Ramazan Kalp hastaları oruç tutabilir mi?

Kalp hastaları oruç tutabilir mi?

Paylaş
Kalp hastaları oruç tutabilir mi?

Ramazan ayında en fazla kalp krizi iftardan sonraki saatlerde oluyor. Eğer ciddi kalp hastasıysanız oruç tutmak önerilmiyor.

İstanbul Cerrahi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gülsüm Bingöl, ciddi kalp hastalığı olan hastaları oruç tutmamaları konusunda uyardı. Özellikle, kalp yetersizliği, kalp fonksiyonları bozulmuş ve ritim bozuklukları olan, diyabeti olan, böbrek yetersizliğinin de eşlik ettiği kalp hastalarının oruç tutması önerilmiyor.

Haberin Devamı

“Hafif beslenip yavaş yiyerek orucunuzu açın"

Genellikle Ramazan ayında en fazla kalp krizinin görüldüğü saatlerin iftardan sonra olduğuna dikkat çeken Gülsüm Bingöl, “İnsanlar bütün gün aç kalmanın neticesinde iftarda ciddi şekilde yemek yiyip, sigara kullanıyorsa çok yoğun bir sigara içimine maruz kalıyor. Bunun sonucunda şikayetler çıkıyor. Oruç tutabilenlere iftar saatinde dengeli beslenmesini, hızlı bir şekilde çok yağlı ve tuzlu besinleri tüketmemesini öneriyoruz. Daha sağlıklı, doymuş yağların olmadığı, pişirme tekniği olarak ızgaranın kullanıldığı daha hafif beslenmeyi ve yavaş yavaş yemeyi öneriyoruz” diye konuştu.

"Yağlı ve tuzlu yiyeceklerden uzak durun"

İftarla sahur arasında yeterli sıvı alınması gerektiğinin de altını çizen Gülsüm Bingöl, “Tabi ki ilaçlarını dengeli almaları gerek. Oruç tutan hafif kalp hastalığı olanlar oruçlarını çorbayla açabilir, sonra sebze ve ızgara yemeklerini yiyebilirler. Buradaki ana unsur yağlı ve tuzlu besinleri tüketmemek, ve yemeği hızlıca yememek. Hastalar, sahurda da yine aynı şekilde yağlı ve tuzlu besinleri yememeli. Orada da yine kahvaltı gibi, çok fazla ekmek tüketmeden doyurucu, protein ağırlıklı besinler tüketsinler” dedi.

Haberin Devamı