Gündem Cihaner için bir tahliye talebi daha

Cihaner için bir tahliye talebi daha

Paylaş
Cihaner için bir tahliye talebi daha

Erzurum'da tutuklanan Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'in avukatı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na tahliye dilekçesi sundu

Avukat Turgut Kazan, müvekkilinin “tıpkı özel yetkili mahkeme naip hakiminin Cumhurbaşkanını veya Başbakanı tutuklaması gibi" tutuklandığını belirterek derhal salıverilmesini ve bugüne kadar yapılan işlemlerin yok sayılmasını istedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na 2 sayfalık bir dilekçe sunan Avukat Turgut Kazan, Başsavcı İlhan Cihaner’in 2002 yılında birinci sınıfa ayrıldığını ve dolayısıyla Yargıtay 11. Ceza Dairesi’nde yargılanabileceğini hatırlattı.

Dilekçede, “Özel yetkili Cumhuriyet savcılarının nezdinde bulundukları özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin bakamayacağı davaların soruşturmasını yapamayacaklarının kabul edilmesi gerekir" denilerek, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’nün 27 Mayıs 2009 tarihli ve Çetin Şen imzalı yazısının bu gerçeği değiştiremeyeceğini vurguladı.

“YASAL YOL İZLENMEDİ"

Başsavcı Cihaner’in soruşturmasında bu yasal yolun izlenmediğinin öne sürüldüğü dilekçede, soruşturmanın 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu’na aykırı başlatıldığı kaydedildi.

Yasaya aykırı olarak arama, gözaltı kararı verildiği ve yine yasaya aykırı olarak sorgu yapıldığı belirtilen dilekçede, yasanın 85. maddesine aykırı olarak görevli mahkemece değil, görevsiz ve yetkisiz bir naip hakimce tutuklama kararı verildiği anlatıldı.

Selahattin GÜNDAY/İstanbul (DHA)