Siyaset Çiçek: Kaddafiyi yaratan da Batı
Paylaş
Çiçek: Kaddafiyi yaratan da Batı

Çiçek: Kaddafiyi yaratan da Batı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Batı dünyasının çok ciddi sorumlulukları olduğunu belirterek, "Kaddafi gibi liderleri yaratanların da yarattıkları bu Frankeştaynlardan şikayet edenlerin de Batı ülkeleri olduğunu" söyledi.

Haberin Devamı

Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleri ile kahvaltıda bir araya gelerek soruları yanıtlayan Çiçek, Türkiye’nin gündeminde genel seçimler, yeni anayasa tartışmaları ve başta Libya olmak üzere bölgesel ve uluslararası gelişmeler olduğuna işaret etti.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki toplumsal değişim dalgalarına değinen ve Libya’nın da bütün bu gelişmelerin ortasında olduğunu belirten Çiçek, Türkiye’nin Libya konusunda emperyalist, fırsatçı bir yaklaşım benimsemediğini, amacının oradaki zenginliklerden pay çıkarmak olmadığını kaydetti.

Ülkede bir an evvel kalıcı bir barış ve istikrarın temin edilmesini istediklerini söyleyen Çiçek, birçok ülke sessizliğini korurken Türkiye’nin, olayların başladığı günden itibaren tutumunu net ve açık bir şekilde ortaya koyduğuna dikkati çekti.

Haberin Devamı

Çiçek, gazetecilerin "Başbakan Erdoğan birkaç hafta önce ’NATO’nun ne işi var Libya’da’ demişti, şimdi NATO’ya 4 firkateyn bir denizaltı ile katkıda bulunuluyor. Ne değişti?" şeklindeki sorusu üzerine, BM Güvenlik Konseyi’nin bir karar aldığını anımsattı.

Bu kararın uygulanması gerekirken, birileri tarafından orada birtakım fiili durumun ortaya çıkarıldığını söyleyen Çiçek, "Bu fiili durumu bir çerçeveye oturtmak gerekiyor. En iyi yöntem bunun NATO şemsiyesine alınması" diye konuştu.

Türkiye’nin Libya’ya insani yardımı zaten yapmaya başladığını belirten Çiçek, silah ambargosu uygulanmasının ise daha fazla can kaybı olmaması için önem taşıdığını ifade etti.

Uçuşa yasaklı bölge konusunda Türkiye’nin karşı olduğu noktalar bulunduğunu belirten Çiçek, "halkın güvenliğini sağlamak için gerekli tedbirlerin alınması" doğrultusunda, atılan füzelerin doğal olarak çatışmaların olduğu banliyöleri hedef alacağını, bunun sivil halka da zarar vereceğini kaydetti.

Libya’da kriz başladığından beri Kaddafi ve oğluna dost ve kardeşçe tavsiyelerde bulunduklarını anımsatarak, Körfez Savaşı ve Irak müdahalesi öncesinde de Türkiye’nin Irak lideri Saddam Hüseyin’i uyardığını anlatan Çiçek, Libya’da "bölünme olmasını değil, Kaddafi’nin çekilmesi gibi tarafların tümünün kabul edeceği bir çözüm üzerinde anlaşılmasını" istediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Bu konuda ülkelerin çok farklı hedeflerinin olduğunu belirten Çiçek, "Batı dünyasının çok ciddi sorumlulukları var. Bu insanları yaratan onlar, Frankeştaynlardan şikayet edenler de onlar" diye konuştu.

Petrol zenginliği bulunan Libya’da fırsatçılık yapanların olabileceğini dile getiren Çiçek, "Bu keyfilikleri ortadan kaldırma yolu uluslararası bir örgüt tarafından bu işin yürütülmesidir" dedi.

-AB REFORMLARI İÇİN YENİ ANAYASA-

Çiçek, toplumda yeni anayasa talebinin de sürdüğüne işaret ederek, yeni anayasanın içeriği ve hazırlanması yöntemi ile ilgili çeşitli sivil toplum kuruluşlarının öneriler getirdiğini, ancak siyasi partilerin bu kadar hazırlıklı olmadığını, kendilerinin bu konuda bir komisyon kurduklarını ve çalışmaların sürdüğünü anlattı.

