Dünya Çin'den Kore açıklaması

Çin'den Kore açıklaması

Paylaş
Çin'den Kore açıklaması

Kuzey Kore'nin Güney Kore'yi vurmasının ardından Kuzey Kore yanlısı Çin'den açıklama geldi

Çin Başbakanı Ven Ciabao, Kore Yarımadasında gerginliğin tırmanmasına neden olan gelişmelerle ilgili yaptığı açıklamada, ülkesinin "her türlü askeri tahrike" karşı olduğunu beyan etti.

Rusya'nın başkenti Moskova'yı ziyarete eden Başbakan Ven Ciabao'nun sözleri, Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından kamuoyuna aktarıldı.

Bakanlığın internet sitesinde yer alan açıklamasında Ven, Çin'in kararlı bir şekilde, Kore Yarımadasındaki barış ve istikrarın korunmasından yana olduğunu belirtti.

İTİDAL ÇAĞRISI YAPTI

Şu an ki durumun "karanlık ve karmaşık" olduğunu kaydeden Ven, tarafların çok itidalli davranmaları, uluslararası camianın da gerginliği azaltmak için daha fazla çaba sarfetmesi gerektiğinin altını çizdi.

Ven, istikrarı korumanın en iyi yolunun Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılması hedefleyen altılı görüşmelere yeniden başlamak olduğunu savundu.

Kuzey Kore'yi, ekonomik ve diplomatik destek karşılığında nükleer silah geliştirmekten vazgeçirmek amacıyla 2003'de başlatılan, ABD, Çin, Rusya, Japonya, Güney ve Kuzey Kore'nin katıldığı altılı görüşmeleri Nisan 2009'da tek taraflı olarak durduran Kuzey Kore yönetimi son olarak, bu görüşmeleri sürdürmeye hazır olduğunu açıklamıştı.

Kore yarımadasında Salı günü Güney ve Kuzey Kore arasında karşılıklı ateş açılmasıyla patlak veren gerginliğin ardından ABD ve Güney Kore olayın geliştiği bölgede 28 Kasım Pazar günü, ortak askeri tatbikat yapma kararı almış, tatbikata katılmak üzere ABD'nin nükleer uçak gemisi USS George Washington, Tokyo'nun güneyindeki bir donanma üssünden Kore sularına hareket etmeye başlamıştı.

KUZEY KORE: "GEREKİRSE YİNE ATEŞ AÇARIZ"

Kuzey Kore, "kendini korumak için, gerekirse yine ateş açmaya hazır olduğunu" bildirdi.

Kuzey Kore hükümeti yayımladığı yazılı açıklamada, Salı günü Güney ve Kuzey Kore arasında karşılıklı ateş açılmasından, Güney Kore'nin sorumlu olduğunu, Güney Kore askeri güçlerinin, iki ülke arasında tartışmalı sularda yaptığı bir tatbikat sırasında Kuzey Kore'ye çok yakın bir adadan ateş açtığını belirtti. Açıklamaya göre, söz konusu ada, iki Kore'nin de görüş alanına giriyor.

Kuzey Kore'nin kendini kontrol etmek için "insanüstü bir çaba" harcadığı belirtilen açıklamada, Kuzey Kore'nin, Kore Yarımadasındaki barış ve istikrarın korunmasına büyük önem verdiğini ama nefsi müdafaa için Kuzey Kore topçu bataryalarının yine ateş açmaya hazır olduğunu vurgulandı.

"ABD'DE SORUMLU"

Kuzey Kore hükümeti, Salı günü gelişen ve iki Kore arasında gerginliği artıran olayda ABD'nin de sorumluluk payı bulunduğunu bildirdi.

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA tarafından yayımlayan mesajında, Kuzey Koreli üst düzey askeri bir yetkili, Çin ve Kore Yarımadasını ayıran Sarıdeniz'in ''bir barut fıçısı'' haline geldiğini, çatışma riskinin hep yüksek olduğunu, bu durumdan da ABD'nin sorumlu olduğunu belirtti.



Üst düzey askeri yetkili mesajında, "ABD sorumlu, çünkü iki Kore arasındaki savaşın bitiminde (1950-53), iki Kore'yi ayıran sınır çizgisini tek taraflı olarak çizen ABD'nin ta kendisidir" ifadesini kullandı.

Yetkili mesajında, "Böylece, ABD Salı günkü karşılıklı ateş açılma olayındaki sorumluluğundan kaçamaz" vurgusu yaptı.

Kore Yarımadasında gerginliğin tırmanmasına neden olan gelişmelerin ardından, Güney Kore'nin Sarıdeniz'de yer alan ve Kuzey Kore'ye yakın 5 adasında bulunan askeri güçlerini takviye edeceği bildirildi.

Güney Kore Devlet Başkanlığının üst düzey sözcüsü Hong Sang-Pyo yaptığı açıklamada, "Sarıdeniz'de, Güney Kore'nin kuzeybatısında bulunan ve Kuzey Kore'ye yakın 5 adamızda konuşlandırılmış askeri birliklerimizi belirgin bir şekilde güçlendireceğiz" dedi.

Sözcünün bu açıklamasını, Kuzey Kore hükümet yetkililerin, "Kuzey Kore'nin, gerekirse kendini korumak için, yine ateş açmaya hazır olduğunu" bildiren yazılı açıklamasından sonra yaptığı belirtiliyor.

ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANININ GÜNEY KORE ZİYARETİ ERTELENDİ

Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi'nin bu hafta yapması öngörülen Güney Kore ziyaretinin ertelendiği bildirildi.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ziyaretin Yang'ın "programı" nedeniyle ertelendiği belirtildi.

Konuya ilişkin detaylı bilgi verilmeyen açıklamada, iki ülkenin de yeni bir ziyaret tarihi belirlemek istediği kaydedildi.

AA

2

Haberin Devamı