Bilim - Teknoloji Çin'den İmaj Düzeltme Oyunu
Paylaş
Çin'den İmaj Düzeltme Oyunu

Son dönemde ağır iş koşulları yüzünden eleştiri yağmuruna tutulan Çin imajını düzeltmek için ilginç bir yola başvurdu. İşte bu ilginç oyunla ilgili detaylar...

Çin dünyanın en güçlü ülkelerinden biri. Ancak kalabalık nüfusun getirisi olarak bu ülkede yaşam koşulları çok zor. Avrupa Devletleri'nin sürekli eleştirdiği bu ülke tüm dünyada işçilerini köle gibi çalıştırmasıyla tanınıyor. Üstelik, yaşanan Foxconn olaylarından sonra batı vatandaşları Çin'in işçilerini öldürene kadar kullandığını düşünüyor. Çinli şirketler ise bu imajı düzeltmek için eski bir adetlerini tekrar uygulamaya başladı. Türkçe karşılığı 'Vitrindeki Beyaz Adam' adlı bu adet sayesinde iş adamları iki türlü kazanmış oluyor.

Haberin Devamı

Bu olay 'Çin Gibi Düşünün' adlı kitabın yazarı Zhang Haihua sayesinde tüm dünya tarafından duyuldu. Yazarın anlattıklarına göre, ülkedeki iş adamları batı kökenli insanları vitrin mankeni olmak için kiralıyor. Çinlilerin bir aylık maaşından fazla kazanıyorlar Tüm gün vitrinde duran bu insanların ülke imajına iki türlü katkısı oluyor. Çin vatandaşları batı kökenli bu insanları vitrinde gördükleri zaman psikolojik olarak kendilerini daha rahat hissediyorlar. Halk Cumhuriyeti'nin vatandaşları, kendi yaşam ve çalışma koşullarının batıya kıyasla daha onurlu olduğunu düşünüyorlar.

Bu çalışmanın diğer faydası ise vitrinde kalan batılı insanın ülke hakkında düşüncülerinin değişmesi. Çünkü şirketler kiraladıkları kişileri tüm gün dolaştırıp eğlendiriyor da. Ülkede çoğu insan günlüğü 1-2 dolara çalışrken bu canlı mankenler aynı zaman dilim için 300 dolar maaş alıyor. Yazar Haihua'ya göre Çin'de imaj insan yaşamından bile değerli. Ülke paranın gücüyle hem beyazları aşağlıyor hem de kendi insanını kandırıyor. Daha fazlası için ShiftDelete.Net sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Haberin Devamı