Sağlık Çocuğunuz hiperaktif olabilir!

Çocuğunuz hiperaktif olabilir!

Paylaş
Çocuğunuz hiperaktif olabilir!

Çocuğunuz hiç yerinde duramıyor ve dikkatini bir noktaya toplayamıyor mu? Siz çocuğunuzun sadece 'yaramaz' olduğunu düşünüyor olabilirsiniz ancak sorun 'hiperaktivite' olabilir!

Çözümü doğru ve zamanında tedavi olan ‘hiperaktivite’ için Değişim Psikoloji ve Danışmanlık Merkezi’nden Psikolog Ayşe Yanık Knudsen, aileye düşen sorumluluklara dikkat çekerek, konunun önemsenmesi gerektiğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Çocuklar çoğu zaman hareketlidirler ve yerinde duramazlar. Aileler ise bu durumu genellikle sadece yaramazlık olarak düşünerek, çözümü olmadığına inanırlar. Uzmanlar ise bu durumun haylazlık olarak düşünülmemesi gerektiğini belirterek, çocukta hiperaktivite sorunu olabileceğine dikkat çekiyor.

Değişim Psikoloji ve Danışmanlık Merkezi’nden Psikolog Ayşe Yanık Knudsen, çocuklarda görülen hiperaktivite sorununun, sadece çocuğun hareketli olması olarak düşünülmemesi gerektiğini belirtiyor ve ekliyor: “Hiperaktivite, bir davranış sorunudur ve diğer davranış sorunlarına da neden olabilir.”

BELİRTİLER BEBEKKEN ORTAYA ÇIKIYOR

Başlangıç yaşı 3-4 olarak kabul edilse de belirtiler, daha küçük yaşlarda da kendini belli ediyor. Bu dönemlerde bebeklerde uykusuzluk, huzursuzluk sorunu genellikle baş gösteriyor. Hiperaktif çocuklar çok hareketli oluyor ve genellikle yaptıkları davranışın sonunu düşünmeden davranıyor.

Haberin Devamı

Dikkatlerini her hangi bir noktada toplamada güçlük çekiyor ya da birkaç dakikadan fazla yoğunlaşmada sorun yaşıyorlar. Bu sebeple eğitim ve sosyal ilişkiler anlamında başarısızlık kaçınılmaz oluyor. Hiperaktivite sorununa okul çağındaki çocukların %3-5’inde rastlanıyor. Erkek çocuklarda daha fazla rastlanan bir davranış bozukluğu olarak ortaya çıkıyor.

DAHA BÜYÜK SORUNLAR YARATABİLİR

Hiperaktif çocuğun büyüdüğünde sorunun kendiliğinden ortadan kalkacağı düşünülüyor ancak bu gerçek bilgi değil. Hiperaktif olan çocuğun tedavi olması gerekiyor. Aksi durumda yapılan araştırmalara göre bu çocuklarda, madde bağımlılığı, şiddete ve suça eğilim, kişilik bozuklukları, anti sosyal kişilikler gelişebiliyor.

AİLEYE ÇOK İŞ DÜŞÜYOR

Kesin olarak bir tedavisi olmamakla beraber, yardımcı olunabilecek pek çok yol bulunuyor.

Bu süreçte bir uzmana danışarak nasıl davranılması gerektiğinin yardımının alınmasının oldukça yararı oluyor. Erken tedaviyle daha olumlu sonuçlar alınabiliyor.

Hiperaktif bir çocuğunuz varsa bunlar sizlere yardımcı olabilir:

- Öncelikle sorunun bir davranış bozukluğu olarak kabul edin ve çözümü olduğunu bilin.

Haberin Devamı

- Hiperaktivite, aile için sorun olduğu kadar çocuk için de stres kaynağıdır. Hiperaktif çocuklar genellikle davranışlarının rahatsız edici olduğunu bilirler fakat engellemekte güçlük çekerler. Bu nedenle ebeveyn olarak çocuğunuza sevgi göstermeli ve destek olmalısınız.

- Çocuğunuzun yaptığı olumlu davranışları ödüllendirerek, bu davranışları destekleyin.

- Anne ve baba olarak davranışlarınızda tutarlı ve sabırlı olun.

- Hiperaktif çocuğunuz için öğretmenin de yardım talep edebilirsiniz. Öğretmenden, çocuğunuz için sınıf içinde etkin olabileceğini bir görev vermesini rica edin. Yakın ve samimi bir arkadaşıyla beraber kendisinin göz kontağında bulunabileceğini bir yerde oturtmasını isteyebilirsiniz.