Beden Sağlığı Cilt kanseri Türkiye'de en sık o ilde görülüyor

Cilt kanseri Türkiye'de en sık o ilde görülüyor

Paylaş
Cilt kanseri Türkiye'de en sık o ilde görülüyor

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Serap Güneş Bilgili, Van ve çevresinin Türkiye’de deri kanserlerinin en sık görüldüğü yerlerden biri olduğunu söyledi

Van YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Ek Hizmet Polikliniği'nde Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Serap Güneş Bilgili tarafından Siascopy cihazı ile vatandaşlara yönelik ücretsiz ben ve cilt kanseri taraması yapılacak. Dursun Odabaş Tıp Merkezi ek hizmet binasında 20-21 Eylül 2017 tarihlerinde yapılacak taramayla ilgili konuşan Doç. Dr. Serap Güneş Bilgili, cilt kanserinden korunmak için ben taraması yaptırılması gerektiğini söyledi.

KIZIL SAÇLI, ÇİLLİ VE AÇIK TENLİLER RİSK ALTINDA

Yüzde 95 oranında doğru teşhis konmasına olanak sağlayan Siascopy cihazı ile ücretsiz cilt kanseri ve ben taraması yapılacağının altını çizen Doç. Dr. Bilgili, "Kızıl saçlı, çilli, açık tenli, renkli gözlü olanlar ve güneşte çok kalanlar cilt kanseri gelişmesi açısından risk altındadır. Ailesinde cilt kanseri olanlar, genetik olarak daha fazla risk taşırlar. Güneşte her zaman yanan, kolayca bronzlaşmayanlar, 50’den fazla beni olanlar, çok fazla güneş altında kalanlar, mesleki olarak (çiftçiler, inşaat işçileri vs.) ve tatil amaçlı veya bronzlaşmak için solaryum kullananların riski daha fazla. Bu risk gruplarında kanser benler üzerinden değil sağlam deri üzerinden gelişir. Benler üzerinden değişim de olabilir. O yüzden çocukluktan beri var olan bende değişimlere dikkat edilmeli, ayrıca yeni bir ben çıktığında doktora başvurmalı" dedi.

VAN EN SIK GÖRÜLEN YERLER ARASINDA

Van ve çevresinin Türkiye’de cilt kanserlerinin en sık görüldüğü yerlerden biri olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Serap Bilgili, "Melanom, cilt kanserleri arasında en kötü huylu tümördür. Ancak erken teşhis edilirse basit bir cerrahi işleme tedavisi mümkündür ve daha sonra sadece belirli aralıklarla izlemek yeterli olur" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı