Opr. Dr. Hande Akbaş Çikolata kisti varsa...
HABERİ PAYLAŞ

Çikolata kisti varsa...

Haberin Devamı

Çikolata kisti nedeniyle gebe kalamayan kadına detaylı araştırma yapılmalı. Öncelikle çikolata kisti yani endometriozisin hangi evrede olduğu tespit edilmeli, yumurtalık ve tüpleri ne boyutta etkilediği ortaya çıkarılmalı...

Korunduk ama yine gebe kalmış olabilir miyim?

Aralık sonunda kürtaj oldum. Geçen ayın 27’sinde adet gördüm, 30’unda bitti. Daha sonra ilişkiye girdim. Bu ay adet görmeme 2 hafta var ama kasıklarımda ağrı oluyor, akıntı var. Acaba gebelik olabilir mi? Biz korunduk. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kürtajdan hemen sonraki ayda çiftlerin özellikle dikkat etmeleri gerekir. Çünkü kadın o ay için yumurtlama gününü tam takip edemeyecek olduğundan hamilelik olma ihtimali mevcuttur.

Size önerim kürtajın üstünden 4 hafta geçmesine rağmen adet olmazsanız kanda gebelik hormonu baktırın ve sonrası için eğer henüz çocuk istemiyorsanız doğum kontrol ilacı kullanmaya başlayın.

Zayıfladım, hamile kalamadım, neden?

32 yaşındayım, 4 yıllık evliyim. Bebek istiyoruz ama olmuyor. Benim polikistik overim var. Doktor, kilo verirsem hamile kalabileceğimi söyledi kilo verdim. Ama yine de gebe kalmadım. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kilo vermek polikistik over sendromunda son derece olumlu ama tek başına yeterli değil. Adetleriniz hormonal dengesizliğe bağlı olarak düzene girmediği sürece yumurtlama gerçekleşmeyeceğinden gebelik elde etmeniz mümkün olmayacaktır.

Artık daha fazla vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmanızı öneririm. Ayrıca tek sorun polikistik over sendromu olmayabilir. Bu konuda uzman birisi tarafından rahim ve tüpleriniz de incelenmeli, eşinizin sperm durumuna da mutlaka bakılmalıdır.

3 yıldır anne olamıyorum

26 yaşındayım ve 6 ay iki ilaç kullandım ama gebe kalamadım. Bende polikistik over olduğunu söylediler. Geçen ay doktorum çikolata kisti olduğunu söyledi ve “Artık size tüp bebek öneririm” dedi. Öyle mi yapmalıyım? 3 yıldır bebek sahibi olamıyorum. Ne olur bana yol gösterin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız genç olmasına rağmen 3 yıldır gebe kalamamanızın detaylı araştırılması gerekir. Adetleriniz düzenliyse tek başına polikistik over sendromunun buna neden olacağını düşünmüyorum. Çikolata kisti (endometriozis) esas sebep olabilir.

Sizi görüp muayene etmeli ve endometriozisin hangi evrede olduğunu, yumurtalık ve tüplerinizi ne boyutta etkilediğini anlamaya çalışmalıyız. Bu arada eşinizin de sperm durumu önem taşır. Bunlardan sonra sizin için en doğru tedavinin tüp bebek mi yoksa başka yöntem mi olduğuna karar verebiliriz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder