Siyaset CHP'li başkan temize çıktı
Paylaş
CHP'li başkan temize çıktı

İzmir'in Güzelbahçe Belediyesi'ne düzenlenen `Sarmaşık Operasyonu'yla tutuklanan eski Belediye Başkanı CHP'li Ertan Avkıran tahliye edildi

İzmir'in Güzelbahçe Belediyesi´ne geçtiğimiz yıl, 6 ocak´ta düzenlenen ``Sarmaşık'' adıyla operasyon düzenlenmişti. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin, dönemin Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök´ün talimatıyla düzenlediği operasyonda, dönemin CHP´li eski Güzelbahçe Belediye Başkanı Ertan Avkıran, o dönemde belediye meclis üyesi olan Güzelbahçe´nin yeni CHP´li Belediye Başkanı Mustafa İnce, kapatılan Değirmendere Belediye Başkanı Necati Şemsettin Eren, bazı meclis ve encümen üyeleriyle belediye çalışanlarının da aralarında bulunduğu 74 kişi gözaltına alınmıştı.

``İhaleye fesat karıştırma, imar kanuna muhalefet, rüşvet alıp verme, görevi kötüye kullanma, görevi ihmal etme, irtikap, devleti zarara uğratma'' iddialarıyla adliyeye sevk edilen zanlılardan aralarında Avkıran´ın da bulunduğu 39 kişi tutuklanmış, farklı tarihlerde avukatların itirazları sonucu tahliyeler gerçekleşmiş, Avkıranla birlikte 6 tutuklu sanık kalmıştı.

Operasyonu yapan Cumhuriyet Savcı Murat Gök'ün Samsun'a tayin edilmesi üzerine soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Sait Demiröz tarafından hazırlanan iddianamede, eski Belediye Başkanı Ertan Avkıran, belediye bürokratları ve müteahhitlerin de aralarında bulunduğu 66 sanığın cezalandırılması talep edilmişti.

18 AYDA YARGIÇ KARŞISINA ÇIKTILAR

Dosya mahkemeler arasında gidip geldikten sonra İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi´nde dava görülmeye başlandı. Sanıklar operasyondan tam 18 ay sonra yargıç önüne çıkabildi.

Güzelbahçe Belediye eski Başkanı Avkıran hakkında ``Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme, görevi kötüye kullanma, göreve ilişkin sırrın açıklanması, 5´er kez ihalelere fesat karıştırma, 6 kez nitelikli dolandırıcılık, 2 kez rüşvet, 12 kez resmi belgede sahtecilik, kamu görevlisi sıfatıyla 7 kez resmi belgede sahtecilik ve zincirleme akaryakıt hırsızlığı'' suçmasıyla toplam 355 yıl hapis cezası istendi.

İKİNCİ DURUŞMADA TAHLİYE

Bugün opersyondan 20 sonra yapılan ikinci duruşmaya tutuklu kalan Avkıran'la birlikte toplam 6 sanık ile tutuksuz sanıkların bir kısmı ve avukatları katıldı.

Ertan Avkıran ise ikinci duruşmada da yine gözyaşlarına hakim olamadı. Avkıran, mağdur olduğunu, sağlığının bozulduğunu, maddi ve manevi yönden yıprandığını belirtip tahliyesini istedi. Avkıran, tanık olarak dinlenen Güler Başkurt'la beraber büyüdüklerini, belediyeye işe kendisinin aldığını, ifadelerine ise üzüldüğünü, kavgayı başkasıyla ettiğini faturayı kendisine çıkardığını söyleyip, ``Biz namuslu bir aileyiz'' dedi.

Mahkeme heyeti, sanıkların ve avukatlarının son sözlerini söylemesinden sonra yaklaşık yarım saat duruşmaya karar için ara verdi. Daha sonra yeniden başlayan duruşmada mahkeme heyeti, sanıklardan eski Güzelbahçe Belediye Başkanı Ertan Avkarın'la birlikte tutuklu olan Soner Akın, Bülent Alatepe, Mehmet Halis Yalar, Yusuf Budak ve Halil Durak'ın tahliyesine karar verildi.

Bahri KARATAŞ, İZMİR (DHA)

2

Haberin Devamı