Dünya Çin ilk yerli uçak gemisini suya indirdi

Çin ilk yerli uçak gemisini suya indirdi

Paylaş
Çin ilk yerli uçak gemisini suya indirdi

Kore Yarımadası'nda gerilim sürerken Kuzey Kore ve ABD'ye itidalli olmaları çağrısı yapan Çin, ilk yerli uçak gemisini suya indirdi

Kore Yarımadası'nda Kuzey Kore'nin nükleer silah ve balistik füze geliştirme programı ile ABD ve müttefikleri Japonya ile Güney Kore'nin askeri tatbikatları ayrıca ABD'nin Carl Vinson Uçak Gemisi Görev Grubu'nu bölgeye göndermesi nedeniyle tırmanan kriz sürerken, taraflara itidalli olmaları çağrısı yapan Çin ilk yerli uçak gemisini suya indirdi.

Yapımına 2015'de başlanan uçak gemisi, Çin'in Kuzey Kore ile sınırı olan Liaoning bölgesinde bulunan Dalian kentindeki limanda yapılan törenle suya indirildi.

'Type 001A' adlandırılan, 315 metre uzunluğundaki ve 75 metre genişliğindeki uçak gemisi Dalian limanında inşa edildi.

Geminin gövde ağırlığı 70 bin tonu buluyor.

Suya indirilen gövdeye santral teçhizatı, sistem yüklemeleri ve silah montajı yapılma aşamasına geçileceği aktarıldı. Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada da, yerli uçak gemisinin 2020'den önce ordu envanterine alınacağı belirtilmişti.

Sputnik'in haberine göre, suya indirme töreni Çin Merkez Televizyonu (CCTV) tarafından da canlı yayınlandı.

'TYPE 001A' ÇİN'İN SAHİP OLDUĞU 2. UÇAK GEMİSİ

Yerli üretim Type 001A, Çin'in sahip olduğu ikinci uçak gemisi olma özelliğini taşıyor.

Çin'in sahip olduğu diğer uçak gemisi 'Liaoning' geçen yıl kasımda yapılan askeri tatbikata katılarak ilk kez boy göstermişti. Eski adı 'Varyag' olan 304.5 metre uzunluk ve 37 metre genişliğe sahip geminin platformu Ukrayna'dan alınmıştı.

GÜNEY ÇİN DENİZİ'NDE ABD-ÇİN GERİLİMİ

Güney Çin Denizi'nde oluşturduğu yapay adalarda hava üssü ve sivil tesisler inşa ederek ihtilaflı sularda konumunu güçlendirmeye çalışan Çin, bölgede başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın aralarında bulunduğu komşu ülkelerle egemenlik tartışmaları yaşıyor.

ABD ise ihtilaflı Güney Çin Denizi'nin seyrüsefer özgürlüğüne sahip uluslararası sulara dahil olduğunu ileri sürerek bölgeye askeri unsurlar gönderiyor.

ABD'li yetkililer, tartışmalı sulardaki yapay adalarda tesisler inşa eden Çin'e 'uluslararası hukuku ihlal ederek bölgeyi askerileştirdiği' suçlamasında bulunuyor.

Çin ise, Pasifik'te ABD'nin askeri varlığına karşı olduğunu her fırsatta dile getiriyor.

Çin'in yanı sıra 6 ülkenin ordu envanterinde uçak gemisi bulunuyor. ABD, her biri ortalama 100 bin ton yük değiştirme kapasitesine sahip Nimitz sınıfı nükleer yakıtlı 10 uçak gemisine sahip.


Haberin Devamı