Siyaset CHP'den 'gensoru' taktiği
Paylaş
CHP'den 'gensoru' taktiği

Değişiklik paketinin görüşülmesini engellemek için Erdoğan hakkında gensoru verildi

CHP, anayasa değişikliği paketi görüşmeleri sürecinde engelleme yapmak amacıyla Başbakan Tayyip Erdoğan hakkında gensoru önergesi verdi. Anayasa ve İçtüzük uyarınca önergenin 10 gün içinde de öngörüşülmesi gerekiyor.

Dün TBMM Başkanlığı’na sunulan gensoru önergesinde; Türkiye’nin uluslararası saygınlığını zedelediği gerekçesiyle Erdoğan hakkında gensoru açılması istendi. Önergede, “Türkiye, anayasal demokratik bir hukuk devleti olmasına rağmen, siyasal iktidarın rüşvet konularını inceleyerek sorumlularını yargı karşısına çıkarmaktan ve kamuoyunu bilgilendirmekten kaçınmasının gerçek nedeni, dağıtılan rüşvetlerin siyasi sorumlusunun bizzat sayın Başbakan olmasıdır” denilirken şu ifadelere yer verildi: “ABD ile Almanya’da yürütülen soruşturma ve kovuşturmalarda Türkiye’de rüşvet dağıttığı yargı kararlarıyla sabit olan Daimler firmasının Türkiye iştiraki ‘Mercedes-Benz Türk’, Amerikan Delta & Pine firmasının Türkiye iştiraki ‘Türk Deltapine Ltd. Şti.’ ve Alman firması Siemens’in Türkiye’de dağıttığı rüşvetler hakkında gerekli olan soruşturmaları başlatmayarak demokratik sistemi olan güveni sarsan ve Türkiye’nin uluslararası saygınlığın zedeleyen Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan hakkında gensoru açılmasını arz ve teklif ederiz.”

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu da bugün gensoru önergesinin gerekçelerini açıklayacak. Anayasa ve TBMM İçtüzüğü uyarınca; CHP’nin gensoru önergesinin 3 gün içinde bastırılarak milletvekillerine dağıtılması gerekiyor. Dağıtılmasından başlayarak 10 gün içinde gensorunun gündeme alınıp alınmayacağıyla ilgili olarak TBMM Genel Kurulu’nda görüşme yapılacak. AKP’nin 2 Mayıs’ta başlatmayı planladığı anayasa paketinin 2 tur görüşmelerinin gensoru görüşmesiyle bölünmesi ve görüşmelerin uzatılması planlanıyor.

Haberin Devamı

Cumhuriyet