Siyaset Clinton'dan Wikileaks açıklaması
Paylaş
Clinton'dan Wikileaks açıklaması

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, belgelerin yayımlanmasından sonra ilk kez kameraların karşısına geçti. Clinton gizli belgelerin sızmasından dolayı üzüntü duyduklarını ve bu durumun ABD'nin ikili ilişkilerine zarar verdiğini söyledi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Washington'da gerçekleştirdiği görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenleyen Clinton, gizli belgelerin yayımlanmasının, ABD ve mütteffiklerine yönelik bir saldırı olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

"Gizli belgelerin sızdırılması başkalarının hayatını tehlikeye atıyor" diyen ABD Dışişleri Bakanı, Washington'ın, Wikileaks'ın gizli belgeleri yayınlamasını şiddetle kınadığını vurguladı. Clinton, böyle bir olayın bir daha tekrarlanmaması için ABD olarak ellerinden geleni yapacaklarını da sözlerine ekledi.

>>> ABD ADALET BAKANLIĞI DAVA AÇTI

>>> CLİNTON ERDOĞAN'DAN ÖZÜR DİLEDİ

"İNSANLAR ÖLÜM RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA"

ABD Dışişleri Bakanlığı'na bu belgeleri veren insanların işkence, tutuklama ve hatta ölüm riskiyle karşı karşıya kaldığını söyleyen Clinton, gizli belgelerin açıklanmasının ABD'nin diğer ülkeler ile olan işbirliği çabalarına zarar verdiğini ifade etti.

"ÇALANLARA KARŞI CİDDİ ADIM ATACAĞIZ"

Haberin Devamı

ABD'nin, Wikileaks tarafından yayımlanan belgeleri çalanlara karşı ciddi adımlar atacağını dile getiren Clinton, "Belgelerin yayımlanması konusundaki tartışmaları olumlu karşılıyoruz. Bu bizim demokrasimizin bir parçası. Ancak gizli belgelerin çalınması kamunun iyiliğine hizmet eden bir durum değil" dedi.

"ABD İSTEDİĞİ İÇİN İRAN'A YAPTIRIM UYGULANMIYOR"

İran'a nükleer programı nedeniyle BM tarafından uygulanan yaptırım kararının, ABD istediği için alınmadığını ifade eden Clinton, "Ülkeler var olan kanıtları değerlendirip ondan sonra yaptırım kararı aldı" diye konuştu.

Clinton İran konusunda ayrıca, "Sızan belgeler İran’ın hareket ve niyetlerine yönelik endişeleri barındırıyor. Sözde sızıntı belgeler, İran’ın komşu ülkeleri için oldukça ciddi bir tehlike unsuru olduğunu teyit ediyor. Bu yüzden uluslararası anlamda bir araya gelip, İran yaptırımlarının kabul edilmesi gerekiyordu" ifadesini kullandı.

BASIN TOPLANTISI ÖNCESİ DAVUTOĞLU İLE GÖRÜŞTÜ

Basın toplantısı öncesi Davutoğlu ile başbaşa bir görüşme yapan ABD Dışişleri Bakanı Clinton, ABD'nin ikili ilişkilerinin zarar görmemesi için birtakım ziyaretlerde bulunacağını söyledi.

Clinton ilk aşamada Kazakistan ve Özbekistan'a gideceğini belirtti. Clinton, "Müttefiklerimizin sözde sızıntılardan endişe duymalarını istemiyorum" dedi.

(Hürriyet)

Haberin Devamı