Ekonomi Çin Yuanı'nın çıkışı sürüyor

Çin Yuanı'nın çıkışı sürüyor

Paylaş
Çin Yuanı'nın çıkışı sürüyor

Çin Yuanı'nın çıkışı sürüyor

Çin para birimi yuan ABD doları karşısında güçlenmeye devam ediyor.
Çin döviz kuru sistemi, yuanın dolar karşısındaki paritesini 6,6732 olarak açıkladı.
Böylece yuan, dolar karşısında Çin’in merkez bankası olan Halk Bankası’nın kur sistemini açıkladığı 19 Hazirandan bu yana en güçlü konuma geldi.
Yuanın paritesi bundan önce 8 Ekimde 6,6830 ile rekor seviyeye gelmişti. Halk Bankası’nın açıklamasından önce paritesi 6,8275 olan yuan bu dönemde dolar karşısında yüzde 2,26 değer kazandı.

Haberin Devamı

Halk Bankası Başkanı Cou Şiaoçüen, hafta sonunda Washington’da yaptığı açıklamada, kur politikasının esnekliğini artırma konusundaki reforma devam edeceklerini ancak bunun aşamalı olacağını" belirtti.

Bankanın başkan yardımcısı Yi Gang da Washington’da verdiği demeçte, kur oluşum mekanizmasıyla ilgili reformların hızlandırılacağını, küresel finans krizinin etkisine rağmen yuanın kur istikrarını koruduğunu ve bunun küresel finans krizinin giderilmesine büyük katkıda bulunduğunu kaydetti.
Yi Gang, Çin basınında yer alan açıklamasında, yuanın kurunun uygun ve dengeli seyrini korumaya devam edeceklerini, Çin ile ABD arasındaki ticari sorunların yuanın kuruyla ilgisi olmadığı, yuanın değerinin kısa sürede büyük oranda yükselmesinin ciddi bir işsizlik sorunu ve sosyal çalkantılara yol açabileceğini ifade etti.

Haberin Devamı