Siyaset CHP'den Meclis Başkanı'na tepki
Paylaş
CHP'den Meclis Başkanı'na tepki

CHP'den Meclis Başkanı'na tepki

CHP Grup Başkanvekilleri, Kemal Anadol, Hakkı Suha Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in tarafsız bir yönetim sergilemediğini savunarak, mecliste kameralar karşısına geçtiler. Hakkı Suha Okay, Meclis Başkanı Şahin’in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atandığını ve Meclis Başkanlığı görevinin, Erdoğan tarafından işgal edildiğini ileri sürdü. Okay, “TBMM Başkanının tarafsızlığı ortadan kalkmıştır. Sayın başkanın, papyonuyla, simokiniyle aşağı inip oy kullanmasında hiçbir sakınca kalmamıştır. Sorun Mehmet Ali Şahin sorunu değildir artık. Sorun, TBMM başkanlık makamının sorunudur’” diye konuştu. Kemal Kılıçdaroğlu ise, “Gücü eline geçiren siyasal iktidar. Parlamentoda da aynı gücü acımasızca kullanıyor. Bunun sopası da Mehmet Ali Şahin’dir” dedi.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in tarafsızlık özelliğini kaybettiğini savunan CHP’li Grup Başkanvekilleri, Kemal Anadol, Hakkı Suha Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu konuyla ilgili açıklama yaptı. Şahin’in meclis tarafından seçilen biri gibi değil, Başbakan Erdoğan tarafından atanmış biri gibi davrandığını savunan Hakkı Suha Okay, Meclis Başkanlığı görevinin Recep Tayyip Erdoğan tarafından işgal edildiğini savundu. Okay şöyle konuştu:

“Bu bir projedir. ‘Meclis çalışmalarını tek başına nasıl yöneteceğim’ anlayışının egemen olma projesi. Şu an TBMM Başkanlık makamı, Recep Tayyip Erdoğan tarafından işgal edilmiştir. Sayın Başbakan’ın talimatlarıyla yasama faaliyetleri yürütülmektedir ve Meclis Başkanı tek başına anayasa değişiklikleri görüşmelerinin başlıadığı günden beri meclisi yönetmektedir. Ama meclis başkanı da, Başbakan’a vekaleten yönetmektedir. Böyle bir anlayışın, daha demokratik, daha özgürlükçü bir anayasa değişikliği diye yola çıktığı aşamada yaptıkları örneklemelerle Türkiye’nin nasıl bir sivil diktaya taşınacağının, çok somut örneklemesini meclis başkanının tutumunda görüyoruz. Başkanın iç tüzükte tanımlanan tarafsızlığı ortadan kalkmıştır. Bundan böyle sayın başkan, bizzat papyonuyla, simokiniyle aşağı inip oy kullanmasında hiçbir sakınca kalmamıştır. Sorun Mehmet Ali Şahin sorunu değildir artık. Sorun, TBMM başkanlık makamının sorunudur. Mehmet Ali Şahin bu makama zarar getirmiştir.”

KILIÇDAROĞLU: “SİYASAL İKTİDARIN, PARLAMENTODA SOPASI MEHMET ALİ ŞAHİN’DİR”

Mehmet Ali Şahin’in iç tüzüğü kendi isteğine göre uyguladığını kaydeden Kemal Kılıçdaroğlu, “Gücü eline geçiren siyasal iktidar. Parlamentoda da aynı gücü acımasızca kullanıyor. Bunun sopası da Mehmet Ali Şahin’dir. Hukuk yok. Adalet yok. Özgürlük yok. İçtüzüğü sadece ve sadece, Mehmet Ali Şahin’in isteğine göre yorumlama güdüsü var. Bu anlayış demokrasi kavramını büyük ölçüde zedelemiştir” dedi.

ANADOL: “KARARLARI, ŞAHİN DEĞİL, BAŞBAKAN ERDOĞAN ALIYOR”

Mehmet Ali Şahin’in tarafsızlık özelliğinin tamamen ortadan kalktığını ve ‘Ben çoğunluğum, istediğimi yaparım’ anlayışı ile hareket edildiğini savunan Kemal Anadol, Mehmet Ali Şahin’in alması gereken kararların Başbakan Erdoğan tarafından alındığı savundu. Anadol şunları söyledi:

“Ben çoğunluğum istediğimi yaparım’ anlayışı saplantısı, başta Başbakan da olmak üzere, tüm AKP kadrolarında egemendir. Meclis başkanı da, bir AKP’li bir Milli Görüşçü gibi hareket edecektir anlayışı bugün de devreye sokulmuştur. Mehmet Ali Şahin’den başka, anayasa görüşmelerini baştan sonra idare eden bir meclis başkanı yok. Kendi partisinden seçilen meclis başkanvekillerine bile güven yok, sadece kendi yönetiyor. Bir milletvekiline uygulanan içtüzük hükmü diğerine uygulanmıyor. Yürütme o kadar egemen ki, yasamanın üstünde, şimdi bu egemenliğini yasamaya taşımak istiyoru. Meclisin ne zaman yönetileceğini Mehmet Ali Şahin değil, Recep Tayyip Erdoğan ilan ediyor.”

DHA

Haberin Devamı