Dünya Çin'in DF-26 orta menzilli balistik füzesi envantere girdi

Çin'in DF-26 orta menzilli balistik füzesi envantere girdi

Paylaş
Çin'in DF-26 orta menzilli balistik füzesi envantere girdi

Çin Savunma Bakanlığı, DongFeng-26 (doğu rüzgarı) adlı orta menzilli balistik füzenin Çin Halk Kurtuluş Ordusu (ÇHKO) envanterine girdiğini açıkladı

Bakanlık Sözcüsü Vu Çien, basın açıklamasında, balistik füzenin tamamen yerli imkanlarla tasarlandığını ve gelişmiş teknolojilerle donatıldığını ifade ederek, testleri tamamlanan DF-26’nın ÇHKO‘nun Füze Gücü Birimi’ne teslim edildiğini söyledi.

Orta menzilli füzenin, konvansiyonel savaş başlıkları taşımasının yanı sıra nükleer savaş başlığı da taşıyabildiğini belirten Sözcü Vu, DF-26’nın hızlı nükleer misilleme görevlerini de icra edebileceğini kaydetti.

Bakanlık Sözcüsü Vu, ülkesinin askeri politikalarının savunmaya yönelik olması ve nükleer saldırıyı ilk yapan taraf olmama durumunun değişmeyeceğini sözlerine ekledi.


GUAM KATİLİ


Kara ve deniz hedeflerine karşı kullanılabilen ve menzilinin 3 bin ila 4 bin kilometre olduğu tahmin edilen DF-26'ya Çin sosyal medyasında ABD'nin Guam adasına gönderme yapılarak "Guam Katili" adı veriliyor.

Çin Başbakanı Li Kıçiang mart ayındaki ikili toplantılarda, bu yılki savunma bütçesinin geçen yıla göre yüzde 8,1 artışla 1 trilyon 106 milyar 951 milyon yüen (yaklaşık 178 milyar dolar) olarak belirlendiğini açıklamış, ''ülkenin güçlü ve etkili hava ve donanma kuvvetlerinin inşasını sürdüreceğini'' ilan etmişti.

Her yıl yüz milyar doların üzerinde savunma bütçesi ayıran Çin, füze, uçak ve savaş gemilerinde son teknolojileri geliştirmeye ağırlık veriyor.

Havada beşinci nesil J-20 hayalet uçakları, denizde yeni destroyerler ve uçak gemilerini envanterine katarak güçlenen ÇHKO envanterinde biri kullanımda diğeri inşa sürecinde iki uçak gemisi bulunuyor. Ülkenin ilk uçak gemisi Sovyet yapımı Liaoning, Ukrayna'dan getirilmiş, Eylül 2012'de ordunun envanterine alınmıştı.

AA

Haberin Devamı