Siyaset Churchill'in sözleriyle meydan okudu
Paylaş
Churchill'in sözleriyle meydan okudu

Churchill'in sözlerini Anayasa paketindeki üç maddeye uyarlayan Baykal, Başbakan Erdoğan'a seslendi

'AHLAKSIZ TEKLİF’

Anayasa değişiklik paketinde yer alan Anayasa Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısını kökten değiştiren düzenleme ile siyasi parti kapatmaya Meclis onayı getiren maddeye CHP karşı çıkmıştı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın “Bu üç madde referanduma gitsin diğerlerine destek verelim” teklifine Başbakan Tayyip Erdoğan “Olmaz” yanıtını vermişti.

AK Parti, paketin Meclis’teki oylamasında umduğu sayıyı bulamayınca CHP’nin önerisine “Kabul” demiş ancak Baykal, “Bu ahlaksız tekliftir” karşılığını vermişti.

‘SONUNA KADAR MÜCADELE’

CHP Lideri Baykal partisinin dünkü Meclis Grup toplantısında, Anayasa paketiyle ilgili konuşurken ilginç bir değerlendirme yaptı.

İngiltere’nin 2’nci Dünya Savaşı sırasındaki Başbakanı Winston Churchill’in, faşist Alman Lider Hitler’e karşı, “Dağda, derede, denizde, ovada, sonuna kadar mücadele edeceğiz” dediğini hatırlatan Baykal, “Biz de bu 3 maddeye karşı bütün gücümüzle, imkanlarımızla sonuna kadar mücadele edeceğiz.

3 maddeye karşı, parlamentoda, referandumda, Anayasa Mahkemesi’nde sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.

‘KURNAZLIĞIN DANİSKASI’

Değişiklik teklifine göre, Anayasa Mahkemesi’nin üye sayısının 17’ye çıkarıldığını, 3’ünü Meclis’in, 14’ünü Cumhurbaşkanı’nın seçeceğini anımsatan Baykal, “O 3 kişiyi AKP değil, Tayyip Erdoğan seçecek. Al sana demokrasi, al sana hukuk” dedi.

Erdoğan’ın CHP’ye yönelik “Bunlar şark kurnazı” sözünü de hatırlatan Baykal “Kurnazlık, önce 2002’de milletvekili olup, bu Anayasa üzerine ’namusum ve şerefim üzerine’ yemin ettikten sonra, Anayasa’nın özünü böyle tahrip etmekle kendini gösteriyor. Kurnazlığın daniskası bu” diye konuştu.

‘BU LAF BİLE AZ GELİR’

Baykal, Başbakan Erdoğan’a “Anayasa’ya yemin edeceksin, sonra kökünü kazıyacaksın, temelini ortadan kaldıracaksın. Yapılan bu. Buna kurnazlık lafı da çok az gelir” sözleriyle yüklendi.

Anayasa Mahkemesi’nin yapısının değiştirilmesinde farklı bir amacın olduğunu öne süren Baykal şöyle devam etti: Önce Anayasa Mahkemesi’ni etkisizleştirip, devreden çıkarıp, sonra Anayasa’nın değiştirilemez maddelerini değiştirmenin şartları yaratılacak.

Bu Türkiye’nin Anayasal düzeni, devleti, tarihiyle hesaplaşma projesi. Bu da bir kurnazlıktır.

1 MART’I HATIRLATTI

Yaklaşık 100 bin Amerikan askerinin Türkiye’de konuşlanmasına izin veren hükümet tezkeresinin Meclis’te reddedildiği 1 Mart 2003’teki oylamayı da hatırlatan CHP Lideri Baykal sözlerini şöyle sürdürdü:

"CHP’lisi de AKP’lisi de tezkereye ‘Hayır’ dedi. Bu oylama Meclis’in en şerefli sayfalarından biridir. Tekrar, CHP’lisi, AKP’lisi, bağımsızı, başka partilere mensup olan arkadaşlarımız el ele vereceğiz ve ‘Bu şartlarla, bu dayatmalarla, bu olmaz’ diyeceğiz. Bunu referanduma taşımadan, bu aşamada beraber yapmalıyız.

2

Haberin Devamı