Gündem Cihaner'in dosyası Erzurum'a döndü

Cihaner'in dosyası Erzurum'a döndü

Paylaş
Cihaner'in dosyası Erzurum'a döndü

Cihaner'in dosyası Erzurum'a döndü

Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner' in İstanbul'a gönderilen dosyası yetkisizlik kararıyla Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Yani Ergenekon Savcısı, dosyayı kabul etmedi ve dosyayı geri gönderdi.

Haberin Devamı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Erzurum Başsavcılığınca "yetkisizlik" kararıyla gönderilen dosyanın, incelendiğini ve suç yeri itibarıyla yargı alanı dışında kaldığı gerekçesiyle "yetkisizlik" kararı verilerek iade edildiğini bildirdi.

Sultanahmet’teki İstanbul Adliyesi’nde basın mensuplarına açıklama yapan Başsavcı Engin, "Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca ’yetkisizlik’ kararıyla ilgili gönderilen dosya, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının CMK 250. madde ile yetkili biriminde görevli Cumhuriyet Başsavcı Vekilleri ve Cumhuriyet Savcıları tarafından incelenmiş ve suç yeri itibarıyla yargı alanımız dışında kaldığı gerekçesiyle, ’yetkisizlik’ kararı verilerek dosya, kurye ile Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığına iade edilmiştir" dedi. Başsavcı Engin, "dosyada adı geçen şüpheliler hakkında yetki ve görev hususundaki tüm değerlendirmeler, Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılacaktır" diye konuştu.

NELER OLMUŞTU?

Erzurum'dan 16 Şubat sabahı Erzincan'a giden Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekili Tarık Gür, Cumhuriyet Savcıları Osman Şanal, Rasim Karakullukçu, Mehmet Yazıcı, Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in makamı ile evinde arama yaptı. Gözaltına alınan Başsavcı Cihaner toplanan delillerle birlikte Erzurum'a getirildi, 17 Şubat günü saat 09.56'da tutuklanan Cihaner cezaevine gönderilirken aynı gün öğle saatlerinde HSYK'nın kararı ile Tarık Gür, Osman Şanal, Rasim Karakullukçu, Mehmet Yazıcı'nın özel yetkileri kaldırıldı.

Haberin Devamı

İddiaya göre, yetkilerinin kaldırılmasına karşın Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal ve arkadaşları, mesai bitiminden sonra makamlarında çalışmalarını sürdürdüler. Cihaner'in dosyası ve delilerin toplandığı 10 koli, dört emniyet bir adliye görevlisinin nezaretinde 18 Şubat günü Sun Expres uçağı ile İstanbul'a götürülerek Beşiktaş'taki Cumhuriyet Başsavcılığına teslim edildi. Dosyalar bugün Erzurum'a geri gönderildi...

'NE GEREKİYORSA YAPILACAK'

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in dosyasının tekrar Erzurum’a gönderileceği kararını değerlendiren Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Sinan Kuş, “Önce dosyanın gelmesi lazım. Sonra ne gerekiyorsa o yapılacaktır” dedi.

Haberin Devamı

İsmailağa cemaatiyle ilgili soruşturmanın ardından 16 Şubat günü makamında ve evinde yapılan aramayla gözaltına alınan Başsavcı İlhan Cihaner, 17 Şubat günü Erzurum Özel Yetkili İkinci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanarak Erzurum H Tipi Cezaevine gönderilmişti. Yetki aşımı yaptıkları gerekçesiyle Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından ‘Özel Yetkilileri’ alınan Cumhuriyet Başsavcı Vekili Tarık Gür ile savcılar Osman Şanal, Rasim Karakullukçu ve Mehmet Yazıcı, aynı gün Cihaner’le ilgili soruşturma dosyasını tamamlayarak delillerle birlikte 18 Şubat sabahı uçakla İstanbul’a göndermişlerdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin’in Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner ile ilgili dosya hakkında yetkisizlik kararı verildiğini dosyanın kuryeyle Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildiğini belirtmesi üzerine gözler Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığına çevrildi.

Haberin Devamı

Erzurum Cumhuriyet Başsavcı Sinan Kuş, sürecin nasıl işleyeceği konusunda dosyaları görmeden bir şey söylemenin mümkün olmadığını bildirdi. Başsavcı Kuş, “Süreç ile ilgili birşey söyleyemem. Önce dosyanın gelmesi lazım. Dosya geldikten sonra yasa neyi gerektiriyorsa o yapılacaktır” diye konuştu.

Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in Avukatı Hamit Sekman da dosyanın iade edildiğini Erzincan’da TV haberlerinden öğrendiğini bildirdi. Medyada çıkan haber üzerine gelişmeleri öğrendiğini anlatan Hamit Sekman, “Bunlar yeterli değil. Verilen kararı gördükten sonra neler yapacağımızı planlayacağız” dedi.

Tutuklanan Cumhuriyet Başsavcı İlhan Cihaner’in yerine herhangi bir atama yapılmadığı için göreve, Başsavcı Vekili Cumhuriyet Savcısı Metin Afşar vekalet ediyor.