Bilim - Teknoloji Çin devinden büyük sürpriz!
Paylaş
Çin devinden büyük sürpriz!

Sadece 4 yıl önce kurulan Çinli cep üreticisi, bugün dünyanın en çok satan beşinci markası konumunda

Dünya genelinde akıllı telefon satışları halen yükseliş göstermekte ancak geçtiğimiz üç ayın yıldızı, alıştığımızın aksine Apple veya Samsung değil, Çinli firma Xiaomi idi.

Milyarder Lei Jun tarafından yönetilen firma, son üç ayda yaptığı akıllı telefon satışları ile dünya geneli market oranlarında yüzde 5'lik bir pay almayı başardı ve Strategy Analytics'in en son verilerine göre son çeyrekte 15.1 milyon adet akıllı telefon sattı. Bu satışla beraber firma, geçtiğimiz yıl sahip olduğu yüzde 1.8 oranından yüzde 5.1 market payı oranına yükselmiş oldu.

Strategy Analytics'ten Woody Oh'un söylediğine göre, sadece dört yaşındaki Xiaomi, ilk defa dünya genelindeki satış payı oranına göre beşinci sıraya ulaştı. Ayrıca Oh, Xiaomi'nin Android akıllı telefon modellerinin Çin'de çok popüler olduğunu ve her yıl milyonları harekete geçirdiğini belirtiyor.

Firma, cep telefonları ve tablet bilgisayarlarını satmak için, özellikle kendi internet sitesi üzerinden yaptığı tanıtım ve kampanyaları kullanıyor. Bu satışlar sayesinde ürünlerini ucuza satma imkanı bulan firma, daha önce 5 saniyede tükenen ürün stokları gibi önemli olaylar sayesinde yaptığı reklamlarla, özellikle Çin'de sahip olduğu güce güç katıyor.

Hedeflerini Çin'in dışına taşıyan firmanın yaşadığı en büyük sorunlardan birinin ise, Apple ürünlerini taklit etmek ile suçlanması olduğu söylenebilir. Öyle ki, firmanın CEO'su Lei Jun, Steve Jobs'un sunum ve giyim tarzını kullanmanın yanı sıra, yakın zamanlarda yaptığı tanıtımlardan birini Apple'ın ünlü "one more thing" slaydı ile bitirmiş durumda.

Ancak, firmanın yakın tarihte bünyesine kattığı Google'ın Android bölümü eski ürün liderlerinden Hugo Barra, Xiaomi'nin Apple'ı kopyalamaktan ziyade, Apple ürünlerinden esinlendiğini söylüyor. Çin'de yaşayan kullanıcıların gözünde Apple ürünlerinin öneminin büyük olduğunu söyleyen Barra, iPhone gibi ürünlerin Çinli kullanıcılara göre en iyi ürün olduğunu da belirtiyor. Bunun sonucu olarak da, Xiaomi'nin Apple ürünlerinden esinlenmesi ve kendi ürünlerini Apple ürünleri ile karşılaştırması, Barra'ya göre oldukça doğal bir durum.

Resimlerle: Pes dedirten Çin işi kopya telefonlar...

Kaynak: CHIP Online

Haberin Devamı