Pazar Postası Cihat Tamer: Kenan'la Kıvanç'la olmaz seyirci yemiyor artık
Paylaş
Cihat Tamer: Kenan'la Kıvanç'la olmaz seyirci yemiyor artık

‘Perihan Abla’nın Patron Cihat’ı, ‘Bizimkiler’in Şevket’i ve ‘Mahallenin Muhtarları’sayesinde Türkiye’nin en sevilen muhtarı oldu.Usta oyuncu Cihat Tamer’i efsane dizilerde izledik hep. Ailemizden biri oldu. O yüzden rahatlıkla kapısını çaldık. Eski ve yeni dizileri konuştuk.Cihat Bey, nostalji de yaptı,eleştiri de...

Alev Gürsoy Cimin
alev.gursoy@posta.com.tr

Özledik sizi ve o eski dizileri. Şimdilerde neler yapıyorsunuz?


Veda, dostluk ve samimiyeti anlatan o eski gerçekçi dizileri izleyicimiz özlemle anıyor. Benzer konular ve klişe senaryolar insanları çok sıktı, heyecan kalmadı. Kaliteli iş de kalmadı. Piyasaya şimdi girseydik, bizi kimse tanımazdı. O diziler sayesinde hâlâ tanınıyoruz, saygı ve sevgiyle yaklaşılıyor bize.




‘Mahallenin Muhtarları’nda yıllarca muhtarlık yaptınız. Şimdilerde de muhtarlar revaçta...

Bazen kendimi hâlâ muhtar zannetmiyor değilim. Beni çağırmıyor Sayın Cumhurbaşkanımız, 10 sene muhtarlık yaptım oysa. Şaka bir yana, muhtarları çağırmak akılcı. Onlar da kendi mahallelerine gidip anlatıyor. Güzel bir fikir bence.

Şimdilerde reytingi yüksek olsa da, dizi bittikten sonra ne oyuncusunu hatırlıyoruz ne de konusunu...

Çabuk tüketiyoruz. Biraz mazoşist bir toplumuz, eziyetten zevk alıyoruz. Şarkılarımız, türkülerimiz, filmlerimiz acıklı. ‘Perihan Abla’, ‘Bizimkiler’, ‘Mahallenin Muhtarları’ndan sonra çok dizi yaptım, hiçbiri sürmedi. Kültürümüz yozlaştı. ‘Bizimkiler’den 17, ‘Mahallenin Muhtarları’ndan 13 kişi vefat etmiş. Kuşak olarak da azaldık. Ben de 75 yaşına geldim.

BİZ DE BİR ZAMANLAR ARANAN İSİMLERDİK


Mahsun Kırmızgül ‘Mucize 2’yi çekecekmiş. Size de teklif gelmiş diye duydum.

Görüştük ama net bir şey yok.

Yeni dizi projeniz var mı?

Bu sene oynamamaya karar verdim. Diziler artık 155 dakika. Bizim dizilerimiz 55 dakikaydı. Başrol oyuncularının umrunda değil, büyük paralar aldıkları için. Ama bizim gibi ikinci derecedeki rolleri oynayanlar zorluk çekiyor. Başrol oyuncuları elbette kazansın ama bizim de hakkımızı versinler. Biz de bir zamanlar aranan isimlerdik. Sektör tamamen gençlerin elinde şimdi.

Tiyatroya devam mı peki?

Evet. Para olmasa da mutluluk tiyatroda. Tiyatro insanlığın var oluşuyla başlamıştır. Yok oluşuna kadar da devam eder.

Dönem dizisinde oynasanız kimi canlandırmak isterdiniz?

Biz her rolü oynarız. Dans ederiz, şarkı söyleriz. Zaten aktör ve aktrisler dört dörtlük olmalı. Bazı arkadaşlarımız rol seçiyor. Olmaz. Ben kötü adam da oynadım, hem kötü adam daha çok dikkat çeker.

Mesela Erol Taş?

Çok çekmiştir. Yolda tokatladılar, dövdüler. Halbuki melek gibi insandı.

Yeşilçam kültürü bitti mi?

Sinema aştı kendini. Avrupa’da ödüller alıyorlar. Baksanıza Nuri Bilge Ceylan’a... Bu mesleğe başlarken para pul düşünmedik. Her türlü eziyetine, cefasına rağmen işimize tutkuyla bağlanmıştık. Hâlâ para pul düşünmediğimiz için kazık yiyoruz.

