Siyaset CHP'den 35. maddeye kanun teklifi
Paylaş
CHP'den 35. maddeye kanun teklifi

CHP, 12 Eylül'ün dayandırıldığı 35'inci madde için önümüzdeki hafta kanun teklifi verecek

CHP Genel Başkan Yardımıcısı Hakkı Süha Okay, 35'inci madde için kanun teklifi vereceklerini açıkladı. Okay, Bingöl'de referanduma 'EVET' şapkası takan Belediye Başkanı'nı da disipline sevketme kararı aldıklarını da söyledi.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Suha Okay, TSK İç Hizmet Kanunun 35. maddesiyle ilgili olarak, "CHP grubu olarak biz muhtemelen önümüzdeki hafta içinde (kimi kaynaklara göre pazartesi) kanun teklifi de vereceğiz" dedi.

'12 EYLÜL'ÜN DAYANDIRILDIĞI MADDE'

Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesi şöyle: "Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; Türk yurdunu ve anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti'ni kollamak ve korumaktır." 35. madde, 12 Eylül darbesinin dayandırıldığı madde olarak biliniyor.

Okay, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun Kayseri gezisi sırasında parti otobüsünde bulunan gazetecilere açıklamalarda bulundu.

TSK İç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesine ilişkin açıklamalara değinen Okay, "İktidarın yüreği yetiyorsa bunu Hükümet tasarısı olarak getirsin, ama getiremez" dedi.

'MECLİS'İ TOPLAYACAKLARSA TOPLASINLAR'

Haberin Devamı

Hakkı Suha Okay, sözlerini şöyle sürdürdü: "CHP’nin arkasına saklanarak, böylece siyasette yeni polemiklere girmek istiyorlar. CHP grubu olarak biz muhtemelen önümüzdeki hafta içinde kanun teklifi de vereceğiz. Ondan sonra da açıkça şunu söyleyeceğiz; ’Var mısın, yok musun? Laf çevirme, laf ebeliği yapma’ diyeceğiz. Eğer meclisi toplayacaklarsa derhal toplasınlar. En kısa sürede içinde TSK İç Hizmet Kanunun 35. maddeyi yeniden revize ederek veya kaldırarak, yeni bir düzenleme haline gelmesine, eğer hükümetin yüreği yetiyorsa gelsin katkı versin."

'EVET'Çİ BAŞKAN'A DİSİPLİN YOLU

CHP’li bir belde belediye başkanının Bingöl’de referandumda "evet" oyu vereceğine ilişkin açıklamalarına da değinen Okay, şunları kaydetti:

"Bir belediye başkanımız Bingöl’de Recep Tayyip Erdoğan’ın şovunun parçası olmuş. Bir belediye başkanının Başbakan’a nezaket çerçevesinde elini sıkması, onunla beraber olması olağandır, ama Başbakan’ın siyasetinin malzemesi olması partinin kimliğiyle, CHP’nin anlayışıyla bağdaşmaz.

CHP Genel Başkanı’nın ve CHP’lilerin anayasaya değişikliğine ’hayır’ propagandası yaptığı bir süreçte, bunu söyleyen CHP’li bir belediye başkanı kafasına ’evet’ külahı giyip sokaklara dökülüyorsa o belediye başkanının CHP içinde işi yoktur. Hakkında gerekli disiplin işlemi yapılacaktır. Ama ona yakışan onurlu tavır derhal, disiplin kurulunun kararını beklemeden CHP’den istifa etmelidir."

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Bingöl mitinginde Yedisu Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Şerif Memioğlu, başında referandumda ‘evet’ oyunu vereceğini gösteren üzerinde ‘Evet’ yazısı bulunan şapkayı takarak izleyerek parti yönetiminin tepkisini çekmişti.

CHP’li Mehmet Şerif Memioğlu’nu yanına alan Başbakan Erdoğan elele tutuşarak onunla halkı selamlamış, Memioğlu bu sırada şapkasını elinde tuttu. CHP’li başkan Mehmet Şerif Memioğlu, “Referandumda evet oyunu vereceğim için mitinge katıldım. Farklı partilerden olan ve referandumda evet oyu verecek belediye başkanlarıyla platforma çıktık. Başbakan'la elele tutuşarak halkı selamladık. Seçimler başka, referandum ise başka. Referandum da evet oyu kullanacağız” açıklamasında bulunmuştu.

Olayın ardına CHP Lideri Kılıçdaroğlu, belediye başkanı hakkında gerekeni yapacaklarını söylemişti.

Haberin Devamı