinliğinin kırılmasına yol açan isim olan Tekin listelere özellikle merkez sağdan isimlerle damgasını vurdu. ANAP, DYP ve DP gibi partilerde görev yapmış 11 isim aday gösterilmesini sağlayan Tekin, 3 müftü ve ilahiyat fakültesi öğretim üyesine adaylık yolunu açtı.

Haberin Devamı

“Baykal hapsedildi”

Antalya’da liste yapma yetkisi verilen Baykal, zor günlerinde kendisine şoförlük de yapan Osman Kaptan’ı yine aday gösterirken, Nur Serter’in yeniden İstanbul’dan aday gösterilmesini de sağladı. Baykal ekibinin bu yeni durum için “Etrafından kimse bırakılmadan Antalya’ya hapsedildi. Bu tasfiyenin de ötesinde kıyım” yorumunu yaptığı öğrenildi.

Baykal da bazı internet sitelerinde kendisine atfedilen parti yönetimini eleştiren yöndeki açıklamaları doğrulamazken, yakın çevresine “Benim hiçbir açıklamam olmadı, ağzımı bile açmadım, böyle bir süreçte açıklama da yapmam. Bu söyleyecek sözüm olmamasından değil, sürecin hassasiyetinin gereğidir” dediği öğrenildi.

Haberin Devamı

İşte dikkat çeken merkez sağ isimler

- Ankara: Bülent Kuşoğlu, Sinan Aygün, Ali Arif Özzeybek.
- Bingöl: Zeki Korkutata
- Bursa: Turhan Tayan
- Diyarbakır: Salih Sümer
- İstanbul: Osman Yazıcı, Aydın Ayaydın
- İzmir: Aytun Çıray
- Samsun: Fatma Necile Çokay
- Zonguldak: Mehmet Haberal

MİLLİYET