Gündem 'Çoban ateşi'ne SMS'li uyarı!

'Çoban ateşi'ne SMS'li uyarı!

Paylaş
'Çoban ateşi'ne SMS'li uyarı!

'Çoban ateşi'ne SMS'li uyarı!

Hava sıcaklarının mevsim normallerinin üzerine ulaşması nedeniyle orman yangını riskine karşı bir dizi önlem alındı. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, orman yangınına neden olan ‘çoban ateşi’ne karşı yöntem geliştirdi. Saptanan tüm çobanların cep telefon numaraları alındı ve özellikle nemin düşük, hava sıcaklığının yüksek, rüzgarlı günlerde SMS'le uyarılmaya başlandı.

Haberin Devamı

Geçenlerde İzmir'in Menemen ilçesi Türkeli bölgesinde bir çobanın sorumsuzca yaktığı ateş yangına neden oldu ve 10 hektarlık alan kül oldu. Kimliği belirlenemeyen çoban ise sürüsünü alıp kaçtı ama o sırada doğum kapan bir koyunu ve kuzusu ise orada kaldı. Bunun üzerine Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri çobanlar için de bir yöntem geliştirdi.

Belirlenebilen tüm çobanların cep telefon numaraları alındı ve özellikle nemin düşük, hava sıcaklığının yüksek, rüzgarlı günlerde SMS'le çobanlar uyarılmaya başlandı. Çobanların cep telefonlarına ‘Çoban arkadaş bugün hava çok sıcak yangına karşı duyarlı ol’ yazılı SMS gönderilerek yangın sayılarının azaltımasına çalışılıyor.

İzmir ve Manisa İllerini kapsayan İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'nde izinler kaldırıken, haftanın 7 günü 24 saat nöbet sistemine geçildi. Yangın söndürme uçakları, helikopterler, dozerler, su ikmal araçları ve diğer söndürme gereçleri herüan göreve hazır tutuluyor. Yangın harekat merkezinde ise dumana duyarlı dijital kamaralardan gelen görüntüler takip ediliyor.

Haberin Devamı

Ayrıca 66 kulede görevliler ellerinde dürbünle gözetleme yapıyor. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri yıl boyunca orman yangınlarına karşı toplumu bilinçlendirmek ve daha duyarlı hale getirmek için eğitim çalışmalarını aralıksız sürdüğünü belirterek, “Okullarda orman köylerinde muhtarların, din görevlilerin çobanların da katılımı ile sadece gündüz değil geceleri de toplantılar yapıyoruz.

Orman yangınlarına karşı toplumda duyarlılık her geçen gün artıyor. Yolda araçla seyreden sürücüler bir duman ve ateş gördüklerinde yerini de ayrıntısına kadar bizlere tarif ederek haber veriyor” dedi.

Mustafa OĞUZ/DHA