Cumartesi Postası Cinsel kriz var!

Cinsel kriz var!

Paylaş
Cinsel kriz var!

Mert Elmas ile yaptığım ‘Aseksüellik’ röportajı sonrasında mail yağmuruna tutuldum. “Seksten nefret ediyorum. Ben de mi aseksüelim?” diye soranlar, “Kocamla sevişmiyoruz. Sorununu şimdi anlıyorum” diyenler, “Onlar hasta” diye tepki gösterenler...

IŞIL CİNMEN

Yazılanları okurken beni ‘sekssiz evlilik’ kavramıyla tanıştıran arkadaşımı aradım. İki yıl önce konuştuğumuzda, kocasıyla dokuz yıldır bir kez bile sevişmediklerini söylemişti. 20’lerinin başında evlenmiş, 10 yıldır evli, 30’larında. Ve evliliğindeki bu problemi usanmadan aşmaya çabalıyordu. Merak ettim, çabaları işe yaramış mıydı? Yoksa sekssiz evlilikleri devam ediyor muydu? Onunla konuşmadan önce yayımlanan son araştırmaları inceledim. Duruma bakılırsa dünya çapında bir cinsel krizle karşı karşıyayız.

■ En son konuştuğumuzda eşin ve sen dokuz yıldır sevişmemiştiniz. Değişen bir şey oldu mu? 11 yıl geçmesi dışında mı?

Duruma alıştım. Çabalamayı ve kendimi tamamen bıraktım. Tüm duygularımı yemek yiyerek bastırmaya çalıştım. Sürekli kilo aldım, vermeyi de denemedim. İşler hâlâ iyi gitmiyor anlayacağın.

■ Baştan alalım. Ne zaman tanıştınız?

12 yıl önce. 20 yaşındaydım.

■ Nasıl bir adamla evlendin?

Çalışkan, komik ve tutkuyla seviştiğim bir adamla... Cinsel olarak aktif bir çifttik. Evliliğin ilk yılında uzayan aralıklarla da olsa birlikte olmaya devam ettik. İkinci yıldan itibaren bitti. Yani 23 yaşından beri kocamla seks yapmıyorum.

■ Son sevişmeniz...

Hatırlıyorum. Sonra çok düşündüm, orada mı bir sorun oldu diye... Benim zorlamamla olmuştu, hatta ısrar etmiştim. ‘Aseksüel seks’ diyebileceğimiz bir son sevişmeydi.

■ Aseksüel seks ne demek?

Cinsellikten, tutkudan ve duygudan uzak, görev gibi yapılan, bir şey ifade etmeyen seks.


Kimliğini açıklamak istemediği için fotoğraf esnasında peruk kullandık.

MUTFAKTA BİLE PAMELA ANDERSON GİBİ GİYİNİYORDUM


■ Bu sorunu çözmek için ne yaptın?

“Ne yapmadın?” diye sorsan daha doğru olurdu. İlk yıllarda düzelir diye bakıyordum. Klasik bahaneler buluyordum, “Yorgun, stresli...” Sonra baktım onda tık yok, “Ben başlatırım” dedim. Bir iki denemeden sonra yavaş yavaş yatağa gelmemek için bahaneler bulmaya başladı. Televizyon izlerken salonda uyuyakalmak, fazladan çalışmak, bilgisayarda oyun oynamak gibi...

■ Bu süreçte “Ne oluyor bize?” diye sormadın mı hiç?

Henüz adını koyamıyordum ki... Bununla yüzleşmek pek kolay olmadı. Suçu kendimde aradım. “Ben mi seksi değilim, kilo mu aldım, bakımlı mı değilim” gibi klişe takıntılar edindim. Kendimi seksi hissetmek ve öyle görünmek için her şeyi yaptım. Giyim tarzımı değiştirdim, şahane iç çamaşırları aldım, bakım, diyet...

■ Sonuç?

Değişimimi fark ediyordu ve hoşuna gittiğini söylüyordu. Ama dokunmadan... İş yerindeki erkeklerin bile bana davranışları değişti fakat kocam aynı kaldı. Beni istesin diye yemek yaparken bile Pamela Anderson gibiydim.


ALDATTIĞINA DAİR HİÇBİR KANIT BULAMADIM


■ Hayatında başka bir kadın olabileceğini düşünmedin mi?

Çok... Bazen rüyalarımda onun başkalarıyla seviştiğini görüp ağlayarak uyanıyordum. Telefonunu karıştırmaya, maillerini okumaya, hatta takip etmeye başladım. Ama yok... Hiçbir kanıt bulamadım. ■ Kıskanıyor muydun? Her şeyi! Telefonda arkadaşıyla uzun konuşmasını bile kıskanıyordum. Cinsel tatminsizlik, kıskançlık olarak tezahür ediyordu.

■ Onu hiç mastürbasyon yaparken yakaladın mı?

Bir kez porno izlerken yakaladım, hemen kapattı. Konuşamadım.

