Yaşam Çin'de Ejderha Kayığı Bayramı

Çin'de Ejderha Kayığı Bayramı

Paylaş
Çin'de Ejderha Kayığı Bayramı

Çin'in üçüncü büyük geleneksel bayramı olarak kabul edilen Duanvu "Ejderha Kayığı" Bayramı, ülkenin dört bir yanında kutlanıyor

Ülke genelinde düzenlenen etkinlikler çerçevesinde insanlar yüzlerinde maskelerle kültürel danslarını sergiliyor. Bayrama has yiyecek olarak Zongzı adı verilen, kamış yapraklarına sarılan pirinçli bir çeşit çörek yeniyor.

Haberin Devamı

Başkent Pekin başta olmak üzere birçok şehirde ejderha şeklindeki kayıkların yarıştırıldığı bayramın kökleri Milattan Önceye dayanıyor. Bayramın kökenine dair birçok hikaye olsa da kutlama havasında geçen bayramın aslında trajik bir hikayesi var. En yaygın hikaye olarak, vatansever bir şairin intiharından sonra bu bayramın başladığı şeklinde anlatılıyor. Hikayeye göre Çin’in Savaşan Devletler döneminde (M.Ö 475-221) Çu devletinde yaşayan ve asil bir aileden gelen dönemin ünlü şairi Çü Yüen’e birçok önemli vazife verilmiş, ancak imparatora tavsiyeler de vermeye başlayan Çü, daha sonra başkentten sürülmüş.

Sürgün sırasında geçtiği birçok bölgede duygularını yansıtan şiirler bırakan şair, sürgündeyken bağlı olduğu Çu Beyliğinin dönemin Çin Beyliği tarafından yıkıldığını duymuş ve üzüntüden boynuna bir taş bağlayarak kendini Miluo Nehri’ne atarak intihar etmiş. Sürgündeki şairin kendini nehre attığını duyan halk, onu kurtarmak için kayıklara atlayarak nehre açılmış. O günden bu yana ülkenin güneyinde ejderha şeklindeki botlar nehirlerde yarıştırılıyor ve birçok eyalette etnik unsurlar bayramı kendilerine özgü kıyafetlerle kutluyor.

Haberin Devamı

Ünlü şairin ölümünden sonra halk, şairin intihar ettiği nehre onun anısına kamış yaprağına sarılmış haşlanmış pirinç atarak kendisini anmaya başlamış.