Derya Özel Çifte kavrulmuş mutluluk
HABERİ PAYLAŞ

Çifte kavrulmuş mutluluk

Bana hep soruyorlar “İkizlere bakmak zor mu?” diye, evet zor ama ikiz sahibi olmak dünyanın en güzel şeyi. Tabii üçüz ve hatta dördüz anneleri de var, ben de onların durumunu merak ediyorum. İkizlerin birbirleriyle oynadığı saatleri, banyoda geçirdikleri keyifli vakitleri size anlatmamın imkanı yok. İkiz anne babası olmak çok özel bir durum ve eşimle ne kadar şanslı olduğumuzu her gün ikizlerimize baktığımızda tekrar edip duruyoruz kendimize.

İKİZLERE HAMİLEYSENİZ?

İkiz anneleri dünyanın en pratik anneleri olmalıdırlar. Çünkü pratiklik size zaman kazandırır. Mutlaka yardım alın. Yardımcı tutacak gücünüz yoksa yakın çevrenizden yardım isteyin. Bu işi de bir kişiye yıkmayın. Anneanne, babaanne, dedeler, teyze, hala gibi yakın çevrenizden dönüşümlü olarak yardım alabilirsiniz.

Hazır yemek siparişi verebileceğiniz, mutfağının temiz ve yemeklerinin sağlıklı olduğunu düşündüğünüz yerlerin telefon numaralarını buzdolabınızın üstüne yapıştırın. Mesela bizim evde en çok dışarıdan söylediğimiz şey çocuklar için balık çorbasıdır. Ev telefonumuzun rehberine bile kayıtlıdır. Hem pratik hem de sağlıklı.

Bebeklerinizin ilk zamanlarında mutlaka beslenme, dışkılama, idrar, saatlerini ve hatta biberonla beslendiğinde aldıkları miktarı not edin. Bir not defteri oluşturmalısınız. İki bebekten en son hangisinin beslendiğini karıştırabilirsiniz. Ya da hangisi anne sütü emdi, hangisi biberondan daha çok beslendi gibi karışıklıklar yaşamazsınız. İlk üç ay elimizde defterle yaşıyorduk. Uykusuz kalsam da beslediğim bebeğin hangisi olduğunu mutlaka not ediyordum çünkü sabah olduğunda gece kimi beslediğimi hatırlamıyordum. Not defteri bu anlamda çok işe yarıyor.

Mümkün olduğu kadar sütünüzü sağın. İkiz annelerinde bu durum zordur çünkü zaten bebekleri besleyip gazını çıkarıp uyutma işlemi 2 saatinizi alır. Yeni doğanlar 2 ile 3 saat arayla beslenmelidirler. Bu durumda siz ikisini de besleyip, gazını çıkarıp uyutana kadar ilk beslenen bebeğinizin tekrar beslenme saati gelmiş oluyor. Onlar uyurken süt sağmaktansa yatıp uyumayı tercih edebilirsiniz ama bu sefer de buzlukta saklayabileceğiniz yedek sütünüz olmaz. Kendinizi zinde hissettiğiniz her an sütünüzü sağıp yedekleyin.

İkiz anneleri mutlaka ana kucağı denen mucizevi aletten edinmeliler. Hem sallanan hem de titreyen bu alet yeni doğan ikizlerinizi aynı anda uyutabilme lüksü veriyor size. Titreşimli olması bebeklerinizin daha huzurlu olmasını sağlıyor. Çocuklarım 13 aylık oldular, ben hala ona sığabildikleri için dua ediyorum.

Yeni doğanlarda gece sık sık uyanmalar olacaktır. Bebekleri rahatlatan, anne karnında duydukları seslere benzer seslerden hazırlanmış cd leri önerebilirim. Biz en çok Buzuki Orhan’ın hazırladığı Kolik albümünü kullanmıştık ve mucizevi sonuçlarını görmüştük.

Bebeklerinize yaz kış demeden banyo yaptırın. Ben doğdukları günden beri her gün yaptırıyorum. Evet ikizlere banyo yaptırmak yardımsız olmuyor ama eğer yardımcınız varsa mutlaka her gün banyosunu yaptırın. Üşütür, hasta olur diye korkmayın. Oda sıcaklığını iyi ayarladığınızdan emin olun ve banyo sonrası kremlerle masajlarını yaptırın, bakın nasıl melek gibi uyuyorlar. Şimdi benim bebeklerim büyüdükleri için küvet sefası yapıyorlar. İkisini de atıyorum küvete, oyuncaklarını da veriyorum ellerine, kahkahalar eşliğinde suyla oynuyorlar.

Tüm bu zorluklara rağmen ikizleriniz size sarıldığında, göğsünüze yatıp tatlı tatlı baktıklarında ne kadar şanslı olduğunuzu düşünüyorsunuz. O duygunun tarifini yapmak için kelimelerin ne kadar küçük kaldığını fark ediyorum. Anne olmanın yarısı övünme duygusuyla, yarısı da suçluluk duygusuyla harmanlanmış meğer. Ne kadar tatlı, ne kadar zeki çocuklar yetiştirdiğinizle övünürken hasta olduklarında ya da düştüklerinde ilk kendinizi suçluyorsunuz neden dikkat etmedim, neden yeleğini giydirmedim diye. Çifte zorluğun çifte mutluluğunu yaşıyorum ben. Elbette bu zor dönem bitecek ve ben kızlarımla arkadaş olacağım. İşte o günleri sabırsızlıkla bekliyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder