Siyaset CHP'li İnce: Adım atması gereken kişi Başbakan
Paylaş
CHP'li İnce: Adım atması gereken kişi Başbakan

CHP'li İnce: Adım atması gereken kişi Başbakan

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşme konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın adım atması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

İnce, TBMM’de düzenlediği basınla sohbet toplantısında, Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu’nun CHP’yen yönelik sözlerini, "bir valinin ağzından kaçırdığı bir cümle veya densizliği olmadığı", "valilik kurumunun nasıl yıprandığının bir göstergesi olduğu" ifadeleriyle eleştirdi. İnce, şu görüşleri dile getirdi:

"Sayın Özal, bir fotoğraf çekimi sırasında ’sayın vali siz de çökün’ demişti bir valiye. O da ’devlet çökmez’ demişti. Çökmeyen devletin valisinden AKP’nin valisine, Recep Bey’in valisine geçisin sürecidir bu. ’Soruşturma açıldığına sevindim’ demiş bugün vali. O da biliyor bu soruşturmadan bir şey çıkmayacağını. Benim önerim; soruşturmaya gerek yok, İçişleri Bakanı görevden alsın bu valiyi doğrudan AKP Kırklareli İl Başkanı yapsın. Bu daha sağlıklı olur. Bu, parti devleti kurulmasının en güzel göstergesidir. Kurumlar fethediliyor. AKP’li olmayanlar diz çöktürülüyor. Valilik kurumu ayağa düştü."

Haberin Devamı

Eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in SBS’yi "reform" olarak lanse ettiğini anlatan İnce, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun bugün SBS’nin 6. ve 7. sınıflar için kaldırıldığını açıkladığını ifade etti. İnce, "AKP’nin SBS modeli 970 günde çöktü" dedi.

Muharrem İnce, modelin yanlışlığını 2007 yılından beri anlattıklarını ifade ederek, "Acaba kaç çocuk bunun mağduru oldu? Bunun hesabını kim verecek? Sayın Hüseyin Çelik mi, Sayın Recep Erdoğan mı verecek? Gömlek değiştirdiklerini biliyorduk, eğitimde de reformlarını sürekli değiştiren bir AKP ile karşı karşıyayız" diye konuştu.

Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nin yenilendiğini de ifade eden İnce, "Aslında yenilenmiyor, AKP’lileşiyor. 8 yıldır devletin gelenekleri, kodları ile oynanıyor" görüşünü dile getirdi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın 2006 yılında TBMM’nin 23 Nisan özel oturumunda "demokratik bir ülkede gizli anayasa, kırmızı kitap, derin anayasa gibi tabirler asla kabul edilemez" dediğini anlatan İnce, "Bugün ne oldu kırmızı kitap yenileniyor? Nasıl oluyor da cemaatler, İran, Irak tehdit algılamasından dışarıya çıkarılıyor? Sayın Arınç’ın çelişkilerinden bir başkasıdır bu" diye konuştu.

Haberin Devamı

"MAAŞ İŞİ DE NAAŞ İŞİ DE TAMAM"

İnce, Yoksullara Yardım Vakfı’nın Arınç’ı "yılın yoksul babası" seçtiğini belirterek, "Herhalde sürekli ağladığı için Sayın Arınç’ı da yoksul zannetmişler" dedi. Arınç’ın "bir gece yarısı önergesiyle Meclis Başkanlarının milletvekillerinin iki katı emekli maaşı almasını sağladığını" öne süren İnce, "Maaş işini halletti. Bir de naaş işi var. Rahmetli Ecevit’in Devlet Mezarlığı’na gömülmesi olayında ’Meclis başkanları da buraya gömülür’ hükmünü ekletmişti. Maaş tamam, naaş da tamam. Hangi yoksulun sorununu çözmüş bu maaş ve naaş işi doğrusu merak ediyorum" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan’ın "Irak’ın bir bölümü PKK ele geçirdi" dediğini belirten İnce, "Hükümete günaydın demek lazım" dedi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile ABD Hazine Bakanının "Türkiye’nin Kuzey Irak’a operasyon yapmaması karşılığında 1 milyar dolarlık hibe veya uzun vadeli 8,5 milyar dolar kredi içeren anlaşma imzaladıklarını" iddia eden İnce, CHP’nin tepkisi üzerine anlaşmanın TBMM’ye getirilmediğini savundu. İnce, "Siz Kuzey Irak’a operasyon yapmama garantisi verirken, 1 milyar doların peşine düşerken, başınıza bunların geleceğini bilmiyor muydunuz?" diye sordu.

Haberin Devamı

"BUGÜN NASIL UZLAŞMACI OLDULAR"

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in Erdoğan ile Kılıçdaroğlu’nun terör konusunda bir araya gelmesini önerdiğini anımsatan İnce, sorunun çözülmesi ve herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini kaydetti.

Kılıçdaroğlu’nun görüşmeye açık olduğunu söylediğini ifade eden İnce, şöyle konuştu:
"Ama karşımızda uzlaşmaz, dayatmacı bir iktidar var. Meclis Başkanına şunu sormak lazım: Meclis başkanı seçilirken uzlaşma arandı mı? Dayatma mı vardı, uzlaşma mı vardı? Meclis Başkanı uzlaşma ile seçilmiş olsaydı bugün etkinliği, saygınlığı, söyledikleri daha fazla kaale alınır olmaz mıydı? Cumhurbaşkanı seçilirken uzlaşma arandı mı? Uzlaşmadan kaçıp dayatmacı olanlar Mecliste aritmetik ve geometrik çoğunluklarına güvenerek bugün nasıl uzlaşmacı oldular, doğrusu şaşırıyorum. Anayasa değişikliğinde ’CHP, MHP, BDP, PKK aynı saftadır’ diye açıklamaları var. Böyle bir açıklama yapanlarla nasıl uzlaşacağız sizin takdirlerinize bırakıyorum."

Haberin Devamı

İnce, bir soru üzerine, görüşme konusunda adım atması gereken kişinin Başbakan olduğunu söyledi.