Beden Sağlığı Çıplak ayak sakatlamıyor

Çıplak ayak sakatlamıyor

Paylaş
Çıplak ayak sakatlamıyor

ABD'de yapılan yeni bir araştırmaya göre çıplak ayakla koşanların sakatlanma riskinin az olduğu ortaya kondu

Harvard Üniversitesi'nde yapılan ve ağır çekim görüntülerin kullanıldığı araştırmada, çıplak ayak koşan deneyimli atletlerin, yere koşu ayakkabısı giyenlerden çok daha farklı bastıkları görüldü.

Çıplak ayakla koşu yapanların yere, topuklarından ziyade ayaklarının ön veya orta kısmıyla bastıklarının ortaya çıktığı araştırmada, konforlu ve darbe emici koşu ayakkabısı giyenlerin yere çoğunlukla önce topuklarıyla temas ettikleri belirlendi.

Bulgularını Nature dergisinde yayımlayan araştırmacılar, çıplak ayak koşanların yere ilk olarak ayaklarının ön kısmını basarak çarpma ve darbeyi daha yumuşattıklarının altını çizerek, çıplak ayak koşucuların, hava yastıklı darbe emici koşu ayakkabısı giyenlerden daha az sakatlanma riski olabileceğini kaydettiler.

Yüksek hızlı kameralar ve üç boyut teknolojisinin kullanıldığı araştırmanın başında yer alan Daniel Lieberman, "Koşu sırasında ilk topukla yere temas etmek, birisinin topuğunuza çekiçle vücut ağırlığınızın üç katı kadar vurması gibidir" dedi.

Koşucunun ayaklarının korunması ve desteklenmesi için en iyi yolun ne olduğu sorusuna yeni bir yaklaşım getiren verilerin sonuçlarına göre, koşu ayakkabısı üreticilerinin harekete geçmesi bekleniyor.

Haberin Devamı