Siyaset CHP'nin "Denizli raporu" tamam
Paylaş
CHP'nin "Denizli raporu" tamam

CHP'nin "Denizli raporu" tamam

Denizli'de son dönemde tekstil sektöründe yaşanan sorunları incelemek için kente gelen 11 CHP'li milletvekili tarafından hazırlanan rapor tamamladı. Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak başkanlığındaki heyetin incelemeleri sonucu hazırlanan 7 sayfalık rapor, Genel Başkan Deniz Baykal'a verildi.

Haberin Devamı

Denizli Basma ve Boya Sanayi'nin kapıya kilit vurması, Funika Holding Yönetim Kurulu Başkanı Osman Nuri Sözkesen'in intiharı üzerine gözlerin çevrildiği Denizli'ye tekstil sektörünün sorunlarını belirlemek için, geçen 22 Ekim'de gelen Faik Öztrak başkanlığındaki 11 CHP'li milletvekili, Sanayi Odası, Ticaret Odası, Tekstilciler Birliği, Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği temsilcileri ve sanayicilerle görüştü. İncelemeler sonucu Ankara'ya dönen heyet ‘Denizli Raporu’ hazırlayarak Genel Başkan Deniz Baykal'a sundu. Parti yönetimi gerek görürse raporu TBMM'ye taşıyacak.

DÖRT TEMEL SORUN

Raporda, Denizli ekonomisinin temel sorunları, kapanan işyerleri veya işten çıkartmalar nedeniyle artan işsizlik ve düşen istihdam, ihracat pazarlarında küresel krize bağlı olarak yaşanan daralma, kriz nedeniyle bankaların ürkekleşmesine bağlı olarak daralan kredi imkanları ve Türk Lirası'nın aşırı değer kazanmasına bağlı olarak özellikle tekstil gibi yerli katma değeri yüksek sektörlerin tasfiye sürecine girmesi olarak belirtildi. Raporda, oda başkanları ile yapılan görüşmelerde, Denizli'nin özellikle, 2007'den itibaren sıkıntıya girmeye başladığı, bir süredir göç vermekte olduğu ve sıkıntıların başlıca nedeninin, dalgalı kura geçilmesiyle son dönemde TL'nin değerinin yeniden artmaya başlaması olduğunun kendilerine söylendiği belirtildi.

Haberin Devamı

CHP'li heyet, Denizli'deki ekonomik birimlerin bir diğer şikayetinin de teşvik rejimi olduğunu bildirdi. Elektrik ve doğal gaz fiyatlarının yüksekliği ve istihdam üzerindeki yüklerin ağırlığının da sanayinin önemli sorunları olduğunun kendilerine anlatıldığını belirten CHP'li vekiller, Denizli ekonomisindeki genel gelişmeleri, Türkiye'deki ekonomik gelişmelerle karşılaştırmalı olarak ele aldıklarını ifade etti. Denizli'de, 2009 yılı Temmuz ayı ile geçen yılın aynı dönemi arasında, toplam istihdam kaybının 13 bin 966 kişi (yüzde 9.6) olduğunu ve toplam istihdamın 132 bin 413 kişiye gerilediğini ifade eden vekiller, “Bu, Denizli'de de ilgili dönemde çalışan her 10 kişiden birinin işini kaybettiğini göstermektedir” dedi.

Haberin Devamı

TEKSTİLDE 4 KİŞİDEN 1'İ İŞSİZ KALDI

Tekstil sektöründeki istihdam kaybını çarpıcı bulan vekillerin raporunda, “Aynı dönemde, tekstilde 10 bin 962 kişi (yüzde 23.2) işini kaybetmiş ve tekstil istihdamı 36 bin 542 kişiye gerilemiştir. Başka bir ifade ile Denizli'de tekstil sektöründe çalışan her dört kişiden biri son bir yıl içinde işinden olmuştur. Rakamlar Denizli'deki toplam istihdam kaybının yüzde 80'nin, tekstil sektöründen kaynaklandığını göstermektedir” denildi.

Denizli'de üretime ilişkin öncü göstergelerin, Türkiye geneli ile uyumlu olduğunu ifade eden CHP'li vekiller, “Eylül ayında Denizli Organize Sanayi Bölgesinde tüketilen sanayi elektriği, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 10.1 oranında gerilerken, aynı dönemde doğal gaz tüketimi yüzde 54.6 oranında gerilemiştir. Üretim sürecinde kullanılan temel girdilerdeki bu düşüşler Denizli'deki firmaların üretimlerinin de düşmeye devam ettiği hususunda ipuçları vermektedir. Denizli'de de düşen kapasite kullanımı ve üretim kayıpları yatırım talebini de etkilemektedir. 2009 yılının ilk dokuz aylık döneminde alınan yatırım teşviklerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 44.2 oranında gerilediği gözlenmektedir” dedi.

Haberin Devamı

YENİ BİR SANAYİ STRATEJİSİ GEREKLİ

Raporda çözüm önerisi olarak yeni bir sanayileşme stratejisinin gerekli olduğu vurgulanarak, “Denizli'de yaşanan sorunlar hükümetin iddia ettiği gibi yapısal bir değişimin veya küresel krizin doğal bir sonucu değildir. Özelde Denizli'nin, genelde Türk sanayinin sorunlarının arkasında, hükümetin modası geçmiş paradigmalara dayanan yanlış büyüme stratejisi bulunmaktadır. Rekabet gücümüzü yeniden ayağa kaldıracak makro politikalar ve ülkenin stratejik kaynağı olan genç nüfusu hızla üretim seferberliğine katarak dışarıdan finans piyasalarına sermaye getirenlerden çok bu ülkede yaratılan katma değeri destekleyecek yeni bir sanayileşme stratejisi Türk sanayinin ve Denizli'nin geleceği açısından bir gereklilik olarak her geçen gün ağırlığını hissettirmektedir” denildi.

Osman Nuri BOYACI/ DENİZLİ,(DHA)

Haberin Devamı