Serra Ababay Çocuğa cinsel istismar
HABERİ PAYLAŞ

Çocuğa cinsel istismar

Haberin Devamı

Çocuğa cinsel istismar

Türkiye’de, Adalet Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlara göre; çocuğa cinsel istismar kapsamında açılan dava ve suç sayısı son 10 senede 3 katına çıkmışİlk olarak; bu korkunç davranışın belirgin şekilde arttığını söylemek mümkün. Diğer yandan ise; kişilerin farkındalığının ve olayı yargı önüne taşıma çabasının arttığını da düşünebiliriz. Fakat yargıca verilmiş suç sayısındaki ürküten artış, çocukları koruyan kişilerdeki farkındalık artarken, bu iğrenç davranışı yapanlarda da aynı şekilde artış olduğunu düşündürmekte.

★ ★ ★

Bu artış karşısında yargının amacı; “sadece” çocukları korumakken, devletin hedefi ise; bu ve bunun gibi tüm suçlar karşısında halkın eğitim seviyesini yükseltmek olmalıdır. Bu süreçlerde yaşanan tüm eksikler karşısında en büyük görev ise; çocukların “koruyuculuğunu” yapan kişiler ve eğitimcilere düşüyor. Sıklıkla duyduğumuz yakın akraba veya anne/baba cinsel istismarları nedeniyle, çocukları “koruyan” kişiler demeyi tercih ediyorum. Ne yazık ki; her anne-baba çocuğunu aynı korumuyor. Çocuklar küçük yaşlardan itibaren cinsel istismara karşı eğitiliyor olmalıdırlar.

★ ★ ★

İşte adımları;

● Vücudumuzdaki 3 özel bölgeden bahsederek başlayın. Göğüs, bacaklarımızın arası ve arka tarafımızın bize özel olduğunu ve kimsenin dokunamayacağını söyleyin. Bu bölgelere sadece anne-baba veya annebabanın olduğu ortamlarda doktorların dokunabileceğini ifade edin.

● Eğer bu noktalara dokunan biri olursa, güçlü şekilde çığlık atması ve oradan kaçması gerektiğini anlatın. (Bu çığlığı evde “Hadi daha güçlü deneyelim” diyerek oyunlaştırarak deneyebilirsiniz).

● Güvenli bir yere kaçtıktan sonra, orada güvendiği bir yetişkine bunları anlatması gerektiğini belirtin. Okul, evin çevresi, park vb. sık gidilen alanlardaki “güvenli” kişileri bulma oyunu oynayın.

● Her şeyi anlatacağı bir “koruyucu” belirleyin. Genellikle anne veya baba olan bu “koruyucuya” yaşadıklarını tüm ayrıntısıyla anlatacağına dair bir anlaşma yapın. Ona asla kızılmayacağını ve hep korunacağını belirtin.

● Büyüklerin, onu tehdit etme veya korkutma hakkı olmadığını, her davranışa veya teklife saygı duymak zorunda olmadığını belirtin. Bir büyüğe “Hayır” diyebilmek koruyucu bir görev taşır.

● Cinsel istismarın kabul edilemez bir olay olduğunu anlatırken, çocukların gelişmekte olan cinsel dünyalarını unutmayın. Cinsellik özel fakat yasak bir kavram olmamalıdır. Cinselliğin konuşulabilir olması, olası bir cinsel istismar durumunun da konuşulabilmesinin yolunu açar.

● Bu eğitimi, birkaç ayda bir tekrarlayarak hatırlatmayı unutmayın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder