Özlem Denizmen Çocuğun para dünyası
HABERİ PAYLAŞ

Çocuğun para dünyası

Haberin Devamı

Sizlerden çocuklarınız ile ilgili çok soru alıyorum. Bu haftayı onlara ayırdım. Para eğitimi okulda değil evde başlar. Sizden ne görürse, onu uygular. İşte sorularınıza cevaplarım.

PARAM YETMİYOR

SORU: Oğlum arkadaşında gördüğü pahalı oyuncağı istiyor. Bizim öyle bir bütçemiz yok. Eşim söyleyelim açıkça durumu bilsin diyor ama ben söyleyip onu üzmek, hayal kırıklığına uğratmak yerine borç harç da olsa alalım diyorum. ● Samet

CEVAP: Sakın! Borçlanırsanız hem ona hem ailenize zarar verirsiniz. Çocuğunuzu karşınıza alın, istediği şeyi almanın şu anki planlarınızda olmadığını ve bu oyuncağın sizin aile değerleriniz doğrultusunda ona uygun olmadığını açıklayın. Bunu hedefi olarak belirlesin ve bu doğrultuda para biriktirsin. İkinci el almayı da çözüm olarak önerebilirsiniz.

ONLAR ÜLKENİN GELECEĞİ

Finansal Okuryazarlık ve Erişim derneği (FOdER) olarak; çocuklarımızın ve gençlerimizin finansal okuryazarlığını artırmak amacıyla tüm dünyada kutlanan Küresel Para haftası’nı Borsa İstanbul’un ev sahipliğindeki gong töreni ile başlattık. ülkemizin geleceği olan gençlerimizi para kavramı ile tanıştırmak bizim sorumluluğumuz.

MARKA GİYSİN İSTEMİYORUM

SORU: Kızım 13 yaşında. Okul arkadaşları sürekli bir marka sevdası içinde onu bunu istiyorlar. Paramız var ama bana ters geliyor. Kızım “Anne sen kendine alıyorsun, bana da almalısın” diyor. Arada kaldım. ● Şelale

CEVAP: Çocuk sizi kopyalar. Siz marka giymek konusunda hassassanız, o da bunu kopyalar. Anladığım kadarıyla siz değilsiniz. Çocuk, paranızın olduğunu evdeki yaşantıdan da çıkartır. O zaman “Arkadaşlarımın ailesi alıyor, benimkiler neden almıyor?” diye düşünür. Ancak çocuklar anlayışlıdır. Ona şunu söyleyebilirsiniz: “Sen eğitimini al, paranı kazan, o zaman istediğin markayı alabilirsin. Şimdi bu harcamayı senin için uygun bulmuyoruz. Bunun sebebi de bizim aile değerlerimiz. Çünkü bize de küçükken ailemiz izin vermiyordu” diye güzel güzel konuşabilirsiniz. Baktınız ısrar ediyor, “Çok istersen sen tüm harçlıklarını biriktirip alabilirsin, seçim senin” diyebilirsiniz.

EYVAH! KIZIM BÜYÜDÜ

SORU: 14 yaşındaki kızım işyerlerine gidilen okul gezisine katılmak istiyor. Ben ise onun tek başına gitmesinden endişeleniyorum. Ne yapmalıyım? ● Saime CEvaP: 14 yaş çok önemli! Çocuklar bu yaşta iş hayatına dahil olup olmama kararı veriyor. Onu güçlü bir genç kız olarak yetiştir, rol model ol. Önünü aç. Bırak gitsin, çalışma hayatını görsün, hissetsin.

HARÇLIK NE KADAR OLMALI?

SORU: Kızım seneye okula başlayacak. Vermem gereken harçlık konusunda her kafadan farklı bir ses çıkıyor. Doğru olan nedir? ● Esma

CEVAP: Harçlık miktarı, aile değerleri çerçevesinde ve harçlığıyla nelerden sorumlu olacağına göre belirlenir. 7 yaşında ise bütçenize uygun ise haftalık 7 lira ile başlayabilirsiniz.

ÜNLÜLERİN PARA KARAKTERİ: GEORGE CLOONEY


ARKADAŞLARINA 14 MİLYON DOLAR HEDİYE ETTİ

Net malvarlığı: 500 milyon dolar.

İlk işi: Kapı kapı gezerek sigorta sattı.

Geçim derdi: Oyuncu olmak için Los Angeles’a geldiğinde kirasını ödemek için ayakkabı mağazasında çalıştı.

Evi: Ailesiyle Los Angeles’ta 30 milyon liraya aldığı, 60 milyon lira masraf yaptığı evinde yaşıyor.

Düğün: Venedik’te 3 gün 3 gece süren düğünün maliyeti 4.5 milyon lira.

En kolay kazancı: Düğününün fotoğraflarını dergilere 5 milyon liraya sattı.

Emlağa yatırımı seviyor: Londra, İtalya, Amerika ve Meksika’da birçok evi var.

Eşine şato: İnsan hakları avukatı eşi Amal Clooney’e 50 milyon liraya şato aldı. Otomobil: 100 bin dolar değerinde ‘yeşil araba’ kullanıyor. Clooney çevreye duyarlılığıyla biliniyor.

Yardımseverlik: Çocuk sağlığı, evsizler için kendi inisiyatifi ile organizasyonlar düzenliyor. ABD’deki kasırga felaketi sonrası bölgeye 1 milyon dolar bağış yaptı.

Eğitime önem veriyor: Lübnan’da 5 bin çocuğa eğitim verecek okul yaptırıyor.

Bonkör: Kariyerinin başında kendisine destek olan 14 arkadaşının vergi borçlarını ödeyip, hepsine 1’er milyon dolar hediye etti.

Giyim: Hollywood’da takım elbiseyi tekrar popüler hale getirdi. Günlük yaşamında bile gömlek ve ceketle dolaşıyor.

Tavsiye: Her günümü nasıl dolu ve üretken geçirebilirim diye düşündüm ve asla pes etmedim. Siz de hep deneyin.

Para notu: Yakışıklılığı kadar servetiyle de gündeme gelen Oscar ödüllü oyuncu George Clooney, aynı zamanda vefalı bir dost. Yatırımlarına ve lükse para harcamaktan çekinmiyor. Yardım faaliyetlerinde aldığı sorumluluklar sebebiyle 8 veriyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder