Gündem Çipli pasaport dönemi başlıyor

Çipli pasaport dönemi başlıyor

Paylaş
Çipli pasaport dönemi başlıyor

Emniyet Genel Müdürlüğü, yarından itibaren e-pasaport uygulamasına başlıyor

Türkiye’nin de yer aldığı 190’nın üzerinde üyesi bulunan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından alınan tavsiye kararı uyarınca, yapılan değişiklikle eski tip pasaportlar tüm dünyada 24 Kasım 2015 tarihi itibarıyla yürürlükten kaldırılacak.

Karar çerçevesinde, uzun zamandır çalışmaları sürdürülen yeni pasaportlar, yarından itibaren verilmeye başlanacak. Emniyet Genel Müdürlüğü, "Biyometrik", "Elektronik", "Çipli" pasaport olarak da adlandırılan e-pasaportların basımı için Gölbaşı ilçesinde Pasaport Basım Merkezi kurdu.

Vatandaşlar 81 il emniyet müdürlüğü ve 110 ilçe merkezi, yurt dışında konsolosluklar ve büyükelçiliklerden başvuru yapabilecekler. Vatandaşların, gerekli belgelerle yaptıkları başvurular, illerin pasaport birimleri tarafından online sistemle Pasaport Basım Merkezi’ne ulaştırılacak.

Merkezin pasaportu hazırlamasının ardından, pasaport, kargo ile vatandaşın beyan ettiği adrese gönderilecek. İki defa aranan başvuru sahibi adresinde bulunamazsa, pasaportunu, başvuru yaptığı ilden alabilecek.

Pasaportun kimlik sayfasında çıplak gözle görülebilen bilgiler "Makinede Okunabilir Alan" adı verilen bu alanda da yer alıyor.

E-pasaportlar, eski tip pasaportların kimlik sayfalarında bulunan pasaport numarası, ad, soyad, uyruk, doğum tarihi, kimlik no, düzenleyen makam, düzenlenme ve geçerlilik tarihi gibi kişisel kimlik ve pasaport bilgilerinin yanı sıra içinde fotoğraf, parmak izi, imza gibi biyometrik verilerin saklanabildiği çipli yapıya sahip bulunuyor.

Halen kullanılan ve makinede okunamayan nitelikteki eski tip pasaportlar ise, 24 Kasım 2015 tarihine kadar kullanılabilecek. Bu tarihten sonra makinede okunamayan nitelikteki eski tip pasaportlarla seyahat etmek mümkün olmayacak.

Yeni pasaportlarda klasik pasaportlardaki temdit (uzatma) imkanı bulunmuyor. Her yeni başvuruda yeni bir pasaport defteri kullanılacak.

2