Yaşam Çiftlerin yüzde 70’i aldatıyor

Çiftlerin yüzde 70’i aldatıyor

Paylaş
Çiftlerin yüzde 70’i aldatıyor

Çift ilişkisi, kıskançlık ve mahremiyet gibi konularda yazdığı kitaplarla tanının Willy Pasini’nin ‘Sadakatsiz Aşklar’ kitabı, aldatmanın psikolojisini masaya yatırıyor

Sevim GÖZAY/ sevimgozay@yahoo.com

Cenevre Üniversitesi’nde halen psikiyatri ve medikal psikoloji dersleri veren ve cinsel sağlık alanında araştırma projeleri yürüten Willy Pasini’nin “Sadakatsiz Aşklar – Aldatmanın Psikolojisi Üzerine” adlı çarpıcı incelemesi aldatmanın neden ve nasıl olduğunu “anlamaya” çalışırken hepimizin merak ettiği şu soruya da cevap arıyor: Bugün hakikaten daha mı fazla aldatıyoruz? Aldatmaların farklı duygusal ve cinsel ihtiyaçlardan doğduğunu belirten Pasini’ye göre bugün hepimiz bir parça Madam Bovary’yiz, çünkü aşkı neredeyse bir hak olarak algılıyoruz ve hayattan güçlü heyecanlar bekliyoruz.

Cinsellik kalpten koptu mu?

Bu hassas konuyu can alıcı başlıklar ve örneklerle ele alan kitap yeni kadını, yeni erkeği, yeni ilşkileri ve yeni cinselliği olanca açıklığıyla ortaya koyuyor. Görünüşe göre, sinema ve televizyon yıldızları dahil bugün kimsenin ‘boynuz’dan kaçarı yok. Kitapta yer alan saptamalardan bazılarına ve Batılı araştırma rakamlarına birlikte göz atalım:


* Vaktiyle erkekler ve fethetme iştahları için geçerli olan şey, bugün artık gitgide artan sayıda kadın için de aynı şekilde geçerli. Yeni kadın kimliğinin bir unsuru da bu.

* Bugün hem kadınların hem erkeklerin yüzde 70’i aldatıyor ve bu oran yazları daha da artıyor.

* Günümüzde aşkın çok daha medyatik ve daha fazla kamuya açık olduğu bir gerçek. Bütün dünyanın gözü önünde konuşuyoruz, bağırıyoruz, suçluyoruz, intikam istiyoruz.

* Gençlerin yüzde 30’u sevgililerini aldatıyor ve yüzde 18’i bu işi sevgililerinin en yakın arkadaşıyla yapıyor.

* Yasaklamanın yasak olduğu 68 kuşağı sonrası, anlaşılan genç erkeklerin kök salmaya ihtiyaçları var ama fast love’ı (hızlı aşk), hızlı tüketimi de reddetmek istemiyorlar. Bu yolla duygusal olarak sarsılmadan cinsel doyuma ulaşıyorlar.

* Kesin olan bir şey var: Cinsel özgürlük, erkekten çok kadının işine yaradı çünkü istenmeyen gebelikler sorununu ortadan kaldırarak kadının cinsel hazzına daha fazla alan ve meşruiyet kazandırdı.

* Medya kültürü ve reklamın erotikleşmesi nedeniyle, cinsel mutluluk adeta görev haline geldi. Sadakatsizlik de bu zorunlu mutluluk arayışıyla birlikte mecburen yayılıyor.

Aldatmada kimler-nasıl davranıyor?

- Amerikalılar aldattıktan hemen sonra soluğu psikologlarında ya da yardım gruplarında alıyor.
- İngilizler aldatma üzerine konuşmuyorlar.
- Ruslar o kadar içlerine atmıyor. Kişinin sevgilisinin ya da metresinin olması, ona statü sağlıyor.
- Fakat rahatlık konusunda kimse Fransızların eline su dökemez.
- İtalyanların durumu karışık: Sadakat timsali mi yoksa hayran olunası yalancılar mı oldukları tartışmalı.
- Çin toplumu, en azından siyasetçiler için aldatmayı reddediyor, sevgilisi olmak da hala skandal düzeyinde değerlendiriliyor.
- Avrupa’da kaçamak oranı en yüksek yer Fransa değil İtalya. Günümüzde dedektife başvuran müşteriler daha ziyade erkek. Ancak her iki cinsten de, aldatıldığından şüphelenen eş sayısı tartışmasız olarak artmakta.

İhanetin bedelleri
Evlilik konusunda uzmanlaşmış en büyük yüz hukuk firması arasında yapılan bir sondaj çalışması, 2006 yılında yaşanan boşanmaların %49’unun dedektiflerin elde ettiği kanıtlara dayandığını tespit etti.
Sadakatsizlik, cinsel hastalıkların da taşıyıcısıdır. İsviçre’de bugün, yeni ortaya çıkan AIDS vakalarının yarısı, eşin gayrımeşru ilişkisinden kaynaklanıyor.

‘Korkunç’ ihanetler içinde en ağırı kuşkusuz aile içi ihanetlerdir. Eşini aile içinden herhangi biriyle aldatmak ikili bir ihanettir ve kurban açısından fena halde yaralayıcıdır.

Sadakatsiz Aşklar
Willy Pasini
Çeviri: Can Belge
İletişim Yayınları
192 sayfa

Haberin Devamı