Siyaset CHP'den her bebeğe yarım altın
Paylaş
CHP'den her bebeğe yarım altın

CHP lideri, düşük gelirli her aileye doğumda 'yarım altın' vaat etti. Bunun maaliyeti 300 milyon lirayı aşıyor. Her gün süt, mama, bebek bezi de var

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda, ailelere çocuklarla ilgili çarpıcı vaatlerde bulundu. Kılıçdaroğlu, düşük gelirli bölgelerde kurulacak ‘Çocuk Merkezleri’nde, her aileye doğumda yarım altın ve bebekler için bez ve mama sözü verdi.

Türkiye İstatistik Enstitüsü verilerine göre, 2009’da doğan çocuk sayısı 1 milyon 241 bin 617. Yarım altın 242 lira. Yani vaadin maliyeti 300 milyon 471 bin 314 lira. Kılıçdaroğlu, çocukların her gün bir öğün yemekle, bir kutu süt ihtiyaçlarının da devlet tarafından karşılanacağını vaat etti.

Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcıları Sencer Ayata ve Engin Altay ile birlikte dün düzenlediği kahvaltılı basın toplantısında, CHP’nin ‘Çocuk Raporu’nu açıkladı. Raporlarını özellikle 23 Nisan’da açıklamak istediklerini belirten Kılıçdaroğlu, “Biz, 23 Nisanların, 19 Mayısların artık sadece hamasi nutukların atıldığı günler olarak kalmasını istemiyoruz” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı çocuk raporunda şu projeler öne çıktı:

Kaynak artırılacak: Çocuk Bütçesi projesi kapsamında 0-6 yaş arasına ayrılan ve yüzde 6,5 oranında olan kamu kaynakları arttırılacak.

Günde bir süt, bir öğün yemek: ‘Her çocuğa günde bir kutu süt, bir öğün yemek’ projesi kapsamında, tüm okullar tam gün eğitime geçecek ve çocuklara sabahları bir kutu süt, öğlenleri de iki tas yemek ücretsiz dağıtılacak.

Çocuk merkezleri: Anaokul çağı öncesi çocuklarımıza hizmet için, özellikle de düşük gelirli yerlerde çocuk merkezleri açılacak. Bu merkezlerde, çocuklara gündüz bakım hizmeti sunulacak. Gebelik rehberliğinden ebeveynlik rehberliğine, çocukların doğum sonrası sağlık denetimlerine kadar birçok hizmet burada yapılacak. Bu merkezler ayrıca, doğumda aileye katkı olarak yarım altın ve bebekler için bez ve mama yardımı sağlayacak.

Oyuncaksız çocuk kalmayacak: Hiçbir çocuk oyuncaksız kalmayacak’ projesiyle oyuncaklar ve oyun alanları Çocuk Merkezleri’nin en önemli parçası olacak. Gezici oyuncak kütüphaneleri kurulacak.

VAATLER BUNUNLA SINIRLI DEĞİL

CHP’nin vaatleri bunlarla da sınırlı değil. ‘Aile Sigortası’ projesi kapsamında çocuk desteği ve çocuk eğitim desteği diye iki alt bileşen koyduklarını anlatan Kılıçdaroğlu, “Çocuk desteğiyle çocuk başına, aylık 45-100 TL arası, çocuk eğitim desteğiyle de aylık 40-60 TL arası yardım öngördük. Sigorta kapsamındaki çocukların her eğitim senesi başında kitapları ve kırtasiyelerini ücretsiz karşılamayı taahhüt ettik” dedi.

Gazetecilerin, çocuklara yönelik projelerle CHP’nin doğurganlığı özendirip özendirmeyeceği yönündeki sorusuna Kılıçdaroğlu, şu yanıtı verdi: “Biz ailelerin bakabilecekleri kadar çocuk sahibi olmaları gerektiğini savunuyoruz. Durumu çok iyiyse, beş çocuk istiyorsa, bizim bir sınırlama yapmamız söz konusu değil. Doğurganlığı arttıracağız diye bir düşüncemiz de yok. Eminim bir öğün yemek verilecek, sabah çocuklar sütlerini içebilecekler diye kimse fazla çocuk yapmak istemez. O tamamen eğitim düzeyi, kültür, kadının çalışma hayatına girmesi gibi unsurla alakalı.”

Kılıçdaroğlu, Türkiye’de çocukların durumuyla ilgili şu verileri sıraladı: “6 yaştan ufak her üç çocuktan biri yoksul. Bu oran kırsal bölgelerde yüzde 40’a ulaşıyor. En yüksek yoksulluk oranı 0-14 yaş grubunda. Yoksul çocukların dörtte biri, annelerinin beslenmesindeki yetersizliklere bağlı olarak, düşük ağırlıkta doğuyor.Yoksul çocukların yüzde 90’ı yeterli iyot içeren besin alamıyor.”

Anadil öğretilecek

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, kurulacak Çocuk Merkezleri’nde çocukların anadillerini de öğrenebileceğini söyledi, ancak anadilde eğitime karşı çıktı. Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“Bunda bizim hiçbir sınırlamamız olamaz ama anadilde eğitimi biz uygun bulmuyoruz. Resmi dil Türkçe. Çocuk daha ilköğretime başladığında Türkçeyi bilecek, hedefimiz bu. Türkçeyi iyi öğrenecek, sınavlara ona göre girecek. Siz şimdi anadilde eğitim diye toplumu ikiye bölerseniz, bu ayrışma yaratır, ayrışmadan yana değiliz. Toplumun entegre edilmesinden yanayız. Seçmeli ders ise tartışılabilir.”

Liderlerin tarihe geçen seçim vaatleri

Türkiye siyasi tarihi liderlerin çarpıcı vaatleriyle dolu. İşte seçimlerde tarihe geçen bazı vaatler:

Adnan Menderes: Her mahallede bir milyoner olacak.

Süleyman Demirel: Herkes ne veriyorsa Demirel beş fazlasını verir.

Tansu Çiller: Herkese iki anahtar.

Bülent Ecevit: Bütün köyler kent olacak.

Necmettin Erbakan: Faiz kalkacak, 5 bin tank üretilecek.

Cem Uzan: Mazot 1 lira olacak.

Haydar Baş: Mazot 80 kuruş olacak.

RADİKAL / Betül KOTAN

2

Haberin Devamı