Sağlık Çocuğum neden konuşmuyor?

Çocuğum neden konuşmuyor?

Paylaş
Çocuğum neden konuşmuyor?

En geç 3 yaşına kadar konuşma gelişimini tamamlaması gereken çocuklarda dil ve konuşma bozukluklarının görmezden gelinmesi ilerleyen dönemlerde sosyal ilişkilerini, akademik başarılarını ve duygusal gelişimlerini ciddi düzeyde etkileyecek problemlere yol açıyor

Çocukların, yaşıtlarına kıyasla daha geç konuştuğunu, kekelediğini, cümle kuramadığını, işaretle ya da tek sözcükle iletişim kurmaya çalıştığını fark eden ebeveynlerin vakit kaybetmeden dil ve konuşma terapistlerine başvurmaları gerekiyor.

Haberin Devamı

Anadolu Sağlık Merkezi Dil ve Konuşma Terapisti Seçil Aydın Oral, çocuklarda görülen geç konuşmanın yol açacağı problemlerin erken müdahale ile önüne geçilebileceğini belirtiyor. Konuşma terapisine 2 yaşında bile başlanabildiğini belirten Oral, konuşma bozukluğunun otizm belirtilerinden biri olduğunu söyleyerek “Bu yaştaki çocukların konuşma bozukluklarının irdelenmesi ve uzman desteği alınması hem konuşma bozukluğunun tedavisinde daha başarılı sonuçlar alınmasına hem de altında yatan daha ciddi başka bir sorun varsa erken tanı konmasına olanak veriyor” diyor.

KEKEMELİK ERKEK ÇOCUKLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Anadolu Sağlık Merkezi Dil ve Konuşma Terapisti Seçil Aydın Oral, çocuklarda en sık rastlanan dil ve konuşma bozukluklarının başında kekemelik, artikülasyon ve fonolojik bozukluk, gecikmiş konuşma ve dil gecikmesi olarak görüldüğüne dikkat çekiyor. Oral, “Genellikle 2 ile 5 yaş arasındaki çocuklarda görülen kekemelik, düzenli bir terapi süreciyle kontrol altına alınabiliyor. Konuşma sırasında hece tekrarı, uzatma, ses ekleme gibi farklı şekillerde de görülen kekemelik kız çocuklarına oranla erkek çocuklarında 4 kat daha sık oluyor” diyor.

Haberin Devamı

R,S,K GİBİ SESLERİ SÖYLEYEMİYORSA...

Seçil Aydın Oral, çocukların bazı sesleri söylemekte güçlük çekmesinin ya da o ses yerine başka ses kullanmasının da üzerinde durulması gereken konuşma bozukluklarından biri olduğunu belirterek R, S, K gibi sesleri söyleyemeyen ya da yerine farklı sesler kullanan çocukların testler ile değerlendirilerek terapilerinin gerçekleştirildiğini söylüyor.

Gecikmiş konuşma yani dil gecikmesinin ise ciddi bir problemin ilk belirtisi olabileceğini söyleyen Oral, “1 yaşında tek kelime ile konuşmaya başlayan çocukların 2,5 yaş civarında 2-3 kelimelik cümlelerle konuşması beklenmektedir. Aksi durumlarda ise erken müdahale edilerek dil ve konuşma bozukluklarının önüne geçilmelidir” diyor.

Bu belirtiler varsa dikkat!

-Belli bir yaşa geldiği halde konuşmaya başlamama
- Yaşıtlarına göre gelişiminde geride kalma
- İşaretle ya da tek sözcüklerle iletişim kurmaya çalışma
- Cümle kuramama
- Kekeleme
- Konuşma seslerinin bazılarını söylememe
- Sesin normalden kısık ya da farklı çıkması
- Anlaşılmayı etkileyecek düzeyde hızlı konuşma
- Sesleri ve/veya heceleri yutma






Haberin Devamı