Gündem İdlib teklifi: Tüm taraflar silahı bıraksın

İdlib teklifi: Tüm taraflar silahı bıraksın

Paylaş
İdlib teklifi: Tüm taraflar silahı bıraksın

Cmhurbaşkanı Erdoğan İdlib’de ateşkes sağlanmasının zirve bildirisinde yer almasını istedi. Putin ve Ruhani karşı çıktı. Ardından üç lider Erdoğan’ın önerisi olan “Tüm taraflar silah bıraksın” çağrısı yaptı

Hakan Çelik

Haberin Devamı

KRİTİK ZİRVE

Türkiye, Rusya ve İran liderleri arasındaki ‘Üçlü Suriye Zirvesi’nin üçüncüsü Tahran’da gerçekleştirildi. Suriye rejiminin ve Rus ordusunun, muhaliflerin son kalesi olan İdlib’e geniş kapsamlı askeri harekata hazırlanması nedeniyle tüm dünyanın gözü bu zirvedeydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, önce İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile başbaşa görüştü. Ardından 3 lider yuvarlak masa etrafında bir araya geldi.

‘CANLI’ TARTIŞMA

3 lider ayrı ayrı açılış konuşması yaptı. Ardından basın mensupları salondan çıkarıldı. Zirvenin müzakere kısmının teamüllere göre basına kapalı yapılması gerekiyordu. Ancak İran televizyonu, müzakereleri Türk ve Rus taraflarının bilgisi dışında canlı yayınladı. Bu bölümde Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvenin sonuç bildirisine İdlib’de ateşkes ilanının eklenmesini istedi.

Haberin Devamı

‘SİLAH BIRAKSINLAR’

Putin ve Ruhani ise İdlib’de çok fazla sivil yaşadığı gerekçesiyle Erdoğan’ın çağrısını haklı bulduklarını belirtti ancak, ateşkes ifadesinin sonuç bildirisinde yer alması konusunda mutabakat sağlanmadı. Putin, “Masada teröristler ya da silahlı muhalifler olmadığına göre onlar adına karar veremeyiz” ifadelerini kullandı. Ardından Erdoğan İdlib’de tüm tarafların silah bırakması gerektiğini söyledi. Bu çağrıyı diğer liderler de onayladı.

‘SİVİLLER GÖZETİLSİN’

Üç lider, İdlib’deki durumun Suriye’nin toprak bütünlüğü, terörle ortak mücadele ilkeleri çerçevesinde ele alınmasında mutabık kaldı. Liderler, İdlib’de terörle mücadelenin sivilleri gözeterek yapılması konusunda ortak mesajlar verdi. Liderler, terörle mücadele kisvesi altında sahada yeni problemler yaratılmasına dair her türlü girişime karşı ortak mücadele edileceğini de duyurdu.