Gündem Çipli pasaportta büyük aksama

Çipli pasaportta büyük aksama

Paylaş
Çipli pasaportta büyük aksama

Emniyet Genel Müdürlüğü'nce 1 Haziran'dan itibaren dağıtımına başlanan çipli pasaportlarda büyük sorun yaşanıyor.

Çipli pasaportlarda, yazılımın yapıldığı makinelerin az sayıda olması, vatandaşların biyometrik fotoğraflarda ebatı tutturamaması nedeniyle daha önce bir günde verilen pasaportlar şimdi en erken 15 günde alınabiliyor.

120 personel var

Çipli pasaport dağıtımı için Emniyet Genel Müdürlüğü tüm hazırlıklarını tamamlayarak geçtiğimiz mayıs ayında Gölbaşı’nda Pasaport Tanzim Sistemi Müdürlüğü kurdu. Merkezde, ilk aşamada 120 personel görevlendirdildi. Personel sayısının 2011 yılı başında 300’e çıkarılması için hazırlık yapıldı.

Bir haftada verilecekti

İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın konuya ilişkin açıklamalarına göre, artık tüm illerden pasaport dağıtımı yapılmayacak. Tek bir merkezden hazırlanacak çipli pasaportlar illere gönderdilecekti. Vatandaşlar, internet aracılığı ile randevu alarak il emniyet müdürlyüklerine pasaport başvurusunda bulanacak, başvurular da en geç bir haftada sonuçlandırılarak çipli pasaportlar başvuru sahibine ulaştırılacaktı. Emniyet Genel Müdürlüğü, 1 Haziran’dan itibaren günde 2 bin 500 ile 5 bin çipli pasaport dağıtımı için hazırlık yaptı. Ancak pasaporta yapıştırılacak biyometrik fotoğrafta sorun çıktı. Vatandaşlardan başvuru sırasında istenilen belgeler arasında 35x45 mm ebatlarında biyometrik fotoğraf da yeraldı. Ancak gönderilen fotoğrafların ebatlarının birkaç mm büyük ya da küçük olması nedeniyle sistem yazılımı gerçekleştirmedi.

Yeni duyuru yapıldı

Emniyet Genel Müdürlüğü çipli pasaport başvurusunda bulunan vatandaşlara, “Çektireceğiniz biyometrik fotoğrafları bize 50x50 mm boyutlarında gönderin. Pasaporta konulacak boyutu biz düzenleyelim” duyurusu yaptı.

Yığılmalar yaşanıyor

Emniyetin Gölbaşı’ndaki yaşanılan bu sorun hemen il emniyet müdürlüklerini de etkiledi. Pasaport şube müdürlüklerinde yığılmalar yaşanırken, teslim süresinde de gecikmelerin yaşanacağı bildirildi. Ankara Emniyet Müdürlüğü, internetten çipli pasaport için randevu başvurusu yapan vatandaşlara 1 Temmuz tarihine gün verdi. Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, “Bazı vatandaşlar yurt dışına çıkmayacakları halde çipli pasaport başvurusunda bulunuyor. Bizim isteğimiz ilk aşamada yaşanılan aksaklıkları gidermek için acil yurt dışına çıkmayacak vatandaşlar başvurularını daha sonra yapsınlar” dedi.

(Hürriyet)