Halil Üner Coaching
HABERİ PAYLAŞ

Basketbol oyununda savunmalar, yalnızca adam adama veya 2-1-2 bölge savunması değildir. Rakip oyuncular özellikle McCalebb, Tony Parker, Teodosiç, Jasikevicius vs.. oyunu kurup aynı zamanda skor yükünü taşıyor ise bu isimleri oyundan koparmak, maçı kazanmanın en kolay yoludur. Bunu yapma adına şu anda şampiyonada takım yöneten coachların unuttuğu ya da sorumluluk almaktan korktukları için kullanmadıkları 1-4, 2-3 kombine savunmalar veya ‘match-up zone’lar (Eşleşmeli alan savunması) gibi birçok şekilde bu oyuncular maçtan kopartılabilir.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Maç kazanmak için ilk önce korkmamak lazımdır. Oyuncularından korkmamalarını isterken, takımın lideri olarak coachun ilk önce korkmaması gerekir. Ancak ‘Acaba ben risk alırsam ne derler? Maçın sorumluluğu üstüme kalır mı?’ gibi düşüncelere sahip coachlar takımlarına ekstra katkıda bulunamazlar.

Basketbol hızlı düşünüp çok çabuk oynanan satranca benzer. Ancak şampiyonada coachlar tarafından yapılan hamlelerin çok geç olduğunu veya hiç yapılmadığını üzülerek gördük. Örneğin; yılda 2 milyon euroya yakın para alan Sırbistan’ın Coachu Ivkovic de bu konvoya katıldı. Litvanya ile oynadıkları maçta ev sahibi ekibin ilk dakikadan itibaren oynadığı ikili oyunlarda (pick&roll) buldukları skorları 40 dakika boyunca seyretti.

Her sefer birbirlerinin aynı olan hücumlara savunma şeklini değiştirmeyerek yenilgide başrolü oynadı. O oyuncu bunu attı, bu oyuncu bunu tuttu bence detay. Önemli olan coachun oyunu okuyup, gerekli müdahaleyi yapabilmesi. Bu arada milli takımımızla ilgili Orhun Ene’nin başarılı olacağına dair inancım hâlâ sonsuz.

Bir Türk coach olarak milli takımın başında başarılı olması da hepimiz için önemli. Almanya maçıyla ilgili Nowitzki’yi oyundan koparmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Bundan daha önemlisi Alman oyun kurucuların tam saha baskıya karşı çok zayıf olduklarını, bu baskı karşısında Almanya’nın düzenden çıkacağını ve bunu yaptığımız takdirde maçı kazanacağımızı düşünüyorum.

*Coaching: ANTRENÖRLÜK

Sıradaki haber yükleniyor...
holder