Ekonomi Çin doğalgazda sınıfta kaldı

Çin doğalgazda sınıfta kaldı

Paylaş
Çin doğalgazda sınıfta kaldı

Çin'in doğalgaz üretimi yüzde 7.7 artmasına rağmen, tüketimdeki artışın bir hayli gerisinde kaldı

Ülkede doğalgaz üretimi geçen yıl yüzde 7.7 artışıla 83 milyar metreküpe ulaştı. Ancak doğalgaz üretimi yüzde 11.5 artışla 87 milyar metreküpü aşan tüketimi karşılayamadı.

Çin Petro-Kimya Sanayi Birliği verilerine göre, doğal gaz tüketimde son 10 yıldır çift haneli büyümeler kaydediliyor. Üç yıl öncesine kadar doğalgaz ihtiyacını karşılayabilen ülke, 2008 yılında ilk kez net doğalgaz ithalatçısı haline gelmişti.

Geçen yılın sonunda açılan Türkmenistan-Çin boru hattının sunduğu doğalgaz arzının tüketimde bu yıl belirgin yükseliş sağlaması bekleniyor.

Avustralya, Katar ve Myanmar gibi ülkelerden de sıvılaştırılmış doğalgaz (LPG) ithal eden ülke, ithalat hacmini genişletmek amacıyla LPG tesisleri kurmaya da devam ediyor.

Çin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geçen yıl gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında 80 milyar dolarlık doğalgaz anlaşması da imzalamıştı. Çin’in doğal gaz açığının 2010’da 30 milyar, 2015’te ise 40 milyar metreküpe ulaşması bekleniyor.

PETROL ÜRETİMİNDE İRAN’I GEÇTİ

Çin Toprak ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, Çin geçen yıl Rusya, Suudi Arabistan ve ABD'nin ardından dünyanın en büyük 4'üncü büyük petrol üreticisi haline geldi.

ABD merkezli Petrol ve Gaz Dergisi verilerine göre ise, Rusya 476 milyon ton ham petrol üretimi ile dünyanın en büyük üreticisi konumunda bulunuyor. Rusya’yı 410 milyon ton ile Suudi Arabistan ve 267 milyon ton ile ABD takip ediyor.

Sadi KAYMAZ/PEKİN (DHA)

Haberin Devamı