Dudak uçuklatan rakamlar duyuyoruz günümüzde...

O kadar uzun süreyle dizilerde başrol oynadık ama bırakın parayı, yıprandığımızla kaldık. Dert yanmıyorum ama üzülüyorum. Biz görmedik o paraları. Ki eğitimliyiz, en iyi tiyatrolarda oynamışız. Fakat maalesef mankenlikten gelme güzel, yakışıklı arkadaşlarımız başrol oynuyor.

Siz meşhur olmak için kaç yıl beklediniz?

Hiç öyle bir şey düşünmedim. Hâlâ meşhur değilim, halk çocuğuyum. Metroya binerim, araba kullanmam.

Oyunculardan en çok kimi beğeniyorsunuz?

İsim söyleyemem ama iyi oyuncumuz çok. Fakat işlerine sadık değiller. Biz hâlâ sete bir saat önce gideriz. Onlar öyle değil. Amaçları para kazanmak ve meşhur olmak.

Sanatta yozlaşmaya gitmez mi bu?

Dedim ya kültür yozlaşması. Diziler de kısırdöngüye girdi. 3. bölümde kaldırılıyor. Koskoca ‘Fatih’ dizisi kaldırıldı. Ben pek dizi seyretmem ama bence bu iş artık oyuncuya bakmaz, senaryoya bakar. Sadece Kenan’la (İmirzalıoğlu), Kıvanç’la (Tatlıtuğ) olmaz. Seyirci artık bıktı, yemiyor.

Televizyon insanları tiyatrodan ve sinemadan uzaklaştırıyor mu?

İnsanlar özdeşleştiriyor oradaki oyuncularla kendilerini. Zengin bir salon, zengin bir ev gördü mü, “Ah, bizim böyle bir evimiz ne zaman olacak” diyor. Zengin, şımarık, baba parası yiyen erkekle, fakir kız veya tam tersi zengin şımarık kız ve fakir oğlan aşkı. Bundan bin tane yapıldı. Şimdi de aynı moda var nedense.

İKTİDARA KİM GELİRSE GELSİN ELEŞTİRİMİZİ YAPARIZ


Sizin dizileriniz sevgi ve yardımlaşma duygusu aşılardı.

İnsanlar kendilerini görüyordu o dizilerde. Tiyatro ile Karadeniz turundaydık. Yemek yerken bir vatandaş yakama yapıştı. ‘Bizimkiler’ dizisinden ayrılmıştım o zaman. “İlla döneceksin” dedi. Neredeyse dayak yiyordum.

O yılları özlüyorsunuz değil mi?

Her konuda eskiyi özlüyoruz. Ülkenin durumuna baksanıza. Biz birbirimize düşman mıydık? İnşallah bu seçimden sonra huzurlu, mutlu, kardeşçe yaşayan bir ülke oluruz yine.

Sanatın siyasallaştığını düşünüyor musunuz?

Politikayı sanattan soyutlayamayız. Hepimiz bu ülkede yaşıyoruz. Bu ülkenin sorunlarıyla ilgilenmek zorundayız. Bana göre sanatçı muhaliftir. Bazı arkadaşlarımız sanata politika karıştırmayın diyor. Nasıl soyutlayacaksın? Soyutlayamazsın. Ama iktidara kim gelirse gelsin eleştirimizi yaparız. Çocuklarımız, torunlarımız güzel günler görsün diye uğraşıyoruz.

Eskiden nasıldı?

Güzel günler gördük bu ülkede. 1950’lerde, 60’larda. Tiyatronun da, sinemanın da, sanatın da en iyi dönemini yaşadık. Ha para kazanamadık, o ayrı konu. Ama dolu dolu yaşadık. 56 senedir piyasadayım, düşünün. Onun için o günleri özlüyoruz.

Kemal Sunal ile çok anılarınız var...

Çok saf ve temiz bir insandı. Arkadaşları arasında hor görülürdü. Hep onu korurdum. Sesi fazla çıkmazdı. Bir filmde gülünce aldı yürüdü. Tüm cenazelere katılırdı Kemal.

Şimdiki komedyenleri nasıl buluyorsunuz?

Kiın yeri dolar mı?

Haberin Devamı