Yaşam Çocuk gelinlerde Türkiye 2. sırada

Çocuk gelinlerde Türkiye 2. sırada

Paylaş
Çocuk gelinlerde Türkiye 2. sırada

Dünyada en yüksek çocuk gelin oranının yüzde 17 ile Gürcistan'da ve yüzde 14 ile Türkiye'de olduğunu bildirdi

İngiliz The Guardian gazetesi, yeni bir araştırmaya dikkat çekerek, her yıl dünyada 18 yaş altı 10 milyon çocuğun gelin olduğunu vurguladı.

Plan UK’in yayınladığı raporda, erken ve zorla evlendirme oranının Avrupa’da da yüksek olduğu belirtildi. Ayrıca, Güney Amerika, Kuzey Afrika ve Asya’nın bazı ülkelerinde, 18 yaş altı çocukların üçte birinin ve 15 yaş altı kızların yedide birinin evlendirildiği ifade edildi.

Plan UK, İngiltere ve Fransa’da da yetişkinlerin en az yüzde 10’unun 18 yaşın altında evlendiğini belirterek, erken evliliğin küresel bir sorun olduğunu vurguladı. Uygulamanını birçok ülkede yasadışı olduğu belirtilerek, “Ancak görmezlikten geliniyor, özellikle fakir toplumlarda” ifadelerine yer verildi.

Gazete, “Genç annelerin çocukları da büyük risk altında. Bir anne 18 yaşının altında olduğu zaman, bebeği bir yaşına basmadan yüzde 60 oranında hayatını kaybedebilir” uyarısını yaptı. Çocuk evliliğinin çocuk suiistimali olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

2010, kadına şiddet yılı oldu

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Sözcüsü Berna Görgülü, 2002 yılından 2009 yılına kadar kadın cinayetlerinin yüzde 1400 arttığını belirtti.

Platformun yaptığı çalışma, her ay ortalama 30 kadının öldürüldüğünü ortaya koydu. Platformu’nun verilerine göre kadın cinayetleri bilançosu şöyle: “Kadın erkek eşitliğinde 135 ülke arasında 126. sırada yer alan Türkiye, kadına yönelik şiddette 2010 yılında rekor kırdı. 2010 yılının ilk 7 ayında 226 kadın cinayete kurban gitti. 478 kadın tecavüze uğrarken, 722 kadın taciz edildi. Aile içi şiddet kapsamında 6423 kadın şiddete maruz kalarak hastanelik oldu.”

2011 verilerinin de bundan farklı olmadığını söyleyen Görgülü, son 1 haftada Türkiye’de 9 kadının öldürüldüğüne, bu kadınlardan 3’ünün devletin koruması altında olduğuna, diğer 3’ünün ise boşanmak istediği kocaları tarafından öldürüldüğüne dikkati çekti.

Haberin Devamı

MİLLİYET