Anayasa’nın değiştirilemez maddelerinin değiştirilip değiştirilemeyeceğine ilişkin yorumları sorulan Çiçek, ilk üç maddede yazılanların bu ülkenin ortak paydasına hitap ettiğini vurgulayarak, bunun gözardı edilmesi durumunda ciddi sıkıntılar doğacağını kaydetti. Türkiye’nin demokratik çağdaş bir hukuk devleti olmasının önemli olduğuna dikkati çeken Çiçek, Türkiye devletinin bir Cumhuriyet olmasının da önemli bir kazanım olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

CHP’nin, seçimlerde başörtülü aday gösterilmesi konusundaki tavrına ilişkin yorumu sorulan Çiçek, "şu özellikleri taşıyanlar aday olsun" diye bir toplantı yapmadıklarını belirterek, "Her parti kendi işine bakmalı. Nasıl aday göstereceğine kendisi karar vermeli" dedi. Çiçek, bu sorun karşısında CHP’nin de kendi tavrını koyması gerektiğini ifade etti.

Çiçek, "Türkiye yeni anayasa için ne kadar zaman kaybedecek" şeklindeki soru üzerine de 26 maddenin bile 4-5 ay aldığını, ancak "hazırlıklar iyi yapılabilirse, herkes kendi görüşünü ortaya koyarsa yazımının fazla zaman almayacağını" kaydetti. Yeni anayasanın oturup konuşularak varılacak mutabakat neticesinde ortaya çıkacağını kaydeden Çiçek, halen bazı partilerin bu konuda kendi hazırlıklarını yapmak yerine başkasının görüşlerini tartışma yoluna gittikleri söyledi.

Haberin Devamı

Bugün hala ciddi bir kamu yönetimi reformu gerçekleştiremediklerini dile getiren Çiçek, "yapılan değişikliklerin de mevcut anayasaya aykırı çıktığı için Cumhurbaşkanından geri döndüğünü" anlattı.

Türkiye’nin bütün engellemelere rağmen AB hedefinden vazgeçmediğini söyleyen Çiçek, "AB’ye tam üyelik söz konusu olduğunda bir taraftan yasal düzenlemeler gerekiyor. Anayasal denetim, mevcut anayasa dikkate alındığında AB mevzuatı ile ters düşüyor" dedi. Çiçek "Bu anayasa ne kadar erken hayata geçerse, bu reformları yapmak o kadar kolay olacaktır" diye konuştu.

-PARTİ GÜNDEMİNDE BAŞKANLIK SİSTEMİ YOK-

Cemil Çiçek, başkanlık sistemi ile ilgili partisinin bir programı olup olmadığını soran bir gazeteciye, "kişisel olarak başkanlık sisteminin, yürütmenin istikrarı açısından önemli olduğunu düşündüğünü", ancak parti olarak gündemlerinde başkanlık sisteminin olmadığını ifade etti.
"BDP’nin sivil itaatsizlik çağrısı" ile ilgili soruya ilişkin olarak da Çiçek, demokratik yöntemlerle her türlü talebin dile getirilebileceğini, ancak cebir ve şiddet içeren eylemlerin demokrasi ve hukukla bağdaşmayacağı gibi topluma da bir katkısının olmayacağını söyledi.

-"ERGENEKON" DAVASI SANIKLARININ ADAYLIĞINA HUKUKİ ENGEL YOK-

"Ergenekon" soruşturması kapsamında iki gazetecinin tutuklanması ile ilgili görüşleri sorulan Çiçek, Türkiye’de "ağır aksak işlese de bir kuvvetler ayrılığının olduğuna" dikkati çekerek, yargısal işlemin sorumluluğunun yargıya ait olduğunu kaydetti.
Çiçek, "İnsani olarak hiç kimsenin özgürlüğünün kısıtlanması arzu edilen bir şey değildir. Bu olaylar bizim onayımızda olmadığı için yargısal bir faaliyetin hesabını ben veremem" diye konuştu.
"Ergenekon" davası sanıklarının milletvekili adaylığı ile ilgili olarak değerlendirmesi istenen Çiçek, hükümlü değil tutuklu bulunan bu sanıkların milletvekilliği adaylıklarının önünde "hukuken bir engel olmadığına" dikkati çekerek, milletvekili olmaları yönündeki kararı halkın vereceğini ifade etti.