Sağlık Çocuğunuz ev dışında tuvalete gitmekten korkuyor mu? İşte sebebi

Çocuğunuz ev dışında tuvalete gitmekten korkuyor mu? İşte sebebi

Paylaş
Çocuğunuz ev dışında tuvalete gitmekten korkuyor mu? İşte sebebi

Araştırmalara göre dünyada yaklaşık 17 milyon kişi 'Utangaç Mesane Sendromu' yaşıyor. Çevrede başkaları varken veya rahatsız bir ortamda idrar yapamama durumu olarak tanımlanan bu sendrom, bir sosyal kaygı bozukluğu olarak da kabul ediliyor

Utangaç Mesane Sendromu yani ev dışındaki farklı bir mekanda tuvalete gidememe, özellikle okul çağındaki çocuklarda sık rastlanan bir durum. Çocuğun yaşamında önemli sıkıntılara neden olan bu rahatsızlığı üroloji uzmanı Doç. Dr. Levend Özkan anlattı.

SOSYAL HAYATI ETKİLİYOR

Yetişkinler kadar çocuklar arasında da sıklıkla gözlemlenen sendrom, özellikle okul çağındaki çocukların hayatını oldukça zorlaştırıyor. Utangaç Mesane Sendromu’nun çocuğun ve ailesinin sosyal hayatını ciddi şekilde etkileyebileceğine değinen Üroloji uzmanı Doç.Dr. Levend Özkan, “Utangaç Mesane Sendromu’nda sıklıkla izlenme, dinlenme veya birisini bekletme korkusu ön plandadır. İdrar hissi oluşmasına rağmen ortak tuvaletlerde özellikle pisuarlarda idrar yapamama belirtiler arasındadır” diyor.

Sendromun diğer idrar boşaltamama rahatsızlıklarından farkına da değinen Doç.Dr. Levend Özkan, “Bu sendromda çocuklarda; fiziksel, yapısal veya nörolojik bir hastalık veya idrar yapmayı engelleyen bir tıkanıklık yoktur. Çocuk kendisini rahat hissettiği ortamda ki bu sıklıkla kendi evidir, idrarını normal şekilde yapabilir” diyor.

İDRAR BEKLETME ALIŞKANLIK HALİNE GELEBİLİR

Zaman içinde çocukların sosyal alışkanlıklarının etkilendiğine de değinen Doç.Dr. Levend Özkan, “Çocuk ve dolayısıyla ailesi ev dışında yapılan uzun süreli programlardan veya uzun yolculuklardan kaçınmaya başlayabilir. Çocuklar idrar bekletmeyi adet haline getirdiklerinde mesanedeki duyargaçların adaptasyonu ile mesane kapasitesini artırıp zamanla daha uzun süre ve bol miktarda idrar biriktirebilir. Ancak süre uzadığında aşırı sıvı alımı ve sıkışma sonucunda gündüz kaçırmaları görülebilir. Kronik olarak idrarını erteleyen çocuklarda mesane ve tüm idrar yolu olumsuz şekilde etkilenir” diyor.

AİLE BÖYLE BİR DURUMDA NE YAPMALI?

Ailelere de konu ile ilgili tavsiyelerde bulunan Özkan, “Bu sendrom idrar bekletme alışkanlığından veya inat nedeniyle idrar yapmama durumundan farklıdır. Utangaç mesane sendromunda çocuk idrar yapmayı istemesine rağmen idrarı başlatmakta aşırı derecede zorlanır veya hiç yapamaz. Bu sorunu genellikle kendi başlarına çözmeleri beklenmez. Genellikle aile veya dikkatli öğretmenler belirtileri fark eder. Aile çocuğun uzun süre ev dışında kaldığında hiç tuvalete gitmediğini veya gittiğinde idrarını yapamadığını fark edebilir. Çocuk okuldan veya dışarıda yapılan bir programdan eve gelir gelmez acil idrar hissiyle tuvalete koşabilir. Tabii ki idrar bekleten her çocuk utangaç mesane hastası demek değildir. Ancak yine de aileler sendromun farkında olursa hastalık erişkin yaşlara taşınmadan engellenebilir” dedi.

Haberin Devamı