Dr. Cihan Avaroğlu Çocuğunuzda demir eksikliği var mı?
HABERİ PAYLAŞ

Çocuğunuzda demir eksikliği var mı?

Kansızlık ya da başka bir deyişle anemi ve sıklıkla demir eksikliği anemisi, bebeklik ve çocukluk çağında en sık karşılaşılan sorunlardan biri. Özellikle 6-24 aylar arasında sıklıkla karşımıza çıkar. Demir, insan vücudunda yaygın kullanıldığı için eksiklik durumunda tüm sistemler etkilenir. Ya söz konusu çocuklar olduğunda?..

Zeka gelişimi zarar görür, koordinasyon bozulur, dikkat ve algılama azalır, büyüme geriliği görülür, bağışıklık azalır, enfeksiyon sıklığı artar, cilt, tırnak ve deri değişiklikleri kaydedilir. Erken doğum ve çoğul gebelik, demir eksikliği nedenidir. Bunun dışında beslenme yetersizliği, ek besinlere geç başlama, kronik ishaller, akut ve kronik kan kaybı, parazit hastalıkları ve en önemlisi aşırı inek sütü kullanımı, demir eksikliğinin en önemli diğer sebepleri.

Haberin Devamı

Aşırı tüketilen sütün demir eksikliğine neden olması sizi şaşırtmasın. Aşırı süt, demirin emilimine engel oluyor. Ayrıca sütün demir içeriği çok düşük olduğu için yetersiz demir emilimine yol açıyor. Bunun yanı sıra bağırsakta mikro kanamalara da neden olabiliyor. Bu yüzden, özellikle 1-3 yaş arasındaki çocuklarda süt temel gıda olmamalıdır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da şu; çocuğun demirden zengin gıdaları bol tüketmesi iyi ama sütü bu gıdalarla birlikte içmemeli.

Demirden zengin gıdalar

- Kırmızı et

- Kuru bakliyat

- Yumurta

- Kuru meyve

- Pekmez

- Karaciğer

- Yeşil sebze

- Fındık, fıstık, susam.

- Ayrıca taze meyve, sebze, yeşil yapraklı yiyecekler ve C vitamini demirin emilimini arttırır.

(03.11.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder