Gündem Cizre savaş alanına döndü

Cizre savaş alanına döndü

Paylaş
Cizre savaş alanına döndü

Şırnak'ın Cizre ilçesinde yapılan 'sivil itaatsizlik' eylemi ilçeyi savaş alanına çevirdi

Şırnak'ın Cizre ilçesinde BDP’nin ’sivil itaatsizlik’ eylemine katılan yaklaşık 8 bin kişi, Cizre-İdil karayolunda oturma eylemi yaparak, karayolunu yaklaşık 6 saat trafiğe kapattı. Eylem sırasında 50 kişilik bir gurup, hem esnafa hem de polise molotofo kokteyli ve havai fişekle saldırdı. Polisin de tazyikli su ve gaz bombaları ile karşılık vermesi, ortalığı bir anda savaş alanına çevirdi.

>> NUSAYBİN'DE BDP'Lİ BAŞKAN YARALANDI

Haberin Devamı

Cizre İlçesi’nde BDP’nin çağrısıyla saat 13.00’ten itibaren İdil Kavşağı’nda toplananlar, karayoluna oturdu. Güvenlikg güçlerinin tüm uyarılarına karşın eylemlerini sürdüren BDP’liler, yaklaşık 6 saat süreyle karayolunu ulaşıma kapattı.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan akşam alana gelerek, partililere yönelik bir konuşma yaptı. Kaplan, eylemin sona erdirilmesi çağrısı yaparak, BDP ilçe binası önünde kurulan ’Demokratik Çözüm Çadırı’na gitmelerini istedi. Oturma eylemini yapan kalabalık grup, bu çağrı üzerine demokratik çözüm çadırına gitmek üzere yürüyüşe geçti.

Partililerin çadıra gitmesinden yaklaşık 2 saat sonra da eylemin yapıldığı yerde barikat kurup karayolunu trafiğe kapatan yaklaşık 50 kişilik bir grup, bazı işyerlerine molotof kokteyli ile saldırdı. İşyerlerinde çıkan yangınlar güçlükle söndürüldü. Aynı grup, daha sonra da havai fişeklerle, güvenlik önlemi alan polise saldırdı. Polisin de tazyikli su ve gaz bombaları ile karşılık vermesi üzerine ortalık bir anda savaş alanına döndü.

Haberin Devamı

Cizre’deki Nur ve Cudi mahalleleri ara sokaklarında devam eden çatışmalar yaklaşık 1.5 saat sürdü. Güvenlik güçleri göstericiler tarafından kapatılan İdil karayolunu tekrar trafiğe açtı. Güvenlik güçleri ile yasadışı gösteri düzenleyen grup arasındaki çatışma akşam saat 23.00’a kadar devam etti.

Bu arada geçen hafta Silopi İlçesi’nde meydana gelen olaylar sırasında BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel’in tokatladığı Şırnak Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Amiri Murat Çetiner, Cizre İlçesi’nde yaşanan olaylar sırasında da güvenlik güçlerinin sevk ve idaresini sağladı.

AKŞAM SAATLERİNDE DE ORTALIK KARIŞTI

Cizre'de akşam saatlerinde Nur Mahallesi’ndeki demokratik çözüm çadırında bulunan BDP’liler, polisin çadıra gaz bombası attığı iddasıyla ilçe merkezine yürümek istedi. Partililer arasında bulunan 60 kişilik bir grup, ilçe merkezinden geçen E-24 karayolunda oturma eylemi yaparak, yolu trafiğe kapattı. Yolun açılmasını isteyen güvenlik güçleri ile BDP’li grup arasında yapılan görüşmelerin sonuçsuz kalması üzerine polis, gruba müdahale etti.

Haberin Devamı

Bunun üzerine BDP’li bir başka grup da Orhan Doğan Caddesi’ni trafiğe kapatarak, İdil Karayolu’nda 500 metre ileride bulunan Tank Taburu’na doğru yürüyüşe geçti. Kalabalık grup, tank taburu giriş kapısına varmadan, polis tarafından yürümeleri engellendi. Polisin göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale ettiği göstericiler, ara sokaklara kaçtı.

Güvenlik güçleri ile yasadışı gösteri yapmak isteyenler arasındaki çatışmalar, Nur ve Cudi Mahallesi’nin ara sokaklarında yer yer devam etti.

DHA