Cumartesi Postası Çocuğunuzun odasını tasarlarken

Çocuğunuzun odasını tasarlarken

Paylaş
Çocuğunuzun odasını tasarlarken

En değerli varlığınız olan çocuğunuzun odasını yaşına uygun, ergonomik ve fonksiyonel biçimde dekore edebilmeniz için işte size ipuçları

Teknolojinin ve sınırsız seçeneklerin devreye girmesiyle bebek, çocuk ya da genç odalarının dekorasyonu evlerde en çok üzerinde düşünülen odalar haline geldi. Bu en değerli varlığınızın odasını yaşına uygun, ergonomik ve fonksiyonel biçimde dekore edebilmeniz için işte size ipuçları

Ev dekorasyonunda çocuk odaları, ergonomi, fonksiyonellik gibi sözcüklerin karıştığı, en çok üzerinde düşünülen alanlar haline geldi. Aylık dekorasyon dergisi Maison Française’in yeni sayısıyla birlikte verdiği Junior eki her yaş grubu için ideal çocuk odalarını özetliyor. Miniklerin ilk mabedi olan bebek odalarını dekore ederken odalar arasından seçim yapma şansınız varsa, en büyük odayı çocuk odasına dönüştürün ve gün ışığını alan, gürültüden uzak fakat kolay kontrol edilebilir mesafede bir oda seçin.

LATEKS YATAKLAR TERCİH EDİLMELİ
Çocuğunuzun ilk aylarının 14-15 saat uykuda geçirdiğini düşünürsek yatak seçiminin önemi daha da anlaşılıyor. Özellikle yatağın bazasını seçerken antibakteriyel ve doğal kauçuktan yapılmış olan lateks yataklar tercih edilmelidir ve bebeğinizin kolunu ya da kafasını sıkıştırabileceği boşluklar olmamalıdır. Oda sıcaklığının ise 20-22 derecede tutulması gerekiyor.

Köşeleri sivri olmayan yuvarlak hatlı mobilyalar seçilmelidir. Pastel renkler bebek odası için idealdir. Mavi ve yeşil gibi soğuk renkler de sakinleştirici özelliğinden dolayı tercih edilebilir. Beyaz renk ise tek başına değil pastel renklerle kombinlenmelidir. Yatağın dışında bir bebek odasında olması gereken mobilyalar arasında şifoniyer, elbise dolabı, alt açma ünitesi, emzirme koltuğu, oyuncak sandığı gibi tasarımlar yer alıyor.

3-6 YAŞA DİKKAT

Çocuğunuz 3-6 yaş arasında ise bu durumda yürümeye başlayan ve etrafındaki her nesneye karşı duyarlılığı artan çocuğunuzun odasını tekrar gözden geçirmeniz gereken bir dönemdesiniz demektir. Bebek mobilyalarını kaldırıp yerlerine daha geniş ebatlarda tasarlanan ve fonksiyonel çözümlerin yer aldığı tasarımlara yer açmanız gerekiyor. Kişiliğinin temelinin atıldığı kritik bir dönem olarak adlandırılan okul öncesi yıllarda verilen eğitim çocuğun tüm yaşamını etkiler. İlköğretim 1. sınıfa okul öncesi eğitimden yararlanmış olarak gelen çocuğun bu eğitimi almadan gelen çocuktan çok daha çabuk okuma yazmaya başladığı, problem çözme, iletişim kurma becerilerinin geliştiği gözlemlenmiştir. Odasını dekore ederken bir bölümünü hobi alanı olarak ayırabilirsiniz.

KAÇ SAAT TV İZLEYEBİLİR?
Çocuğunuzun üstün zekalı olup olmadığını anlayabileceğiniz bir yaştasınız. IQ düzeyi 135-140’dan yüksek olan çocuklar üstün zekalı sayılıyor. Bu tip çocukların ruhsal gelişimleri ve öğrenim hızı yaşıtlarına göre çok daha hızlı oluyor. Çocuğunuzun televizyon izlemesine belli ölçülerde izin vermelisiniz. İki yaşındaki bir çocuk için bu zaman günde yarım saatken, iki yaşından sonra günde bir saati geçmemelidir.

6-10 yaş arasındaki çocuklar ise odalarının dekorasyonunda söz sahibi olmak isterler. Bu yaş grubundaki çocukların favori karakterleri vardır ve odalarını bu karakterlerle dekore etmek isterler. Eğer iki çocuğunuz varsa ve ikisine de aynı oda içerisinde yer yapmak durumundaysanız odayı bir oyun masası ya da salıncakla ikiye bölebilir ve mekana hareket kazandırabilirsiniz. Çocuğunuzun odasını onun istediği doğrultuda hayali kahramanları, çizgi film karakterleri ya da orman, şato gibi mekanların resimleriyle kaplayın. Oyun ve hobi araç gerecini kutular, sepetler, çekmeceler, askılar ve raflar kullanarak ayırın. Hobilerin yapılabilmesi için çalışma masası haricinde bir masa yaptırın ve tıpkı bir ressamın atölyesi gibi boş kutular, kavanozlar alın.

VE ERGENLİK...

Ergenlik çağında olan 10-16 yaş grubundaki çocuklar için oda kavramı tüm aktiviteleri gerçekleştirecekleri bir yer anlamı taşıyor. Müzik dinlemek, arkadaşlarını ağırlamak, ders çalışmak, uyumak, oyun oynamak gibi eylemler için hem geniş hem de fonksiyonel bir oda düzenlemeniz gerekiyor. Olabildiğince boş bırakılan alanlar, ışık ve renklerin birlikteliği ve geometrinin keskinliğinden arınmış bir mobilya grubu bu anlayışa yardımcı olur.

Çocuklar için ideal bir çalışma atmosferi yaratmanın en önemli koşulu, çalışma noktasının belirlenmesi, yani çalışma masasının, aydınlatmasının ve kitaplık gibi destek ünitelerinin konumu. Çocuklar için çalışma ile konsantrasyon kurma aynı anlama geldiğinden çalışma alanını da, dikkati dağıtmayan sessiz ve gerektiğinde kitaplığına, raflarına veya diğer saklama ünitelerine ulaşabileceği bir yerde konumlayın.

A. Mine YAMAN

3

Haberin Devamı