■ Psikolojik yardım aldın mı?

Yaptıklarımın fayda etmediğini kabul ettiğimde, psikolog psikolog gezmeye başladım. “Çift olarak terapiye gidelim” dedim.

■ Sonunda! Sekssiz evliliğinizin kaçıncı yılında?

Sanırım dört yıl olmuştu.

■ Ne dedi?

Kapı duvar... Sorunumuz olmadığını, beni çok sevdiğini, evliliklerde böyle durumlar olabileceğini anlattı.

■ “Dört yıl oldu!” diye bağırmadın mı?

“Ben bir kadın olarak bunun rahatsızlığını hissederken sen nasıl rahatsız olmuyorsun?” diye sordum. Doktora gitmeyeceğini söyledi ve konuyu kapattı.

■ Kendini suçlama evresi böylece bitmiştir herhalde...

Evet... Sonra “Acaba gay olabilir mi” diye düşünmeye başladım. Yabancı basında sık sık çıkmaya başlayan ‘sekssiz evlilik’ haberlerini takip etmeye başlayıncaya kadar da bunu düşündüm.

HÂLÂ KADIN OLDUĞUMU KENDİME KANITLAMAK İÇİN...


■ Hiç başka biriyle birlikte oldun mu?

Bir kez. Aldatmak değildi yaptığım. Onun karısı olarak aldatmadım onu. Hâlâ kadın olduğumu kendime kanıtlamak için yaptım. Tekrarlamayacağıma dair kendime söz verdim ve suçluluk girdabına girmedim.

■ Neden boşanmıyorsun? Çocuğunuz da yok... Hâlâ evliliğinizin düzelebileceğini mi düşünüyorsun?

Düzeleceğini düşünmüyorum. Ama artık problemi de görmüyorum. Birçok sebepten boşanmak istemiyorum ya da cesaretim yok belki. Bilmiyorum. Bu konu üzerine düşünmüyorum da...

■ Bir ‘uzman’ olarak noktayı koy: Evlilik, sekssiz de oluyor muymuş?

Olur, öldürmez. Öldürmez ama özgüvenini zedeler, kişiliğini yaralar, kadınlığını paramparça eder. 10 yıl önce beni görseydin... Cevval, tuttuğunu koparan, konuştuğu adamı anında avucunun içine alan çekici, cesur bir kadındım. Şimdi uçan kuşa bile tedirgin bakan kedi yavrusu gibiyim. Yani öldürmüyor ama süründürüyor.

SEVİŞME SAHNESİ GÖRÜNCE ÖLÜ TAKLİDİ YAPIYORUZ


■ Seks yapmıyor olduğunuz gerçeğiyle çift olarak yüzleşmediğinize göre, film izlerken sevişme sahnesine denk geldiğinizde ne yapıyorsunuz?

Ölü taklidi yapıyoruz. Babanla film izlerken sevişme sahnesinden nasıl rahatsız olursan, öyle... Ya da bir arkadaşımızın çocuğu olunca, “Biz de yapmalıyız” gibi cümlelerle sanki seks yapmadan çocuk yapılabilir gibi bir doğallıkta konuşuyoruz. Şizofrenik bir hal...

■ Bu akşam eve gittiğinde birden seninle sevişmek istese?

O kadar uzun zaman oldu ki... Nasıl yaparım bilmiyorum. Yapabilir miyim onu da bilmiyorum.

■ Onu erkek olarak görebiliyor musun?

Cinsiyetsiz gibi artık... Hiç bilmiyorum.

■ Tüm bunlar sana ne yaptı bir kadın olarak?

Kadın değilim ki artık ben... Kadın gibi hissedemiyorum. Üniseks bir insan var karşında. İçimdeki kadın ölü gibi.

SOSYAL BİR FENOMEN OLMASI BENİ RAHATLATIYOR


■ Cinselliğin olmadığı evlilikler hakkındaki araştırmaları okudukça ne hissediyorsun? Normalleşiyor mu durum?

Yalan söylemeyeceğim, sekssiz evliliğin, sosyal bir fenomen haline gelmesi dünya için kötü ama benim için rahatlatıcı bir durum. Benimle aynı şeyi yaşayanların sayısının az olmadığını gördükçe rahatlıyorum. Çünkü benim için yatak ayırmak anneanne ve dedelerin yaptığı bir şeydi, o da biri horluyor diye!

ARAŞTIRMALAR NE DİYOR?


Georgia State Üniversitesi’nin araştırmasına göre, Amerika’daki evli çiftlerin yüzde 15’i geçen bir yılda hiç seks yapmamış. ‘Archives of Sexual Behaviour’ dergisi durumu “Amerika’nın cinsel anlamda yaşadığı en büyük düşüş” olarak nitelendiriyor. Japonya Aile Planlama Topluluğu ise araştırmasının sonucunu “Evli çiftlerin yüzde 47,2’si seksi hayatlarından çıkarmış durumda” olarak açıkladı.

Haberin Devamı