Dr. Cihan Avaroğlu Çocuğunuzla iletişim becerilerini geliştirme metotları
HABERİ PAYLAŞ

Çocuğunuzla iletişim becerilerini geliştirme metotları

Haberin Devamı

Çok fazla teknoloji, çok az konuşma çocuklarla iletişimin gelişmesini geciktirir. İşten gelmişsiniz, bütün bir gün özlemle sizi bekleyen çocuğunuzu kucağınıza almışşsınız, o da ne?

Cep telefonunuza gelen bir mesaj, oysa çocuğunuzla yeni kavuşmuşsunuz. Buna rağmen mesaj beklemez açılır, hatta cevap bile verilir.

Çocuğunuz her gün yaşanan bu olaya alışmış ve artık yavaş yavaş huzursuzluk yaşamaya başlamıştır.

İletişim ve sosyal gelişimin doğru beslenme, yeterince dinlenme, uyku, aşılar kadar çocuğunuzun sağlığı için çok önemli olduğunu unutmamak gerekir.

Çocuklarla iletişim kurmanın üç yolu

1) Elektronik oyunlar oynamayın. Yüz yüze iletişimi teşvik için tekerlemeler, şarkılar söyleyin, el sallama, öpücük gönderme ve benzer öğretilerle sosyal etkileşim ve konuşma becerilerini kazanmasını kolaylaştırabilirsiniz.

2) Ortak odağı paylaşın. Birlikte kitap okuyun, parka gidip köpek besleyin, pazara gidin. Çocuğunuzla aynı anda aynı şeye odaklanarak, ortak dikkat oluşturarak iletişim ve dil gelişimininin önünü açabilirsiniz.

3) Konuşmadan mesaj verip mesaj alın. Konuşma ve konuşulanı anlama, iletişim bilmecesinin sadece bir parçasıdır. Göz teması, yüz ifadeleri, jest ve mimikler, beden dilini oluşturur.

Bu şekilde çocuğunuzun duyguları tanıyarak mesajın anlamını öğrenmesini sağlayabilirsiniz.

Konuşma ve dil becerilerinin gelişimi, sosyal ilişkiler, kuvvetle düşünme yeteneği, okuma-yazma okul başarısını beraberinde getirecektir.

Yaşamın ilk 3 yılı içinde beyin gelişiminin yüzde 80’i oluşur. Bu gelişim, ebeveynler ve çocuklar arasında tutarlı, sözlü ve sözsüz etkileşim yoluyla beslenir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder